Iloinen nauru kuuluu, kun toistakymmentä violetinvärisiin peliasuihin sonnustautunutta tyttöä valtaa Auranlaakson koulun liikuntasalin. On alkamassa Litsa Lakersin koripalloharjoitukset.
Mikä ihmeen Litsa Lakers?
Kyseessä on 12-vuotiaiden tyttöjen vanhempien perustama uusi kaarinalainen urheiluseura. Tytöt pelaavat Litsa Lakers (LiLa) nimellä Koripalloliiton sarjoissa, mutta seuran virallinen nimi on Littoisten järven urheilijat ry.
– Olemmehan järvenrannalla. Littoisten järven urheilijat on toukokuussa perustettu kaarinalainen koripalloon erikoistunut seura, jolla on toistaiseksi vain yksi joukkue, Litsa Lakers, kertoo innostuneena uuden seuran puuhamies Visa Lahti.
Vielä keväällä oli epävarmaa, missä kyseiset nuoret, 12-vuotiaat tytöt, pelaisivat syksyllä koripalloa. Viime kausi meni Ura Basketia edustaen, mutta sitten tuli mutkia matkaan. Niinpä oli aika perustaa oma koripalloseura.
– Ura olisi halunnut, että tytöt olisivat pelanneet vuotta vanhemmissa. Kysyimme tyttöjen omaa mielipidettä ja he halusivat jatkaa tutussa porukassa. Oli pakko perustaa heitä varten oma joukkue. Viidestätoista pelaajasta kaksitoista siirtyi Litsa Lakersiin. Halusimme luoda seuran, joka on tyttöjä varten, eikä päinvastoin. Menemme se edellä, mikä sopii parhaiten tytöille. Meidän mielestä Kaarinassa voi olla toinenkin koripalloseura.
Litsa Lakerissa on mukana kolmetoista tyttöä. Vanhempien aktiivinen panos on ollut tärkeää uuden seuran perustamisessa.
– Vanhemmat olivat tyytyväisiä, kun perustimme tytöille uuden seuran ja he lähtivät myös innokkaasti mukaan seuran toimintaan. Juuri nyt koulutamme heitä pitämään ottelupöytäkirjaa, sillä tytöt pelaavat sarjaottelunsa turnausmuotoisesti.
Vaikka Littoisten järven urheilijat on vasta muutaman kuukauden ikäinen seura, on tulevaisuuttakin suunniteltu.
– Toistaiseksi meillä on vain yksi joukkue. Haluamme ensin luoda kaikki puitteet kuntoon ja vasta sen jälkeen on mahdollista laajentaa toimintaamme. Litsa Lakersin tytöt ovat nyt sen ikäisiä, että he voivat pelata yhdessä seuraavat kolme vuotta. Sen jälkeen on isompien ratkaisujen aika, kuinka paljon itse kukin haluaa panostaa koripallon pelaamiseen. Lisäksi suunnitelmissa on perustaa naisille oma harrastejoukkue ilman, että pitää osallistua kilpasarjoihin.
Tärkeä osa uuden seuran toimintaa oli saada tyttöjen valmennus mahdollisimman hyväksi. Siinä myös onnistuttiin. Harvalla juniorijoukkueella on viisi innostunutta valmentajaa. Heistä joukkueen kokenut päävalmentaja Jarmo Hakulinen oli tyttöjen valmentajana jo Ura Basketissa.
Litsa Lakersin puuhamiehillä oli vetää myös ylimääräinen ässä hihasta. Siihen tarvittiin vain yksi puhelinsoitto ja monille paikallisille tuttu ”koripallokonkari” Heini Santos lupautui mukaan yhdeksi valmentajaksi.
– Koripallo on antanut minulle paljon ja tämä on hyvä tapa antaa oma panokseni takaisin, toteaa Santos.
Heini muistaa itse hyvin, kun oli samanikäinen kuin Litsa Lakersin nuoret pelaajat. Yleisurheilu sai jäädä, kun koripallo koukutti lietolaisen täysin, jopa siinä määrin, että vanhempien piti kuskata innokasta koripalloilijaa Turkuun asti Turun Riennon harjoituksiin.
– Hurahdin ihan täysin koripalloon. Heittelin kaikki päivät ja illat. Kehityinkin tosi nopeasti ja pääsin ikäluokkani maajoukkueeseen.
Aurajoen urheilulukiossa Kimmo Vyyryläisen opissa ja opiskelukavereiden Teemu Rannikon sekä Ville Kauniston sparratessa Heinin koripallotaidot kehittyivät entisestään. Samppalinna tuli tutuksi.
– Olin lukioikäisenä yhden vuoden Yhdysvalloissakin Ohion osavaltiossa. Vuosi meni sielläkin koripalloa pelatessa. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen lähdin sinne uudestaan. Sain yliopistoon stipendin. Neljän vuoden ja valmistumiseni jälkeen pelasin vielä yhden kauden Hollannin pääsarjassa ennen takaisin Turkuun tuloa ja Rientoon siirtymistä.
Santos pelasi useamman vuoden Riennon edustusjoukkueessa, välillä liigatasolla, välillä divarissa. Lopulta työn, perheen ja urheilun sovittaminen kävi liian haasteelliseksi. Keväällä 2015 oli aika ripustaa koripallotossut naulaan. Tai ei ihan sittenkään.
– Tässä oli muutama vuosi taukoa, mutta sormet syyhysivät, että pääsisin taas mukaan koripallotoimintaan.