Kaksi peräkkäistä rökälevoittoa saa valmentajat ja pelaajat hymyilemään. Nappulaikäisten poikien Kortteliliiga-kausi on alkanut kaarinalaiselta salibandyseuralta mallikkaasti. Vasta toista kautta toimiva SBS Littoinen on tullut jäädäkseen.
Nuorella lajilla, salibandyllä, on valtakunnallisesti kymmeniä tuhansia lisenssipelaajia. Harrastajien määrä lasketaan jo sadoissa tuhansissa.
Kasvuvauhti on hurja, eikä hiipumista ole näkyvissä. Jalkapallo on suosiossa edellä, mutta jääkiekko jää pian salibandyn taakse. Muut perinteiset palloilulajit ovat lisenssimäärissä jo kaukana.
Ei siis ihme, että Kaarinaan syntyi uusi salibandyseura. Salibandyseura Littoinen tuli tarpeeseen, täyttämään alueellista tyhjiötä, joka oli muodostunut viime vuosien aikana.
Kaarinalaisella Markus Valeniuksella oli kaksi vaihtoehtoa. Joko viedä lapset pelaamaan Turkuun tai perustaa heille oma seura. Jälkimmäinen vaihtoehto toteutui. Littoisissa oli kuusi alle 10-vuotiasta jalkapalloa pelaavaa lasta, jotka halusivat harrastaa talvella salibandyä.
SBS Littoisen kehitys on ollut salibandymaailmassa perin tuttua. Pienestä yhden joukkueen seurasta tuli nopeasti yli sadan harrastajan ja useamman joukkueen seura. Ja nyt on menossa vasta seuran toinen toimintavuosi.
SBS Littoinen tuli kaarinalaisen salibandyseura West Coast Sheriffien jatkaja. ”Tinanapit” oli 1990-luvulla kaveriporukan pohjalta perustettu seura, jonka toiminta alkoi viime vuosien aikana hiipua.
Salibandy oli Valeniukselle entuudestaan tuttu laji. Hän aloitti harrastamisen 1990-luvulla Janne Ahon salibandykoulussa. Sieltä harrastus jatkui vastaperustetun TPS Salibandyn juoniorijoukkueissa. Aikuisikäisenä Valenius pelasi SBS Liedon kanssa alasarjoissa. Salibandy tuli uudestaan perheenisän kuvioihin, kun omat lapset halusivat harrastaa suosittua lajia.
– SBS Littoinen perustettiin keväällä 2017. Elokuussa vanhemmilta alkoi tulla soittoja. En tohtinut sanoa kenellekään ei. Pian meitä olikin kymmeniä eri-ikäistä pelaajaa. Kun oma tytärkin halusi pelata, piti perustaa tyttöjen joukkue. Nimi SBS Littoinen syntyi siitä, kun asumme täällä. En edes aavistanut, että toiminta tulee laajenemaan koko Kaarinaan, kertoo Valenius.
Kun seuran toiminta lähti kasvuun, tarvittiin lisää vetäjiä.
– Muun muassa Juha Poikkeus ja Henri Saarinen tulivat mukaan toimintaan. Pidämme harjoituksia eri paikoissa, kuten Piikkiön liikuntahallissa, Valkeavuoren, Kotimäen ja Auranlaakson kouluissa. Järjestämme 4-6 -vuotiaille ja 7-10 -vuotiaille kerhotoimintaa. Sarjoihin osallistuvia joukkueita on 2009, 2008, 2004 ikäluokissa pojissa sekä 2009-2010 tytöissä. Lisäksi meillä on perhe- ja kuntosählyä.
Turun läheisyys ja kaarinalaisen salibandyn seuratoiminnan hiipuminen synnytti voimakasta pelaajasiirtymään turkulaisiin seuroihin.
– Teemme nyt pitkäjänteistä toimintaa aina kerhoista alkaen. Toivomme, että meillä on tulevaisuudessa pelaajapolku vanhempiin junnuikäisiin asti. Ei olisi tarvetta lähteä Turkuun, vaan salibandyä voisi harrastaa Kaarinassakin. On myös syntynyt mielenkiintoa perustaa oma aikuisten joukkue. Vetäjien puolesta meillä on mahdollisuus kasvaa seurana.
Kaarinassa salibandyn kehityksen jarruna ovat asianmukaiset liikuntatilat. Salibandyn harrastajat odottavat kuumeisesti uutta palloiluhallia, jonne mahtuisi täysimittainen kenttä kaukaloineen. Lattiamateriaalin valinta mietityttää Kaarinassakin, sillä salibandy on Suomen ylivoimaisesti nopeimmin kasvava joukkueurheilulaji. Muutaman vuoden kuluttua Kaarinan salibandyharrastajien määrä on moninkertainen nykyiseen verrattuna.
– Pitäisi miettiä lattiaratkaisussa lähitulevaisuutta. Toivoisimme tietysti mattoa, ja että kaikki lajit otettaisiin huomioon.