Kaarinan Valkeavuoren liikuntahalli tuli tarpeeseen – Ura Basket on suurin iltakäyttäjä

On se komea ja vieläpä hyvällä paikalla. Valkeavuoren vasta-avattu palloiluhalli täyttää vaativatkin toiveet. Uusi liikuntahalli mahdollistaa Kaarinassa useiden palloilulajien osalta paremmat harjoittelu- ja peliolosuhteet. Pääsarjatason olosuhdekriteeritkin täyttyvät.

Ja mikä parasta, Valkeavuoren liikuntahalli valmistui NCC:n urakoimana ajallaan ja budjetissa.

– Nyt on hyvä fiilis, että halli on saatu käyttöön. Uusi on aina uutta ja nyt on tilaa tehdä. Katsomokapasiteettiakin löytyy. Kaarinalaisena on kiva, kun liikunnalle ja urheilulle tulee paikkoja. Tämä halli sijaitsee ihan keskellä hyvien liikenneyhteyksien varrella. Hallille voi tulla vain piipahtamaankin, toteaa Timo Virkkula, Ura Basketin toiminnanjohtaja.

Kaarinan oma hallihanke tuli julkisuteen aikana, kun kaarinalainen Ura Basket pelasi vielä Korisliigaa evakossa Kupittaan palloiluhallissa. Osa hankkeen vastustajista koki, että hanke eteni poliittisin keinoin ohituskaistaa myöten kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Työt aloitettiin marraskuussa 2020 ja valmista tuli runsas vuosi myöhemmin.

Vaikka rahareikiä on Kaarinassa muitakin, on selvää, että uusi palloiluhalli tuli tarpeeseen. Viereiset koulut ovat uuden hallin pääkäyttäjät. Liikuntahalli korvaa Valkeavuoren yhtenäiskoulun liikuntasalit, joista toinen on jo purettu ja toinen tullaan purkamaan muun koulun purkamisen yhteydessä. Myöhemmin toteutettavaan uuteen koulurakennukseen tehdään sisäyhteys suoraan halliin sekä koulun ruokasalia voidaan käyttää esimerkiksi turnauksissa.

Lisäksi Littoisten monitoimitalo eli Monnari ja Piikkiön liikuntahalli ovat liian pieniä esimerkiksi salibandyn ja futsalin pelaamiseen. Ne eivät myöskään mahdollista lentopallon pelaamista poikittaisilla kentillä.

– Koulujen läheisyys puolsi hallin rakentamista. Harvalla hallilla on yhtä suuri käyttöaste kuin täällä tulee olemaan. Ala- ja yläkoulu sekä lukio täyttävät hallin päivisin ja iltakäyttö tulee varmasti myös täyteen.

Halliin sisälle tullessa ensimmäiseksi kiinnittää huomion valoisuuteen ja avaruuteen. Katto on korkealla (8 metriä) ja seinät leveällä. Salialaa on noin 1 500 neliötä ja kokonaisneliömäärältään halli on noin 3 500 neliötä.

Kenttäalue on jaettavissa väliverhoin pienempiin alueisiin, jolloin eri käyttäjäryhmät voivat käyttää tilaa samanaikaisesti. Toisessa kerroksessa on tilat kahvilalle, vaatesäilytykselle, toimistotilalle ja neuvotteluhuoneelle. Hallissa on myös oheisharjoittelutila, joka mahdollistaa alkulämmittelyn ennen oman vuoron alkua sekä loppuverryttelyn.

Iltakäyttäjistä Ura Basket on seurana suurin.

– Seurassa on 700 jäsentä, joista yli puolet on lisenssipelaajia. Ura Basket pelaa kahdeksalla joukkueella valtakunnan sarjoja ympäri Suomea ja tekee samalla Kaarinaa tunnetuksi. Näistä kahdeksasta joukkueesta puolet pelaa SM-sarjatasolla. Seuran harrastaja- ja pelaajamäärät tekevät Ura Basketista ison seuran. Uudessa hallissa on tarjolla 60 tuntia harjoitteluaikaa. Ura Basket käyttää viikoittain harjoitteluun yli 120 tuntia.

Vaikka uusi halli antaa paljon mahdollisuuksia, Ura Basket harjoittelee jatkossakin myös muualla.

– Kaarinassa tulisi käydä keskustelua siitä, että hallivuoroja myönnettäisiin todellisten tarpeiden mukaan. Esimerkiksi ei ole järkevää tuoda tämän kokoiseen halliin alle kouluikäisiä, jotka eivät välttämättä tarvitse näin suurta tilaa. Mekin tuomme seurana tänne vain niitä, jotka oikeasti tarvitsevat isoa tilaa.

Uudet tilat mahdollistavat koripallon lisäksi salibandyn, lentopallon ja futsalin pelaamisen. Koripallolla on Kaarinassa sen verran vahva asema, että hallin lattiamateriaalista ei jouduttu kiistelemään, mutta parkettiin on maalattu salibandykentänkin viivat. Eri asia on, kuinka moni haluaa pelata liukkaalla alustalla. Erillistä irtomattoa hallissa ei ole.

Ura Basketin toimisto sijaitsee Littoisten monitoimitalolla. Seuran edustusjoukkue on pelannut ottelunsa perinteisesti tutussa paikassa.

– Itselleni littoislaisena Monnari ei ole ongelma, vaikka se joidenkin mielestä sijaitsee syrjässä. Nyt tämä uusi halli on paikassa, minkä jokainen oppii tuntemaan. Pian kaikki tietävät, missä on Valkeavuoren palloiluhalli. Seuran toimisto ei ole siirtymässä uuteen halliin, täällä ei olisi edes tilaa meille. Uudessa hallissa tulee kuitenkin paljon seurattua esimerkiksi joukkueiden harjoituksia ja täällä valmentajat voivat kohdata toisiaan. Valmennuspäällikkökin voi tarkkailla useampia harjoituksia saman aikaisesti.

– Edustusjoukkueella ei ole uudessa hallissa niin paljon harjoitusvuoroja, että se tuntuisi vielä heidän kotihalliltaan. Jäljellä on enää pari kotiottelua runkosarjassa. Valkeavuoren hallissa ei ole myöskään toistaiseksi Koripalloliiton edellyttämiä kamerajärjestelmiä. Syksyllä tilannetta tarkastellaan uudestaan.

Ura Basketin edustusjoukkue pelaa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Nykyjoukkue on rakennettu vahvasti seuran omista kasvateista. Divari A eli toiseksi korkein sarjataso kuulostaa hyvältä tavoitteelta, Korisliigasta ei toistaiseksi haaveilla – huolimatta uudesta hallista

– Korisliigassa pelaaminen olisi haasteellista, vaikka tilaa on nyt yli 700 katsojalle. Jotta toiminta olisi taloudellisesti järkevää, jokainen penkki pitäisi joka ottelussa olla loppuunmyyty. Eli hallin realiteetit eivät yllä ihan liigatasolle asti.

Valkeavuoren hallin kokonaiskustannusarvio oli 7,5 miljoonaa euroa. Itse hallin osuus budjetista oli hieman alle seitsemän miljoonaa.

Ura Basketin talvilomalaiset nauttivat uusista ja komeista olosuhteista.
Ura Basketin toiminnanjohtaja Timo Virkkula.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!