KaDeWe – manner-Euroopan suurin ja mahtavin

Berliinin tunnetuin tavaratalo KaDeWe perustettiin sata vuotta sitten. Se on sekä tasokas shoppailupaikka että yksi Berliinin suosituimmista nähtävyyksistä.

Käyköhän täällä kukaan ostamassa vain maidon ja leivän? Jälkimmäisiä on ainakin mistä valita: 400 erilaista. Makkaroita ja leikkeleitä on 1200 lajia ja juustojakin 1300 erilaista. Manner-Euroopan suurin tavaratalo Berliinin KaDeWe ylpeileekin huikeilla luvuilla. Vai mitä sanotte seuraavista?

Tavaratalossa on tilaa yhteensä 60 000 neliötä eli yhtä paljon, kuin Raision kauppakeskus Myllyssä. Pelkästään ruokaa, 33 000 erilaista tuotetta, on tarjolla kahden jalkapallonkentän kokoisella alueella. Koko tavaratalossa on peräti 380 000 tuotenimikettä. Viiniosastolla on tarjolla 2400 viinimerkkiä eri puolilta maailmaa. Mottona on suurten tavaratalojen tapaan: se mitä ei ole, se tilataan.

Lännen tavaratalo eli KaDeWe (Kaufhaus des Westens) painii raskaassa sarjassa yhdessä Pariisin Lafayetten ja Lontoon Harrods’in kanssa. Näistä Harrods mainostaa olevansa koko Euroopan suurin tavaratalo, mutta KaDeWen herkkuosasto on suurempi. KaDeWen kulinartistisesta keitaasta on tullutkin eräs Berliinin pakollisista nähtävyyksistä.

Värikäs menneisyys

Kaikki sai alkunsa sata vuotta sitten. Adolf Jandorf perusti arkkitehti Emil Schaudtin suunnitteleman tavaratalon vuonna 1907 nykyiselle paikalle Wittenbergplatzille. Tilaa oli 24 000 neliötä viidessä eri kerroksessa. Se oli siihen aikaan hyvin poikkeuksellista ja edistyksellistä.

Vuonna 1927 KaDeWe siirtyi Herman Tietzin ja Hertie -yhtiön omistukseen. Uuden omistajan johdolla tavaratalo nykyaikaistettiin 1930-luvulla, juuri ennen, kuin kansallissosialistit nousivat valtaan. Herman Tietz oli juutalainen alkuperäisen omistajan Adolf Jandorfin tapaan. Tietz joutui syntyperänsä takia vaikeuksiin ja pakenemaan Saksasta.

Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet pommittivat raskaasti Kufürstendammin aluetta. Myös KaDeWe sai osumia tuhoutuen varsin pahoin. Rakennus pysyi pitkään rauniona, kunnes vuonna 1950 saatiin viettää tavaratalon kahden ensimmäisen kerroksen avajaisia. Tapahtumalla oli valtava symbolinen merkitys sodan jälkeiselle Länsi-Berliinille. Usko tulevaisuuteen ja taloudelliseen kehitykseen voimistui.

Vuoteen 1956 mennessä KaDeWe oli peruskorjattu kokonaisuudessaan. Sen lisäksi tavaratalo sai kuudennen lisäkerroksen.

Lännen näyteikkuna

Kylmän sodan aikana KaDeWestä tuli Länsi-Berliinin liike-elämän propagandistinen näyteikkuna, jolla oli helppo ylistää kapitalismin ylivertaisuutta. Lännessä kaikki oli hienompaa, kuin kommunistisen Itä-Berliinin puolella.

KaDeWe koki uuden tulemisen Saksan ja Berliinin yhdistymisen myötä. Vuonna 1996 tavaratalo koki jälleen uudistuksia. Muun muassa kuudennen kerroksen herkkuosasto sai jatkoa: rakennuksen katolle valmistui niin sanottu talvipuutarha ravintoloineen.

KaDeWessä käy päivittäin 40 000-50 000 ihmistä. Viikonloppuisin tuplasti enemmän. Silloin väkeä on talossa niin paljon, että siirtyminen osastolta toiselle on jo hieman hankalaa. Suurin osa asiakkaista on varakkaita berliiniläisiä ja osa ulkomaalaisia, joko shoppailemassa vakavissaan tai vain uteliaisuuttaan. Jokainen käy ainakin tutustumassa tavaratalon kuudenteen ja seitsemänteen kerrokseen.

Legendaarinen herkkuosasto

Seitsemäs kerros tai Seitsemäs taivas, kuten paikalliset sanovat on pyhitetty kuudennen kerroksen kanssa herkuttelulle. Ensikertalaisella suu loksahtaa auki KaDeWen herkkuosastolla. Eri maiden tuotteet ovat vieri vieressä lipuilla ja nimikylteillä eroteltuina.

Kalaosastoa aromeineen ei kannata jättää väliin. Esillä on eksoottisia saaliita eri puolilta maailmaa. Berliiniläinen voi nauttia kala-aterian, jonka raaka-aine on pyydetty tuhansien kilometrien päässä kaukana Tyyneltä valtamerellä. Toki hinnat ovat sitten sen mukaiset.

Lisää silmänruokaa löytyy notkuvilta vihannes- ja hedelmätiskeiltä. Säilykepurkkien valikoima on laaja. Mitähän kaikkea niissäkin on? Seuraavasta hyllystä löytyy eksoottisia itämaan herkkuja: muun muassa erilaisia teelajikkeita on lukemattomia. Löytyy kallista kaviaaria, tryffeleitä, hanhenmaksaa, käsintehtyjä suklaakonvehteja ja ties mitä.

Vain parhaiden valmistajien tuotteet kelpaavat, lupaa KaDeWe. Fazerin Sininen on kelpuutettu mukaan.

Kun makuhermoja on ärsytetty tarpeeksi, voi istahtaa nauttimaan talon herkuista. Gourmet-tasoisia pikaravintoloita on kymmenittäin. KaDeWen yli 2000 työntekijästä herkkuosastolla on 500, joista suuri osa on kokkeja ja kondiittoreita. Ruoka valmistetaan nopeasti asiakkaan silmien edessä ja asetellaan kauniisti lautaselle. Suurimpana vaikeutena on valinnan runsaus, etenkin jälkiruokien kohdalla. Mutta on mukava seurata sivusta, kun äveriäämmät berliiniläiset napostelevat ostereita samppanjan kera, talvella tietysti minkkiturkki yllä!

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU