Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on rauhallisuuden keidas keskellä Helsinkiä

UUSIMAA / HELSINKI – Toivottavasti mahdollisimman moni helsinkiläinen tietää, millainen rauhallisuuden keidas heillä on keskellä hektistä Helsinkiä. Ydinkeskustassa sijaitseva Kaisaniemen puiston kasvitieteellinen puutarha tarjoaa elämyksen kaikkina vuoden aikoina.

Kasvihuoneiden ympäröimään ulkopuutarhaan voi tutustua maksutta. Sen anti vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

Kaikki sai alkunsa, kun Turku paloi 1827. Keisari Nikolai I:n suunnitelmien mukaisesti Helsingistä tuli uusi pääkaupunkimme. Yliopistonkin siirryttyä Helsinkiin, kasvitieteellinen puutarha siirtyi myös uuteen paikkaan. Kaisaniemen puutarha avattiin yleisölle vuonna 1823. Kaisaniemi oli Helsingin eräs ensimmäisistä kaikille kaupunkilaisille tarkoitetuista puistoalueista.

Paljon on näistä ajoista kuitenkin muuttunut. Alkuperäiset puiset kasvihuoneet purettiin pois jo yli 100 vuotta sitten. Tilalle rakennetut uudet kasvihuoneet kokivat kovia talvi- ja jatkosodan pommituksissa. Lasipinnat helähtivät rikki ja vain harva kasvi selvisi talven yli kovissa pakkasissa.

Kasvihuoneiden lisäksi puutarha-alueella on 1900-luvun alussa valmistunut jugendtyylinen kasvimuseon päärakennus. Se omistaa yli kolme miljoonaa näytettä, joista suurin osa on kuivattuja. Kokoelmaa käyttävät kotimaiset ja ulkomaiset tutkijat. Kasvimuseo onkin tarkoitettu lähinnä tutkimuskäyttöön.

Kasvihuoneisiin on erillinen sisäänpääsymaksu. Kasveista kiinnostuneille on tarjolla kattava annos eri maanosien eksoottisia kasveja tropiikin kosteudesta aavikoiden kuivuuteen. Ylimääräiset vaatteet kannatta jättää säilytykseen, sillä kasvihuoneissa on ikuinen kesä. Ne, jotka ovat enemmänkin kiinnostuneita kasveista, kannattaa vierailla myös Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa.

KAISANIEMEN KASVITIETEELLINEN PUUTARHA

Osoite: Unioninkatu 44 ja Kaisaniemenranta 2, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.