Kakskerran Brinkhallin kartano on maamme kartanomuseoiden parhaimmistoa

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Muutos on melkoinen. Turun Kakskerran saarella sijaitseva Brinkhallin kartano oli vielä pari vuosikymmentä sitten surullinen näky. Omistajalla, Turun kaupungilla, ei ollut suuremmin intressejä kunnostaa historiallisen arvokasta rakennustaan.

Aika ja ilkivalta tekivät tehtävänsä. Puutarha metsittyi ja rakennusten ovet sekä ikkunat potkittiin säpäleiksi. Onpa joku joskus innostunut kaahaamaan kartanon päärakennuksen sisätiloissa mopollaankin.

Orastavaa uutta tulemista virisi, kun Brinkhallin kartanomiljöötä oivallettiin käyttää kulisseina kuvauksissa. Monet muistavat paikan Hovimäki-sarjan ja Käsky-elokuvan kuvauspaikkana.

Brinkhallin alakulo päättyi, kun Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö osti kartanon Turun kaupungilta vuonna 2001. Säätiö oli saanut lahjoituksen Anna ja Signe von Bonsdorffin rahastolta. Varat käytettiin kartanon hankintaan sekä sen kunnostamiseen.

Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö on saanut myös arvokkaita esinelahjoituksia. Tamperelainen keräilijä Markku Jokela on kerännyt komean empirekokoelman, jonka hän lahjoitti vuonna 2016 säätiölle Brinkhallin kartanon sisustamista varten. Kokoelmaan kuuluu muun muassa useita empireajan huonekaluja, kattokruunuja, lasi- ja posliiniesineitä sekä kynttilänjalkoja.

Edesmennyt turkulainen Valto Kokkala oli myös innokas keräilijä. Hän testamenttasi lähes koko omaisuutensa Suomen Kulttuuriperinnön Säätiölle. Kokkola oli itse kovasti mieltynyt Brinkhallin kartanoon ja sen puistoon. Hänen lahjoituksensa turvin kartano sai runsaasti arvokasta esineistöä sisätilojensa sisustamiseen.

Brinkhall sijaitsee kauniilla paikalla Kakskerranjärven ja meren välissä. Tiedetään, että samalla paikalla sijaitsi 1500-luvulla Brinkkala-niminen kartano. Sen ensimmäinen omistaja oli Turun linnan käskynhaltija Hans Eerikinpoika.

Merkittävä aika kartanon historiassa alkoi, kun se siirtyi Turun Akatemian lääketieteen professori Gabriel Bonsdorffin (1762-1831) ja hänen varakkaan vaimonsa Anna Adolfina Buschin omistukseen. Bonsdorffista tuli maamme ensimmäinen arkkiatri, jonka jälkeen Venäjän keisari Aleksanteri I aateloi hänet von Bonsdorffiksi. Kartanokin muutti nimensä Brinkkalasta Brinkhalliksi.

Bonsdorff oli edistyksellinen ja aikaansaava mies. Hän oli kiinnostunut arkkitehtuurista ja puutarhanhoidosta. Oma kartano sopi hyvin Bonsdorffin suunnitelmiin. Hän muun muassa rakennutti nykyisen kartanon piharakennuksineen. Myöhäiskustavilaisuutta edustava 15-huoneen päärakennus valmistui vuonna 1793. Piha-alueelle nousi symmetrisesti neljä rakennusta, Kavaljeerisiipi, Pehtoorinsiipi, Pakarintupa ja viljavarasto.

Kavaljeerisiiven saliin sijoitettiin kartanoisännän mittava luonnontieteellinen kokoelma. Pehtoorintupa on ollut alun perin Brinkhallin tilanhoitajan asunto ja konttori. Nykyään talo toimii kesäkahvilana. Kartanon maille perustettiin myös barokin suuntausten mukainen geometrinen hedelmäpuutarha.

Bonsdorff rakennutti kookkaan kivinavetan, joka oli aikanaan eräs Turun suurimmista. Nyt siitä on yhä jäljellä kiviset seinärauniot. Sodan aikana venäläiset pommikoneet aiheuttivat suurta tuhoa.

Jokainen kartanonomistaja on kukin vuorollaan muokanneet Brinkhallia mieleisekseen. Vuorineuvos Emil Sarlin aloitti kartanon nykyaikaistamisen 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Hän esimerkiksi toteutti kartanon päätyyn puolipyöreän vilpolan.

Seuraavan omistajan porilaisen Georg Werner Rambergin aikakaudella kartano varustettiin keskuslämmityksellä ja nykyaikaisella kylpyhuoneella. Huoneita restauroitiin osin vanhaa säilyttäen. Rambergien aikana Brinkhall tunnettiin laadukkaista omenoistaan. Niitä myytiin aina Ruotsissa asti.

Rambergit olivat viimeiset omistajat, kun kartano vielä eli loistonaikaa. Kylmät sotatalvet palelluttivat omenasadon. Sodan jälkeinen karjalaisten asutustoiminta pakkoluovutuksineen vähensi tilan maista lähes puoleen. Rahapulassa jouduttiin myymään osa ranta-alueistakin. Lopulta kartano myytiin Turun kaupungille vuonna 1967.

Nykyisin Brinkhall elää vahvasti uutta nousua, kiitos omistajan, Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön. Vuosi vuodelta rapistunut kartano on saatu entiseen asuunsa Bonsdorffin aikakautta kunnioittaen.

Brinkhallista on tullut myös suosittu musiikista ja taiteesta kiinnostuneiden ihmisten kohtaamispaikka. Tuskin kesäkahvilallekaan voi olla idyllisempää sijoituspaikkaa. Kartano on nykyisin suosittu juhlapaikka esimerkiksi yksityistilaisuuksien järjestämiseen. Alueelta löytyy myös majoitustiloja. Mukava Brinkhallin uimarantakin on kivenheiton päässä.

Aukioloajat ja poikkeukset www.Brinkhall.fi , kannattaa katsoa, koska häiden aikaan ei kahvilaa yleensä pidetä auki eikä kartanoon pääse tutustumaan.

BRINKHALLIN KARTANO

Osoite: Brinkhallintie 414, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Rettigin palatsin kiehtova tarina – Aboa Vetus & Ars Nova on keskellä Turkua

LUE MYÖS: Turun Apteekkimuseo on idyllinen keidas keskellä kaupunkia

LUE MYÖS: Betel-kirkko eli Jumalan talo on Turun parhaiten varjeltu salaisuus

LUE MYÖS: Turun biologinen museo on ainutlaatuinen – vastaavanlaista ei ole edes koko Euroopassa

LUE MYÖS: Funikulaarilla lisäjännitystä Turku-reissuun – rinnehissistä on tullut suosittu nähtävyys

LUE MYÖS: Förillä pääsee ilmaiseksi Turusta Åboon – jokilautta on luokkaretkeläisten suosiossa

LUE MYÖS: Ett Hem kertoo, miten kaupungin porvaristo aikoinaan asui

LUE MYÖS: Suomen mielikuvituksellisin museo, Huudi-museo, laittaa vierailijan pään pyörälle

LUE MYÖS: Maailmanmestari Jarno Saariselle omistettu kotimuseo on katseilta piilossa

LUE MYÖS: Nauti Aurajokimaisemista perinteisen sightseeing-aluksen miellyttävässä kyydissä

LUE MYÖS: Jouko Kurrin ainutlaatuinen perämoottorikokoelma on yksi Forum Marinumin helmistä

LUE MYÖS: Kakolanmäen museo kertoo kiehtovia tarinoita vankien kohtaloista

LUE MYÖS: Koroistenniemi Turussa on historiallisesti arvokasta Aurajokilaakson kulttuurimaisemaa

LUE MYÖS: Kaiken kokenut Kupittaa on turkulaisten rakas urheilukeskus

LUE MYÖS: Kesällä on vilkkainta, mutta myös joulun odotus on Kuralan Kylämäessä kiireistä aikaa

LUE MYÖS: Turun Lasarettimuseo on tärkeä osa Kiinamyllymäen sairaalahistoriaa

LUE MYÖS: Luostarinmäen käsityöläismuseo on eräs Suomen tärkeimmistä matkailukohteista

LUE MYÖS: Maarian kirkon tunnelma on ainutlaatuinen – täällä voit tehdä aikamatkan keskiajalle

LUE MYÖS: Martinkirkko – kuin pala Italiaa keskellä Turkua

LUE MYÖS: Forum Marinum kertoo ajasta, kun miehet olivat rautaa ja laivat puuta

LUE MYÖS: Satulinnaa muistuttava Mikaelinkirkko on Turun suosituimpia nähtävyyksiä

LUE MYÖS: Harvinaista herkkua – Paavo Nurmen kotitalo Turussa avoinna suurjuoksijan syntymäpäivänä

LUE MYÖS: Turun paloaseman kätköissä on Museotila Kellari, palolaitoksen oma museo

LUE MYÖS: Ei mennyt niin kuin arkkitehti Carl Ludvig Engel oli suunnitellut – Kauppatorin laitaan tuli ortodoksinen kirkko, ei kaupungintaloa

LUE MYÖS: Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa on nyt rakkautta ilmassa

LUE MYÖS: Sibeliusmuseo – talo täynnä musiikkia

LUE MYÖS: Boren lippulaiva Nolla-Bore tarjoaa nostalgiasta tunnelmaa Aurajoen laiturissa

LUE MYÖS: Ukkopekka on wanhan hyvän ajan höyrylaiwa

LUE MYÖS: Kovia kokenut Suomen Joutsen on huippukohde entisaikojen purjehdusromantiikkaa etsiville

LUE MYÖS: Suomen Partiomuseolla on ikää jo yli 60 vuotta

LUE MYÖS: Turun Automuseo on Reinon tärkeä harrastus – yhden miehen kokoelma on komea

LUE MYÖS: Hautakarttapalvelun avulla hautabongari löytää – Turun hautausmaalla lepää merkkihenkilöitä tunnetuista arkkitehdeistä olympiavoittajiin

LUE MYÖS: Turun linnan suosio säilyy nähtävyytenä vuodesta toiseen

LUE MYÖS: Turun taidemuseo tarjoaa laadukkaan taide- tai kahvilaelämyksen

LUE MYÖS: Turun Terveydenhuoltomuseossa, entisessä Kuppalassa, voi nykyään vierailla hyvillä mielin

LUE MYÖS: Turun tuomiokirkkomuseon kokoelma on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen

LUE MYÖS: Turun tuomiokirkko on kaupungin suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Vepsä on mainio päiväretkikohde, mutta voi siellä yöpyäkin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.