Kankaanpään kaupunginmuseo on yhdistelmä paikallista historiaa ja taidetta

SATAKUNTA / KANKAANPÄÄ – Kankaanpään Niinisalossa sijaisteva entinen koulurakennus sai uutta käyttöä, kun sen tilat siirtyivät Kankaanpään kaupunginmuseolle. Kyseessä on yhdistelmämuseo, jossa kerrotaan paikallisesta historiasta ja tilaa on myös kuvataiteelle.

Museossa on perusnäyttelyjen ohella myös vaihtuvia näyttelyitä.

Oleellinen osa maatalousvaltaisen Kankaanpään historiaa on käsityöperinne. Paikalliset kengät ja vaatteet olivat tunnettuja koko Suomessa. Vilkkaimpina aikoina paljon meni myös vientiin ulkomaille. Museon perusnäyttely kertoo kankaanpääläisen elinkeinoelämän kehityksestä 1800-luvun loppupuolelta nykyaikaan.

Sotavuosilla on ollut oma tärkeä merkitys kankaanpääläiselle käsityöteollisuudelle. Pallo-Paita Oy oli helsinkiläinen miesten paitoja valmistanut yritys. Sotavuosina se siirsi tuotantonsa Kankaanpäähän. Samalla tehdas alkoi valmistaa sotilaiden lumipukuja. Pallo-Paita palasi myöhemmin välirauhan aikana takaisin Helsinkiin. Yritys suunnitteli paluuta takaisin Kankaanpäähän, mutta se ei koskaan toteutunut. Niinpä paikalliset vaatetusalanyrittäjät jatkoivat toimintaa Kankaanpäässä vuonna 1945. Uusi yritys oli aluksi nimeltään Kankama Oy, joka vaihtui Reima Oy:ksi.

Sodan jälkeen oli pula materiaalista. Niinpä päädyttiin käyttämään kierrätysmateriaalia, kuten armeijan käytöstä olleita telttoja ja lumipukuja. Ensin tehtiin työvaatteita naisille, mutta vähitellen tuotevalikoima laajeni koko perheen tarpeisiin. Erityisesti lastenvaatteista tuli suosittuja. Tarve olikin suuri, syntyihän Suomeen sodan jälkeen niin sanotut suuret ikäluokat.

1950-luvulla Reiman kasvaessa kehitettiin uusia yhä kestävämpiä materiaaleja. Yhteistyössä Littoisten verkatehtaan kanssa syntyi Reilon-niminen materiaali. 1960-luvulla tapahtui kehityksessä todellinen läpilyönti. Porin Puuvillan kehittämä muovipinnoitettu Enstex-puuvillakangas oli vettä ja likaa hylkivä sisäpinnan ollessa pehmeää puuvillaa. Helppohoitoisesta Enstexistä tuli suosittu, ei pelkästään Suomessa, vaan myös eri puolilla maailmaa lapset puettiin Reima-haalareihin.

Reima oli Kankaanpään suurin työnantaja aina 1980-luvulle asti. 1990-luvun lamavuodet koituivat Reiman kohtaloksi. Yritys meni konkurssiin. Tilalle perustettiin Reima-Tutta Oy, joka jatkoi sekä Reiman että myös konkurssiin menneen lastenvaateyritys Tutta-Tuotteen toimintaa. Nykyään Reima on ulkomaalaisomistuksessa eikä sillä ole enää tehtaita Suomessa.

Kankaanpään taidekoulun perustaja kuvanveistäjä Kauko Räike sekä taiteilija Sinikka Räike lahjoittivat kaupungille taidekokoelmansa. Taidekokoelma päätettiin sijoittaan kaupunginmuseon yhteyteen entisen koulun tiloihin. Nykyisin museon kuvataiteen perusnäyttely koostuu Räikkeen taidekokoelmasta.

KAUPUNGINMUSEO

Osoite: Museokatu 10, Niinisalo, Kankaanpää.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.