Kanootilla pääsee paikkoihin, joihin veneellä ei pääse

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Saaristomeren Melojien Pitkänsalmen tukikohdassa käy melkoinen kevätkuhina. Kajakkeja kannetaan innolla ulos talviteloilta. Keli on mitä parhain lähteä kesän ensimmäiselle melontamatkalle.

– Luonto ja liikunta, tiivistää Saaristomeren Melojien puheenjohtaja Kristian Vuorilehto, mitkä ovat melontaharrastuksessa parasta. Kun siihen lisätään vielä seuran tarjoama mukava kaveriseura, ei ihme, että Vuorilehto on viihtynyt melonnan parissa vuosikymmenien ajan.

Melonnalla on harrastuksena ja kilpailumuotona pitkät perinteet, vaikka ei olekaan mikään suurten massojen laji.

– Melonta on klassikko ja se on säilyttänyt suosionsa. Seurassamme on noin 400 jäsentä. Kaikki muutkin ovat tervetulleita kokeilemaan, miltä melonta harrastuksena tuntuu. Omaa kalustoakaan ei tarvita, sillä vuokraamme kanootteja tarvitseville. Seuran jäseniltä ei peritä maksua. Innokkaimmat melojat hankkivat omansa. Tuhannella eurolla saa jo hyvän kanootin.

Melonnassa ympäristöarvot ovat kohdillaan. Lihasvoimalla lähes äänettömästi kulkevalla kanootilla pääsee paikkoihin, mihin veneellä ei ole mahdollisuutta päästä. Liikkumalla lähes vedenpinnan tasolla näkökulma maisemien ihailuun on erilainen kuin perinteisessä veneilyssä.

– Itse olen juuri käynyt melomalla kiikaroimassa vesilintuja. Vaikka kajakilla pääsee erilaisiin paikkoihin, pitää muistaa noudattaa jokamiehenoikeuksia.

Suomessa olosuhteet melontaharrastamiselle ovat erinomaiset. Tuhansien jokien ja järvien maassa vaihtoehtoja on tarjolla lukematon määrä. Saaristomerikin on jotain sellaista, mitä ei voi kokea muualla maailmassa. Aurajoki tarjoaa myös mielenkiintoisen retkikohteen. Tuttu joki näyttäytyy tyystin toisenlaiselta kanootista käsin.

– Alkukesällä joet ovat parhaimmillaan vedenpinnan ollessa korkealla. Loppukesästä Aurajoki muuttuu paikoitellen kivikkoiseksi.

Kanootissa teltta ja viikonkin ruuat kulkevat vaivatta. Kaksikkokajakkiin tai avokanoottiin mahtuu lapsetkin mukaan. Melontakautta voi pidentää vesien kylmetessä käyttämällä kuivapukua.

Melonnan etuna on sen monipuolisuus. Harrastus ei katso ikää. Aloittelija voi aloittaa rauhallisella melonnalla tyynellä säällä. Kokemuksen karttuessa melontamatkat pidentyvät.

– Suurin osa seuramme jäsenistä on retkimelojia. Osa on kuntoilijoita, osa osallistuu kilpailuihin, ja junioreilla on omat harjoitukset. Paljon myös mökkimelojia, jotka ovat aluksi tutustuneet lajiin seuramme kursseilla.

Vuorilehto suositteleekin melontaharrastuksesta kiinnostuneen osallistuvan seuran tarjoamille kursseille. Olennainen osa melontaa on ottaa huomioon turvallisuustekijät.

– Kurssillamme käydään läpi melontatekniikan ohella turvallisuutta. Emme suosittele yksin melontaa etenkin, jos vesi on kylmää. Pudotessaan yksin on vaikea päästä takaisin kajakkiin. Jos on kaveri auttamassa, pääsee harjoittelun jälkeen helpostikin takaisin. Talvella harjoittelemme tekniikkaa ja pelastautumista uimahallissa.

Kristian Vuorilehto (vas.) opastaa kurssilaisia melonnan saloihin. Mukana on Kai Tanskanen, Venni Alanko, Leena Pitkänen ja Liisa Ruuhimäki.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!