Kansallisrunoilijamme Runeberg aloitti koulunkäynnin Westmaninmuorin tuvassa

POHJANMAA / PIETARSAARI – Punainen pieni mökki keskellä Pietarsaaren kaupunkia. Moni vastaava vanha rakennus on kadonnut kaupunkikuvasta, mutta Westmaninmuorin tupa on saanut jäädä. Syy on selvä. Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg on käynyt tässä talossa koulua. Mökissä on näyttely Runebergin ajasta Pietarsaaressa.

Yksityistä koulua piti merimiehen leski Anna Lena Westman (om. Envaldia). Hän ei ollut kaupungissa poikkeus, sillä moni muukin nuori nainen elätti itsensä antamalla opetusta lapsille. Vielä 1800-luvulla yksinäisen naisen oli haastavaa löytää työpaikka kaupungista ja elättää itsensä. Westman piti omaan kouluaan vuosina 1794-1828. Tämänkaltaisia alakouluja lienee ollut nelisenkymmentä sen ajan Pietarsaaressa.

Westman ylläpiti kouluaan ilman kaupungin ja valtion tukea, mutta toimintaan ei liittynyt myöskään minkäänlaista viranomaisten valvontaa. Työ piti kuitenkin tehdä hyvin, sillä muuten opetuksen maksaneet vanhemmat olisivat laittaneet lapsensa toiseen kouluun.

Westman ei pelkästään opettanut, vaan hän vastasi kaikesta, kuten opetusmateriaalista, lämmityksestä ja valaistuksesta. Tila opetusta varten järjestyi hänen omasta kodistaan. Kodin yläkerta, ullakkokamari, oli varattu oppilaiden opettamiseen. Westman istui luokkahuoneen toisessa päässä pöydän ääressä. Oppilaat istuivat seinän vieressä penkillä ja keskellä lattiaa oli hiekalla täytetty laatikko kirjoittamisen ja laskemisen harjoittelua varten.

Pieni luokkahuone on säilynyt meidän päiviimme.

Koulupäivä kesti nelisen tuntia ja koulua käytiin keskimäärin kaksi vuotta. Näin myös Runebergin kohdalla. Hän aloitti koulunkäynnin 6-vuotiaana. Tärkeintä oli siinä ajassa oppia lukemaan ja kirjoittamaan sekä oppia laskemisen alkeet.

Anna Lena muutti Pietarsaareen Ruotsista miehensä Johan Westmanin mukana. Vaimo jäi pian leskeksi, sillä hänen miehensä katosi eräällä merimatkalla. Tässäkään asiassa Anna Lena ei ollut poikkeus, sillä monet muutkin nuoret vaimot kokivat saman kohtalon Pietarsaaren rannikkokaupungissa. Merimies oli yleinen ammatti. Annan anoppikin oli merimiehenleski. Kävipä vielä niin, että Annan oma merille lähtenyt poika Anders Johan katosi hänkin. Näin pojan puolisostakin, Annan miniästä, tuli leski.

WESTMANINMUORIN TUPA

Osoite: Visasmäki 4, Pietarsaari.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Arktinen museo Nanoq on naparetkeilijä Pentti Kronqvistin perustama

LUE MYÖS: Malmin suku jätti lähtemättömän jäljen kaupunkiin – Malmin talo on nykyisin Pietarsaaren museo

LUE MYÖS: Ritan kampaamo tuo varttuneemmalle rouvalle mieleen nostalgisia muistoja

LUE MYÖS: Runebergin tupa oli perheen kesäviettopaikka

LUE MYÖS: Simonsin 1950-luvun maalaiskauppa kertoo, millaista kyläpuodeissa oli entisaikoina

LUE MYÖS: Pietarsaaren vanha puutalokaupunginosa Skata on säästynyt purkamiselta

LUE MYÖS: Strengbergin Tupakkamuseo on ainoa lajissaan Suomessa – tupakka on olennainen osa Pietarsaaren historiaa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.