Karralan kotiseututalo kunnioittaa Vihtori Mäkisen perintöä

KYMENLAAKSO / IITTI – Tässä talossa ei ole emäntää, eikä tule! Karralan tilan isäntä, Vihtori Mäkinen, oli tinkimätön poikamies. Oli hänellä sentään seuranaan Olga, Vihtorin pitkäaikainen taloudenhoitaja. Töissä oli Vihtorin apuna tilanhoitaja Väinö Peltonen.

Vihtori Mäkinen eli pitkän elämän. Hän kuoli 1977 92-vuotiaana. Vihtori oli koko elämänsä ajan superterve mies, vaikka ei juurikaan välittänyt nykyaikaisista terveyssuosituksista. Kermaa ja voita käytettiin runsaasti. Naimattomana kuolleella Vihtorilla ei ollut lapsia eikä testamenttiakaan ollut. Perikunta lahjoitti talon Iitin kunnalle.

Nykyisin Karralan kotiseututalon toiminnasta vastaa Iitin kotiseutuyhdistys, joka onkin tehnyt hyvää jälkeä. Päätaloa ja piharakennuksia on ahkerasti kunnostettu. Punamullattu päärakennus ja pihan luhtiaitta on komea näky Etelä-Iitissä sijaitsevan Kolisevan kylän peltomaiseman keskellä.

Karralan kantatilan historia ulottuu 1500-luvulle. 1700-luvulla Karrala toimi kruunun ratsutilana. Isojaon yhteydessä maat jaettiin ja tilat saivat uudet isännät. Vihtori Mäkinen, tilan viimeinen isäntä, tuli isännäksi vanhempiensa jälkeen 1920-luvulla. Siinä vaiheessa talo oli ollut suvun hallussa jo parisensataa vuotta.

Vaikka Vihtori oli nuuka mies, oli hän edistyksellinen. Tilalle hankittiin traktoria myöten uudenaikaiset työkalut ja -koneet. Talossa oli sähkö ja puhelin. Tarkan taloudenpidon ansiosta tila kukoisti. Säästäväisenä miehenä Karralan päätalosta löytyy yhä runsaasti vanhaa ja arvokasta esineistöä.

Vihtorin kuoltua Olga sai vielä jäädä asumaan Karralaan. Perikunta halusi näin turvata Vihtorin taloudenhoitajan eläkevuodet. Olga oli innokas kotiseutuihminen, joka ymmärsi talon historiallisen arvon. Hän piti Karralasta huolta aina kuolemaansa asti. Karralan kotiseututalo on avoinna sopimuksesta.

KARRALAN KOTISEUTUTALO

Osoite: Myllymäentie 32, Haapakimola (Iitti)

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Iiitin kirkonkylä tunnetaan kauneudestaan

LUE MYÖS: Lyöttilän kenttälinnoitukset rakennettiin Venäjän vallan aikana

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.