Katsojien vähyys riivaa Turun alueen joukkueita – naisjoukkueiden yleisömäärät ovat vaatimattomia

Ensinnäkin. Seurojen ilmoittamiin yleisömääriin kannattaa suhtautua varauksella. Laskentatavat vaihtelevat seurasta ja lajista toiseen. Suuntaa ne toki antavat – etenkin, jos katsojat ovat helposti kenen tahansa paikalle tulleen laskettavissa.

Turun Sanomien urheilutoimituksen julkaisema artikkeli (29.11.) on vähemmän mairitteleva Turun alueen naispalloilulle. Salolaisen lentopallon Mestaruusliigassa pelaavan LP Viestin syksyn yleisömäärä, yli 500 katsojaa per peli, on selvä ykkönen. Menestysvuosina Viestin keskiarvo oli reilusti yli kuudensadan. Muiden Turun seudun naisjoukkueiden katsojamäärät jäävät salolaisiin verrattuna kovin vaatimattomiksi.

Jos ei ole usein miestenkään otteluiden yleisömäärissä kehumista, jäävät yleensä saman seuran naiset kauaksi miesjoukkueiden vastaavista luvuista. Jääkiekossa TPS:n miesten ja naisten kiinnostavuuden ero on tietysti suurin.

Syksyllä Turkuhallin lehtereillä on ollut keskimäärin 5 500 katsojaa, kun Kupittaalla pelaava saman seuran naisten liigajoukkueen jääkiekko-otteluita seuraa alle 50 katsojaa. Ero on huima. Kupittaan kolmen tuhannen katsojan jäähallissa näkymä onkin lohduton. Hiljaista on muuallakin, sillä naisten kiekkoliigassa jäädään alle sadan keskiarvon. Ainoa poikkeus on Oulun Kärppien naisjoukkue.

Suomen suosituin naisten palloilusarja on Superpesis. Viime kesänä naisten pääsarjatason pesäpalloa seurasi 493 katsojaa per ottelu. Suomen suosituin naisjoukkue on Superpesiksen Porin Pesäkarhut, jonka yleisökeskiarvo on komea, yli tuhat katsojaa ottelua kohden.

Superpesiksen Varsinais-Suomen ainoa pääsarjajoukkue Pöytyän Urheilijat houkutteli viime kesänä 367 katsojaa ottelua kohden. Se oli puolet enemmän kuin saman joukkueen yleisömäärä aiemmin sarjaporrasta alempana.

Jalkapallossa kaudella 2022 Ykkösen suosituin seura TPS houkutteli enemmän väkeä kuin Veikkausliigan FC Inter. Muutama vuosi sitten molempien turkulaisjoukkueiden yleisökeskiarvo oli yli 5 000. Nykyisin edes 2 000 katsojan raja ylittyy aniharvoin.

TPS:n naisten Ykkösen voittaneen jalkapallojoukkueen yleisökeskiarvo oli sekin vaatimaton, 124 katsojaa. Eipä naisten pääsarjatasolla, Kansallisessa liigassakaan, ole näkynyt yleisöryntäystä keskiarvon jäädessä 233 katsojaan ottelua kohden.

Salibandyn etuna ovat turkulaiset paikallisottelut. Naisten puolella syksyn korkeimmat katsojaluvut, yli 200 katsojaa, on kerännyt hallitseva Suomen mestari TPS. Keskiarvo olisi kuitenkin toinen, jos paikallisottelu (421 katsojaa) FBC Loistoa vastaan ei olisi vielä alkukaudesta pelattu.

Loiston kotiottelut pelataan pääsääntöisesti Raunistulan Salibandy Areenalla. Joukkueen vaatimattomampi menestys paikalliskilpailijaan verrattuna ei suuremmin houkuttele väkeä, niinpä Loiston keskiarvo jää lähelle sataan katsojaan. Tätäkin lukemaa nostaa Loiston emännöimä paikallisottelu, jota seurasi reilut 300 katsojaa.

Kupittaan palloiluhallin syksyn suurin yleisömäärä nähtiin, kun miesten F-liigassa FBC Turku kohtasi paikallisottelussa TPS Salibandyn. 1355 katsojaa on komea luku. Yksi yksittäinen ottelu kuitenkin vääristää kokonaisuutta, sillä muissa FBC Turun kotiotteluissa katsomossa on ollut tilaa. FBC Turun syksyn keskiarvo on toistaiseksi 470 katsojaa ja TPS:n 413.

Kupittaan palloiluhallissa pelataan myös miesten lentopallon pääsarjaa TUTO Volleyn isännöimänä. Ennakko-odotukset ovat olleet seurassa varmasti kovemmat kuin mitä syksyn todelliset yleisömäärät ovat olleet. Ruudun TV-lähetykset ovat vääristäneet mielikuvaa, sillä lähetysten perusteella kuvaruudussa on näkynyt vain kourallinen katsojia. Paikallisottelu Loimua vastaan houkutteli paikalle 461 katsojaa. TUTO Volleyn alkukauden yleisökeskiarvo on nyt 346 katsojaa. Turussa kun ollaan, joukkueen jatkomenestys määrittelee kevätkauden yleisömäärän.

Raision Loimu on pelannut pisimpään lentopallon pääsarjassa ja se myös näkyy joukkueen yleisömäärissä. Väkeä saapuu puolisen tuhatta Kerttulaan otteluun kuin otteluun. Loimun syksyn yleisökeskiarvo on 527 katsojaa. Eniten oli perinteisessä ”paikallisottelussa” Loimaan Hurrikaania vastaan (653), enemmän kuin uudemmassa derbyssä Tutoa vastaan (579).

Ura Basketin aloittaessa Korisliigassa, uteliasta yleisöä saapui Kupittaalle seuramaan pitkästä aikaa pääsarjatason koripalloa. Kun kaarinalaisjoukkueen menestys alkoi olla vaatimatonta, yleisökin katosi, kunnes katosi koko joukkuekin. Divarin Kristika Turku on nyt ainoa Kupittaan palloiluhallin koripallojoukkue. Vaikka turkulaiset koripalloperinteet ovat komeat, ei yleisö löydä halliin. Kristikan syksyn yleisökeskiarvo on vaatimaton, 163 katsojaa.

Käsipallossa miesten SM-liigassa toistaiseksi ilman voittoja pelannut ÅIFK on houkutellut Samppalinnan palloiluhallin penkeille noin sata katsojaa per ottelu.

TUTO Hockey pääsee nauttimaan Suomen suosituimman palloilulajin nosteesta, tosin toisen turkulaisjoukkueen varjossa. Mestis olisi, jos niin haluttaisiin, eräs maamme mielenkiintoisimmista sarjoista. Tuton lanseeraama ”Kaupungin värikkäintä lätkää” ei ole ihan tuulesta temmattu. Aika näyttää, mikä on Mestiksen kohtalo. TUTO Hockeyn kotiotteluiden yleisömäärät vaihtelevat suuresti illasta toiseen, riippuen jopa viikonpäivästä. Arki-illan ottelut eivät ole Mestikselle paras ajankohta. TUTO Hockeyn syksyn yleisökeskiarvo on 855 katsojaa.

Lähde: Turun Sanomat. Varsinais-Suomen joukkueiden yleisökeskiarvot naisten pääsarjapalloilussa (tilanne 28.11.)

  1. LP Viesti, lentopallo, 540 katsojaa
  2. Pöytyän Urheilijat, pesäpallo, 367 katsojaa (kausi 2022)
  3. TPS, salibandy, 213 katsojaa
  4. FC Halikko, futsal, 132 katsojaa
  5. FBC Loisto, salibandy, 128 katsojaa
  6. RaiFu, futsal, 91 katsojaa
  7. RNK, ringette, 77 katsojaa (kahden ottelun yleisömäärää ei ilmoitettu)
  8. TPS, jääkiekko, 47 katsojaa

TPS, jalkapallo, 124 katsojaa (kausi 2022, Naisten Ykkönen)

1355 katsojaa on Kupittaan palloiluhallin kotimaisten palloilusarjojen syksyn suurin yleisömäärä. FBC Turku kohtasi TPS Salibandy F-liigan ottelussa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!