ETELÄ-POHJANMAA / KAUHAJOKI – Itse rakennus ei vaikuta erityiseltä. Kauhajoen entinen lyseorakennus muistuttaakin tavallista koulurakennusta. Se ei ole arkkitehtuuriltaan poikkeuksellinen. Mutta sen sota-ajan historia on, ei pelkästään täysin poikkeuksellinen, vaan myös mielenkiintoinen.
Suomen eduskunta oli evakossa talvisodan aikana Kauhajoella. Sodanaikainen istuntosali on palautettu alkuperäisen näköiseksi.
Marraskuun 30. päivä vuonna 1939 muodostui ikimuistoiseksi. Talvisota oli syttynyt ja venäläiset pommikoneet ilmestyivät Helsingin ylle. Eduskunta teki poikkeuksellisissa olosuhteissa poikkeuksellisen päätöksen. Pidettiin tärkeänä, että näissä olosuhteissa eduskunnan toiminnan on jatkuttava, mutta turvallisemmissa olosuhteissa. Eduskuntatalon lähelle oli osunut jo ensimmäiset pommit.
Eduskunta piti iltaistunnon Helsingissä Vallilan työväentalolla ja teki päätöksen siirtyä turvallisempaan paikkaan. Paikaksi valikoitui syrjäinen, mutta riittävän suuri paikka, jotta toiminta olisi voinut jatkua. Kauhajoki oli tarpeeksi iso vastaanottamaan ison joukon ihmisiä, mutta sen sijainti oli tarpeeksi syrjäinen.
Aamuyön tunteina juna lähti Helsingin rautatieasemalta kohti tuntematonta. Seuraavana päivänä perjantaina, 1. joulukuuta, evakkojuna saapui puoli kolmen maissa iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan Kauhajoen asemalle. Kun lähtö pääkaupungista oli ollut nopea, tieto erikoisjunan saapumisesta Kauhajoelle ehti vain muutamia tunteja aikaisemmin.
Tuli kiire järjestää muonitus, kuljetus asemalta ja kaikille majoitus. Jälkimmäistä tarvittiin ainakin 250 hengelle. Majapaikkoja varattiin matkustajakodeista, Kauhajoen kotitalousoppilaitoksesta, jopa yksityisistä kodeista.
Uudeksi eduskunnan kokoontumispaikaksi valikoituneen Kauhajoen yhteiskoulun tilat piti muuttaa nopeasti eduskunnan työskentelytiloiksi. Koululaiset joutuivat vuorostaan lähtemään muualle. Oppilaat palasivat takaisin kouluunsa vasta seuraavana syksynä.
Kyse ei ollut pelkästään parinsadan kansanedustajan saapumisesta, sillä heidän mukanaan Kauhajoelle tuli tarvittava henkilökunta ja myös kansanedustajien perheet lapsineen.
Eduskunnan ensimmäinen istunto pidettiin jo heti seuraavana päivänä saapumisen jälkeen. Viimeisen kerran kokoonnuttiin, noin kolme viikkoa myöhemmin, helmikuun toinen päivä vuonna 1940. Eduskunta kokoontui Kauhajoella yhteensä 34 kertaa.
Väliaikaisena istuntosalina käytettiin lyseon juhlasalia. Ahdasta oli, vaikka kaikki kansanedustajat eivät olleet aina paikalla. Eipä saliin olisi edes mahtunut kaikki kansanedustajat omille tuoleille istumaan.
Presidentti Kyösti Kalliokin tuli kerran paikalle. Syynä oli valtiopäivien päättäjäiset ja vuoden 1940 valtiopäivien avajaiset.
Kauhajoella tuli talvisodan aikana ilmahälytyksiä, mutta pommeilta vältyttiin.
Juhlasalin lisäksi myös koulun muut tilat otettiin eduskunnan käyttöön. Luokkahuoneissa työskentelivät konekirjoittajat ja monistajat. Luokissa pidettiin myös valiokuntien kokouksia. Opettajainhuone oli varattu puheenmiesneuvostolle ja rehtorin kanslia puhemiehelle.
1980-luvulla tuli ajankohtaiseksi koulurakennuksen peruskorjaus. Samalla syntyi ajatus palauttaa entinen istuntosali sodanaikaiseen asuunsa. Muutostyöt käynnistyivät, kun eduskunta lupasi vastata muutostöiden kustannuksista ja Kauhajoen kunta lupautui hoitamaan muut kulut. Näin silloinen ala-asteen liikuntasali muuttui jälleen talvisodan aikaiseksi istuntosaliksi.
Vierailu Kauhajoen historiallisessa istuntosalissa kannattaa, vaikka se vaikuttaa perin vaatimattomalta. Mutta sitä se oli sota-aikanakin. Sali on kalustettu sen ajan vaatimattomilla kalusteilla. Puhujakoroke on paikoillaan, samoin kuin puheenmiehelle tarkoitettu pöytä. Hämärässä salissa tunnelma on käsin kosketeltavissa – etenkin niille, jotka tuntevat ja ymmärtävät tarinan ison merkityksen tai ovat jopa itse eläneet sota-ajan.
Istuntosalin yhteydessä on pieni huone, jossa esillä eduskunnan toimintaa esittelevää materiaalia. Nähtävänä on muun muassa Kauhajoella äänestyksissä käytetty metallinen laatikko. Museossa on myös mahdollisuus tutustua näyttelyyn, joka kertoo Kauhajoen kotitalousopiston historiasta vuosilta 1920-1960.
EDUSKUNTAMUSEO
Osoite: Eduskunnankatu 5, Kauhajoki.
LUE MYÖS: Kauhajoen Veteraanien perinnetalo on eräs tasokkaimmista alan museoista