KYMENLAAKSO / HAMINA – Rouva Muravjev, oletan. Haminan Kauppiaantalomuseon sisäänkäynti on vaikuttava. Tunnelma on samanlainen kuin aikoinaan kauppias Muravjevin aikana. Hän oli venäläissyntyinen emigrantti, joka piti puotiaan vaimonsa kanssa Kasarmikadulla 1900-luvun alussa. Heidän jälkeensä kaupan omistus siirtyi tytär Ksenia Muravjeville.
Hänen jälkeensä liike oli vielä vuokralla 1950-luvulla. Kaupankäynnin päätyttyä tilat olivat asuntona. Ksenian kuoltua rakennus siirtyi kaupungille. Vuonna 1977 Muravjevin talossa avattiin Kauppiaantalomuseo.
Museo esittelee 1900-luvun Haminan suomalais-venäläistä kauppiasperinnettä. Vuonna 1841 valmistunut hirsirakenteinen talo on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Se rakennettiin vuoden 1840 palossa tuhoutuneen talon paikalle. Tontilla asui alusta alkaen monien ammattikuntien edustajia. Kauppias Muravjev asettui Kasarminkadulle vuonna 1907.
Kasarminkadulla oli samanaikaisesti muitakin Venäjältä muuttaneiden kauppiaiden liiketiloja. Monet näistä kauppiaista ajan myötä suomalaistuivat. Kauppiaantalomuseo on sisustettu 1900-luvun tyyliin. Ensimmäisenä on kauppapuoti ja kauppiaan asunto, johon kuului muun muassa toimistotila, keittiö, kamarit ja tyylikkäästi sisustettu sali. Pitsiliinalla koristellun salin pöydälle on juuri asetettu kahvikupit herkullisine pullineen. Ilmeisesti vieraita on tulossa.
Kasarminkadun rakennuksissa on asunut ja työskennellyt eri alojen käsityöläisiä. Museossa on nähtävänä puuseppämestarin asunto, täkintikkaajanhuone, pyykkitupa, mankelihuone, vossikan asunto, joka oli alun perin leipomo. Hauskin yksityiskohta on ehkä kolmen hengen ulkohuusi.
Umpipihan muodostamissa ulkorakennuksissa on vielä muun muassa kärryliiteri, paja ja talli. Osa ulkorakennuksista on avoinna yleisölle. Perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia.
KAUPPIAANTALOMUSEO
Osoite: Kasarmikatu 6, Hamina.
LUE MYÖS: Haminan kaupunginmuseo esittelee kaupungin historiaa
LUE MYÖS: RUK-museo yllättää laajuudellaan ja monipuolisuudellaan
LUE MYÖS: Wanha Veteraani on omistettu Suomen YK:n rauhanturvaajille