Böömin kuninkaiden kruunajaisreitti kulkee Prahan keskustan halki. Yhdellä ainoalla kävelyreitillä voi vaeltaa läpi kaupungin värikkään historian. Matkan varrella ovat Prahan tärkeimmät nähtävyydet.
Praha on suomalaisten matkailijoiden kestosuosikki. Vltava-joen kaupunki tarjoaa nähtävää useammaksi päiväksi. Jos aikaa on riittävästi, kannattaa Prahaan tutustua kaupunginosittain. Lyhyemmällä lomalla matkailijoiden suosiossa on historiallinen Kuninkaantie (Královská cesta). Sen avulla on mahdollista sukeltaa pikakurssina Prahan menneisyyteen.
Kävelyreitin nimi tulee Böömin kuninkaiden ja kuningattarien kruunajaiskulkueesta, joka seurasi tätä reittiä. Se yhdisti kaksi kuninkaallista linnaa. Kulkue lähti liikkeelle Ruutiportilta ja jo puretun kuninkaanlinnan vierestä. Matka jatkui läpi Vanhankaupungin yli Kaarlensillan, Malá Stranan eli Pienenpuolen poikki ylös Hradčanyn kukkulalle ja Prahan linnan (Pražsky hrad) luo. Kuninkaallinen kruunaus tapahtui Pyhän Vituksen katedraalissa.
Loisteliaita kulkueita
Ensimmäinen suurempi kruunauskulkue järjestettiin vuonna 1458 Yrjö Poděbradyn hallitessa Böömiä. Myöhemmin Habsburg-hallitsijatkin kulkivat samaa reittiä, vaikka heidän valtaistuimensa olikin Wienissä. Muun muassa Maria Teresia kruunattiin Prahassa suurenmoisin menoin. Viimeinen loistelias kruunajaiskulkue järjestettiin vuonna 1836 Ferdinand V:lle.
Torvet soivat ja rummut pärisivät, kun kruunajaiskulkue eteni. Soittokunnan ja kuninkaan lisäksi kulkueeseen kuului hevosvaunuissa kulkevia Böömin aatelisia, prinssejä ja prinsessoja sekä kirkollista väkeä. Reitin varrella tulevaa kuningasta tervehtivät Prahan eri ammattikiltojen ja yliopiston edustajat. Raatihuoneen luona kuninkaan ottivat vastaan kaupungin tärkeimmät virkamiehet. Pormestari ojensi monarkille kaupunginavaimet. Kirkonkellot kumisivat ja tykit ampuivat kunnianlaukauksia.
Kruunajaisreitin pituus on kolme ja puoli kilometriä, joten sen pystyy kävelemään päästä päähän parissa tunnissa. Tosin pelkästään Hradčanyn alueella saa menemään koko päivän. Reitti ei ole pelkästään sukellus kaupungin historiaan, vaan se tarjoaa myös ainutlaatuisen läpileikkauksen eri arkkitehtuurien tyylisuunnista. Reittiä reunustavat goottilais-, renessanssi- ja barokkijulkisivut. Lukuisat kahvilat ja olutkuppilat suovat mahdollisuuden virkistäytymiseen.
Kulje lopusta alkuun
Jos reitin kulkee oikeaan suuntaan, joutuu talsimaan ison osan matkasta ylämäkeä. Kierros kannattaakin tehdä nurinpäin. Niinpä alla oleva kruunajaisreitti esitelläänkin lopusta alkuun.
Jokainen Prahan kävijä käy ihmettelemässä kukkulan laelle vuosisatojen aikana rakennettua linnan aluetta. Varsinaista kuninkaanpalatsia on vaikea hahmottaa, sillä Hradčany on palatsien, kirkkojen ja kapeiden kujien muodostama kokonaisuus. Linna oli yli tuhannen vuoden ajan Böömin kuninkaiden keskuspaikka. Nykyisin siellä työskentelevät tasavallan presidentti, ministerit ja monet muut valtion virkamiehet.
Sisään varsinaisen Prahan linnan alueelle astutaan Matiaksen portista, jonka vieressä päivystävät sinipukuiset presidentin vartiosotilaat. Kaiken huomion vie taivaisiin kohoava goottilainen Pyhän Vituksen katedraali, Prahan merkittävin kirkkorakennus. Katedraalia rakennettiin kauemmin, kuin Iisakin kirkkoa, lähes 700 vuotta. Pyhätön aarteisiin kuuluvat muun muassa Johannes Nepomunkin hopeasta tehty hautamuistomerkki ja Böömin kruununjalokivet.
Kuuluisa ikkunasta heitto
Linnan kolmannelta pihalta päästään kuninkaanpalatsin tiloihin. Aulasta tullaan suoraan Vladislavin saliin. Monet Böömin kuninkaat valittiin sen goottilaisten kaarien alla. Nykyisin Tšekin presidentit vannovat siellä virkavalansa. Vladislavin salin nurkasta päästään pieneen kulmahuoneeseen, jossa ratkottiin eurooppalaista historiaa 1600-luvulla: huoneen yhdestä ikkunasta vihaiset protestantit heittivät ulos kaksi katolista käskynhaltijaa ja heidän kirjurinsa. Miehet selvisivät hengissä pudottuaan lantakasaan. He närkästyivät kuitenkin sen verran ilmalennostaan, että Euroopassa sodittiin seuraavat 30 vuotta.
Linnan alueen pittoreskia kadunpätkää Kultaista kujaa voidaan pitää melkoisena turistirysänä, jonne on nykyisin jopa pääsymaksu. Kujan näkymä on viehättävä, mikäli etenkin kesällä turistimassan takaa jotain pystyy näkemään. Prahan kuuluisin asukas Franz Kafka asui muutaman kuukauden talossa numero 22.
Malá Strana on hyvin säilynyt
Hradčanyn kukkulalta laskeudutaan alas Neruda-katua pitkin Malá Stranan kortteleihin. Kirjailija Jan Nerudan mukaan nimetty katu on Prahan romanttisimpia. Kadun mielenkiintoisia yksityiskohtia ovat seinäkyltit, joilla talot erotettiin toisistaan ennen niiden numerointia. Muun muassa ankkurin, viulun ja kotkan kuvat löytyvät talojen seinistä.
Linnan alapuolinen Malá Stranan barokkikaupunginosa on säilynyt hyvin. Sen keskipiste on Malostraské námĕsti -aukio, jonka reunalla on mahtipontinen Pyhän Nikolauksen kirkko. 1600-luvulla ruotsalaiset sotilaat suomalaisten hakkapeliittojen avustamina polttivat kaupunginosan 30-vuotisen sodan aikana. Nykyinen barokkiarkkitehtuuri on sen jälkeiseltä ajalta.
Kaarlensillalla käyvät kaikki
Vltava-joen yli rakennettu Kaarlensilta lienee Prahan suosituin nähtävyys. Jos turistimassat ahdistavat, kannattaa tulla paikalle auringon noustessa, jolloin silta on kauneimmillaan. Puoleen päivään mennessä sillan täyttävät matkamuistomyyjät, musikantit, nukketaiteilijat ja Prahan taitavimmat taskuvarkaat. Siltaa koristaa rivi pyhimyksiä, joista marttyyrina kuolleen Nepomunkin reliefi on hioutunut kiiltäväksi ohikulkijoiden koskettelusta.
Turistien jatkuva virta velloo edestakaisin Kaarlensiltaa ja Raatihuoneen toria yhdistävällä Karlova-kadulla. Se mutkittelee vanhojen eri tyylisuuntaa edustavien talojen välissä. Viime vuosikymmenien aikana kadun varrelle on avattu kauppoja, ravintoloita ja oluttupia. Eräs suosituimmista on Kultainen tiikeri.
Vanhankaupungin sydämessä
Raatihuoneen Astronominen kello on Prahan valokuvatuin kohde. Ihmiset tulevat seuraamaan kuuluisaa kellopelinäytelmää, jota esitetään tasatunnein kello 9-21 välillä. Hissillä pääsee ylös itse kellotorniin katselemaan ylhäältä Prahan Vanhankaupungin näkymiä.
Raatihuoneen torilta Ruutitornille johtava Celetna-katu on Prahan vanhimpia ja ruuhkaisimpia. Kadun kuuluisin talo on kubistinen Mustan madonnan talo, jonka suojissa toimii tšekkikubismin museo.
Kruunajaisreitin alkupäässä sijaitsi kuninkaanlinna jo 1300-luvun lopulla. Se jäi Hradčanyn valmistuttua vuosisatojen ajaksi tyhjäksi ja purettiin lopulta pois. Tilalle nousi Prahan kaunein jugendtalo, Obecni dům, Kunnantalo. Sisätiloissa on arvostettu Smetana-konserttisali. Päivä kuninkaana -kävelykierros on hyvä päättää alakerran jugendtyylisessä ravintolassa.
Kuninkaita ja keisareita
Böömin hallitsijoiden vaikutusvalta alkoi voimistua Přemyslidi-suvun hallitessa yli tuhat vuotta sitten. 1100-luvulla Böömin herttuat saivat kuninkaanarvon ja heistä tuli pyhän saksalaisen keisarikunnan vaaliruhtinaita.
1300-luvulla valta siirtyi Přemyslideiltä Luxemburgin suvulle ja kuningas Kaarlelle, joka valittiin myös Saksan keisariksi. Kaarlen aikana Prahasta tuli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan pääkaupunki. Edistyksellinen kuningas perusti Prahaan yliopiston ja rakennutti useita hienoja kirkkoja ja palatseja. Kaarle on ikuistettu patsaana Kaarlensillan päähän Vanhankaupungin puolelle.
Böömi siirtyi 1500-luvulla Itävallan Habsburgeille. Keisari Rudolfin aikakautta lukuun ottamatta Böömiä hallittiin Wienistä. Keisarikunta romahti ensimmäisen maailmansodan seurauksena ja tšekit ja slovakit muodostivat Tšekkoslovakian tasavallan. Veljeskansat erosivat rauhanomaisesti vuonna 1993.
Säästä jalkoja ja muista tankata
Vaivattomimmin linnan luo pääsee ratikalla numero 22 ja 23 (pysäkki Pražký hrad). Ylös kukkulan laelle voi nousta myös Malonstranskán metroasemalta romanttisia portaita pitkin, mutta kuumana kesäpäivänä se on varsin hikistä touhua.
Linnan alueella on vähän kahviloita. Kannattaa tankata muualla ennen kuin lähtee vaeltamaan Kuninkaantietä eteenpäin.
Osta yhteislippu
Linnan alueella kiertely on ilmaista, mutta jos haluaa tutustua tiettyihin sisätiloihin, pitää ostaa lippu lipunmyyntipisteestä. Pyhän Vituksen katedraaliin pääsee tutustumaan osittain ilmaiseksi. Yhteislipulla pääsee katedraalin lisäksi Pyhän Yrjön basilikaan, Ruutitorniin ja kuninkaanpalatsiin. Kultaiselle kujallekin on pääsymaksu. Sinne pääsee edellä mainitulla yhteislipulla.
Lisätietoja
Poikkea Kultaiseen tiikeriin oluelle
Reitin varrelle osuu useita kapakoita. Kultainen tiikeri, U zlateho tygra (Husova 17) on mukava levähdyspaikka Kuninkaantiellä. Vaikka se sijaitsee turistien täyttämällä reitillä, on paikassa aitoa tšekkiläistä tunnelmaa. Eivätkä hinnatkaan ole päässeet ryöstäytymään. Kultainen tiikeri ei pidä itsestään suurta ääntä, mutta silti paikka on iltaisin täpötäynnä. Legendaarinen juottola on ollut myös kirjailijoiden lempipaikka, joten ei ihme, että presidentti Václav Havel vei vieraansa Bill Clintonin juuri tähän paikkaan.
Kultaisessa tiikerin tunnetuin vakiovieras oli edesmennyt kirjailija Bohumil Hrabal, jolla oli kapakassa oma tuoli ja pöytä.