PIRKANMAA / KEIKYÄ – Vuosikymmeniä sitten istutettu koivukuja johtaa idylliselle maalaistalon pihalle. Jokainen rakennus on alkuperäisellä paikallaan. Pihan yhdellä reunalla on punamullattu 1800-luvun talonpoikainen asuintalo, museon päärakennus. Toisella sivustalla sijaitsee hirsinen luhtirakennus.
Päärakennusta vastapäätä on korkean kivisokkelin päälle rakennettu kellaritupa eli ylistupa. Se on toiminut aikoinaan muun muassa kestikievarina, postitalona ja käräjäpaikkana. Ylistuvassa on arvokkaat savilaastitapetit, joissa on käytetty lehmänlantaa sidosaineena.
Keikyä tunnetaan käsityöntaitajistaan. Käden taidon perinteet ulottuvat kauas historiaan. Keikyän kotiseutumuseo keskittyykin esittelemään paikkakunnan eri käsityöammatteja. Esillä on monipuolisesti käden taitoja kumipallon valmistuksesta käsilaukkujen tuotantoon. Vielä 1970-luvulla suurin osa kotimaisista käsilaukuista tehtiin Keikyällä. Seinälle on ripustettu hieno kokoelma pitäjässä tehtyjä olkihattuja.
Kammanvalmistus alkoi 1800-luvun alkupuolella. Materiaalina käytettiin onttoja sarvia. Työstettävä aihio saatiin suoraksi paahtamalla sitä liekissä ja taivuttamalla polvea vasten. Alun perin piikitys tehtiin käsisahalla ja teroittamalla viilalla. Myöhemmin käytettiin poljettavaa piikityskonetta. Sotavuosina kammat tehtiin puusta, tavallisemmin koivusta.
Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen omistama Kiviniemen Uotilan päärakennus oli alun perin tarkoitettu juhlakäyttöön. Myöhemmin sitä käytettiin asuintarkoitukseen. Viimeiset asukkaat muuttivat talosta pois 1960-luvun alussa. Museotoiminta aloitettiin pian sen jälkeen. Rakennuksen huonekalut on saatu lahjoituksina muualta.
Pihan luhtirakennus on rakennettu kolmesta osasta. Vanhin osa on 1700-luvulta. Alimmaisia tiloja käytettiin ruuan säilyttämiseen. Ylikerrassa nukuttiin.
KEIKYÄN KOTISEUTUMUSEO
Osoite: Museotie, Keikyä (Sastamala).