Keisarillinen Wien – klassinen musiikki houkuttele matkailijoita

Wien on kaupunki, joka kutsuu kylään kaikkina vuodenaikoina. Frans Josef ja Sissi ovat Euroopan kulttuurikaupungissa aina pääosissa, mutta tanssivassa ja soivassa Wienissä voi eksyä myös Bermudan kolmioon tai kadota Harry Limen tavoin Wienin viemäriin.

Kahvi ja kermavaahto sekä tietysti valssi ovat kuuluneet aina erottamattomana osana Wienin ilmapiiriin. Musiikki on saanut monen vierailemaan Habsburgien kaupungissa. Silti vain harva on päässyt lyömään käsillään rytmikkäästi tahtia Musikvereinin uudenvuoden konsertissa Radetzkyn marssin tahdissa. Kyseinen kappale ei koskaan kuulu viralliseen ohjelmaan, vaan se tulee aina ”yllätyksenä”. Ja ihmiset ovat aina yhtä iloisen hämmästyneitä!

Musiikilla on tärkeä merkitys Wienin matkailulle. Tilastojen mukaan lähes kymmenen prosenttia matkailijoista saapuu kaupunkiin musikaalin, oopperan tai operetin houkuttelemina. Kolmesta miljoonasta vuotuisesta turistista se on merkittävä osuus. Nekin, jotka eivät ole kiinnostuneita Wienin klassisesta musiikista, törmäävät kaduilla konserttien aktiivisiin sisäänheittäjiin. Mozartin näköiset historiallisiin asuihin pukeutuneet myyjät kaupittelevat lippuja illan esityksiin.

Ooppera vetonaulana

Wienin oopperatalo (Staatsoper), kuten monet muutkin kaupungin konserttitalot ovat jo sellaisenaan arkkitehtonisia nähtävyyksiä. Sodassa tuhoutunut ja uudelleen rakennettu oopperatalo on tunnettu erityisesti siellä vuosittain järjestettävästä kalliista seurapiiritapahtumasta, oopperatanssiaisista. Oopperan orkesteri, Wienin filharmonikot esiintyy näytäntökaudella syyskuusta kesäkuuhun.

Korkeatasoisia ooppera- ja operettinäytöksiä voi seurata myös Volksoperissa, jonka näytäntökausi on sama kuin Valtion oopperalla.

Musikaalit kiinnostavat

Wienin musikaalit ovat osoittautuneet hyvin suosituiksi. Theater an der Wienin Cats –musikaali oli jättimenestys. Sitä esitettiin yhtäjaksoisesti yksitoista vuotta. Toinen menestystarina on Sissi-keisarinnan elämästä kertova musikaali Elisabeth. Se on kaikkien aikojen parhaiten menestynyt saksankielinen musiikkinäytelmä. Wienin toinen suuri musikaalinäyttämö on Raimund Theater.

Jos ei halua sijoittaa rahaa huippunäytöksiin, voi Wienin musiikkikulttuurista nauttia bongailemalla musiikin kuuluisia nimiä. Lukuisille säveltäjille on omistettu museoita ja patsaita ympäri kaupunkia. Pelkästään Kaupunginpuiston (Stadtpark) vehreydestä löytyvät Beethovenin, Johann Strauss nuoremman ja Schubertin muistomerkit.

Sibeliuskin löytyy Wienistä

Theater an der Wienin luota Tapaninkirkolle johtavalla niin sanotulla Musiikkimaililla voi kerrata klassisen musiikin kuuluisia nimiä. Hollywoodin tyyliin jalkakäytäviin on upotettu yli 70 marmorista tähteä. Ne viittaavat säveltäjiin ja kapellimestareihin, jotka liittyvät jollakin tavoin Wieniin. Hämeenlinnan omalle pojalle, Jean Sibeliukselle on omistettu oma tähti Karlsplatzin jalankulkutunnelissa.

Lippujen hankkiminen vaatii kärsivällisyyttä

Suosituimpiin näytöksiin on lippujen saaminen vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Omatoiminen voi yrittää hankkia lippuja internetin välityksellä tai tekemällä puhelinvarauksen.

Paikan päällä useat eri lipputoimistot ja parhaimmat hotellit välittävät lippuja. Suosittu tapa on ostaa lippu suoraan konserttisalin tai teatterin kassalta, vaikka tällöin ei ole takuita lipun saamisesta. Lippuja voi kysellä myös tuntia ennen esitystä, jolloin myydään illan esitykseen jäljelle jääneitä lippuja. Usein on tarjolla pieni määrä halvempia seisomapaikkalippuja.

Oopperaa

Valtion ooppera

Osoite: Operring 2.

www.staatsoper.at

Volksteater

Osoite: Währinger Strasse 78.

www.volksoper.at

Musikaaleja

Theater an der Wien

Osoite: Linke Wienzelle.

Raimund Theater

Osoite: Wallgasse 18-20.

Liput musikaaleihin voi varata osoitteesta www.musicalvienna.at.

Klassista musiikkia

Musikverein

Osoite: Bösendorferstrasse 12.

www.musikverein.at

Lisätiedot

www.wien.info

www.wien.gv.at

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU