Atlantille kurkottavan Bretagnen alueen asukkaiden identiteetti on hyvin voimakas. Heidän kelttiläiset esi-isänsä tulivat muusta Ranskan väestöstä poiketen Britanniasta. Tienvarsiopasteetkin on kirjoitettu kahdella kielellä, ranskaksi ja bretoniksi.
Jälkimmäinen on kelttiläinen kieli, jota vielä osa Bretagnen asukkaista puhuu. Sarjakuvasankari Asterixinkin kelttikylä sijoitettiin juuri tänne. Sitkeät ja uppiniskaiset gallialaiset vastustivat pisimpään Rooman keisari Caesarin valloituspyrkimyksiä. Vasta vuonna 56 eKr. kelttien vastarinta murrettiin.
Vaikka Asterix ja Obelix ovat suosittuja myös Ranskan ulkopuolella, ei Bretagnessa ole merkkiäkään kuuluisista sarjakuvahahmoista. Suosittu teemapuisto Asterix Parc on sijoitettu lähelle miljoonakaupunki Pariisia. Silti Bretagne tarjoaa suuria elämyksiä. Taikajuomana toimi omenasta tehty hedelmäinen siideri, bretagnelaisten kansallisjuoma.
Tasokkaita rantaravintoloita
Vaikka Bretagnessa ei näe palmikkohiuksisia viiksekkäitä villisianmetsästäjiä, vaalitaan täällä kelttiläisiä juuria. Gallialaisten kotikylä Amorica tarkoittaa bretonin kielellä ”merikansan rannikkoa”. Meri onkin läsnä lähes kaikkialla. Bretagnen rannikon rantaravintoloissa kannattaa varautua syömään valtameren herkkuja merietanoista ostereihin. Pöytiin kannetaan isoja koreja täynnä erilaisia nilviäisiä ja äyriäisiä. Osterit syödään tuoreina eli elävinä sitruunamehun tai etikkaisen kastikkeen kera. Nopean ryystäisyn perään napataan valkoviiniä.
Sievä Cancalen rannikkokylä on osteriystävien todellinen lempipaikka. Täällä voi nauttia herkullisia Cancalen ostereita murtohintaan verrattuna siihen, mitä ne maksavat Helsingin Michelin tähdillä kuorrutetussa ravintolassa. Cancalessa voi ostaa muutamalla eurolla ostereita myös suoraan torimyyjältä. Jäämurskalla täytetyn myyntitiskin päällä on ostereiden ohella simpukoita, taskurapuja, katkarapuja, langusteja ja kotiloita. Lautasen saa mukaan, jos haluaa nauttia courmet-aterian omassa rauhassa rannalla.
Räiskäleet eli ranskalaisittain hienommalta kuulostava crêpes ovat kaikkialta saatavaa perinneruokaan. Vaikka lettuja on paistettu kaikkialla maailmassa siitä lähtien kun viljaa on jauhettu, ovat bretagnelaiset visusti sitä mieltä, että kyseinen herkku on kotoisin Bretagnesta. Ainakin sitä paistetaan ja myydään kaikkialla. Täytteeksi kelpaa jotain suolaista tai äkkimakeaa, esimerkiksi sokeria tai hilloa.
Krepit nautitaan lukemattomien omenatarhoista saadun toisen paikallisen herkun, siiderin, kera. Omenoista tehdään myös väkevää calvadosta, jota Bretagnessa nautitaan aterioiden välillä. Calvados auttaa tekemään tilaa seuraavalle ruualle.
Paikallisista herkuista kirjoittaessa ei voi ohittaa pehmeää ranskalaista valkohomejuustoa camenbertia. Calvadosin tavoin myös camembert on suojattu alkuperäisnimellä. On häkellyttävää pistäytyä bretagnelaisen supermarketin juusto-osastolla. Erilaisia herkkuja on hyllymetreittäin ja tietysti reilusti halvemmalla kuin Suomessa.
Rosoinen rantaviiva
Vaikka Bretagnen sisämaa on täynnä idyllisiä harmaasta kivestä rakennettuja ja kukilla koristeltuja kyliä, hakeutuu matkailija yleensä rannikon kohteisiin. Kunhan jättää suosiolla satamakaupungin Brestin väliin, voi löytää toinen toistaa mukavampia kohteita. Jo itse Bretagnen jylhä rantaviiva on näkemisenarvoinen.
Kirkasvetisen Smaragdirannikon suosituin kohde on Cap Fréhelin niemimaa. Tämä jos mikä on kiireettömän matkailijan kohde. 70 metriä merenpinnan yläpuolelta avautuu komea näkymä merelle. Täällä voi keskittyä pitkään vain horisontin tuijottamiseen. Alhaalla törmän juurella vesi tyrskyää punaisena hohtavaan rosokallioon. Mereltä katsottuna näkymä olisi vieläkin komeampi. Lähikaupungeista, St. Malosta ja Dinardista tehdään tänne risteilyjä.
Cap Fréhelin jälkeen vaaleanpunainen graniittirannikko muuttuu entistä komeammaksi. Kohteelta toiselle kulkeva maisematie puuttuu, joten autolla liikkuvan tulee poiketa kapeille merenrantaan johtaville teille. Siellä missä maa ja meri kohtaavat toisensa, tarjoutuu silmänruokaa loputtomiin. Graniittikallio hehkuu auringonpaisteessa punaisen eri sävyissä. Punaista kiveä on käytetty myös runsaasti rakennuskivenä lähikylissä, poikkeuksena muualla Bretagnessa käytetystä harmaasta kivestä.
Lisää Bretagnen mukavia käyntikohteita
Yhden lomamatkan aikana ehtii vierailla vain muutamassa Bretagnen suosituimmassa kohteessa. Tarjonta on runsas, joten hyvä ennakkosuunnittelu kannattaa. Sota runteli isompia kaupunkeja, ja yli kuudenkymmenen vuoden jälleenrakentaminen synnytti lähinnä rumia betonikolosseja. Vaikka Brest on Ranskan rumimpia kaupunkeja, löytyy ydinkeskustan ulkopuolelta kiinnostava kohde, Océanopolis. Se on suosittu valtameren elämään keskittyvä teemapuisto lukemattomine akvaarioineen ja hyljealtaineen. Täällä voi tutustua lähietäisyydeltä myös leikkisiin Etelänavan pingviineihin.
Tylsästä Brestistä poiketen matkaoppaiden hehkuttama Concarneaun pikkukaupunki tarjoaa kaikkea, sitä Bretagne on parhaimmillaan. Opaskirjojen ylistyssanoille tulee vastinetta, sillä hyvin säilynyt historiallinen Concarneau on kuin värikäs kuvateos. Saarelle rakennettu muurien ympäröimä vanhakaupunki kuhisee matkailijoita kuin muurahaispesä. Täällä voi todeta ajan todella pysähtyneen.
Bretagnen suosituimman kohteen titteli kuuluu merenkulkuperinteitä huokuvalle St-Malolle. Lähes jokainen Bretagnessa vieraileva turisti käy täällä. Muurien ympäröimän kaupungin historiallinen tunnelma on ainutlaatuinen. St-Malo tuhoutui pahoin toisen maailmansodan pommituksissa, mutta onneksi se kunnostettiin alkuperäisen näköiseksi.
Useimmat vierailivat myös St-Malon naapurissa Dinardissa. Se oli pitkään pelkkä bretagnelainen kalastussatama, kunnes 1800-luvulla Dinardin hiekkarannat houkuttelivat matkailijoita. Siitä tuli nopeasti rikkaiden ranskalaisten luksuslomanviettopaikka.