Kesä 2022 oli Rajamuseon näyttelyn viimeinen nykyisissä tiloissa

ETELÄ-KARJALA / IMATRA – Mitä tapahtuisi, jos ylittäisi luvatta valtakunnan rajan? Tämä kysymys lienee useimmin Rajamuseon vierailijoiden mielessä. Todennäköisesti matka tyssäisi melko nopeasti. Ainakin sellainen vaikutelma syntyy, kun vierailee Imatralla sijaitsevassa Rajamuseossa. Museon monipuoliseen esillepanoon on panostettu.

Rajavalvonnan historiaa ja nykyisyyttä esittelevä Rajamuseo sijaitsee jo itsessään mielenkiintoisessa paikassa. Matka valtakunnan ja Euroopan unionin ulkorajalle on lyhyt. Ei ihme, että täällä Imatran Immolassa sijaitseva museo kiinnostaa ulkomaalaistakin museokävijää. Auton navigaattorikin saattaa ihmetellä, missä museo sijaitseekaan.

Eräs mielenkiintoisimmasta Immolan vierailijoista oli Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler, joka kävi onnittelemassa 75-vuotiasta marsalkka Mannerheimia.

Suomella on maarajaa yhteensä 2 564 kilometriä. Venäjän kanssa yhteistä linjaa on 1 340 kilometriä. Rajavalvontaa siis riittää. Rajavartiolaitos on sisäministeriön alainen sotilaallisesti järjestäytynyt viranomainen, jonka päätehtävä on rajavalvonta, muun muassa laittoman maahanmuuton estäminen.

Alkuaikoina Rajamuseo perustettiin vain koulutustarpeisiin. Nykyisin kuka tahansa kiinnostunut pääsee tutustumaan rajavartijan toimintaan. Museo on myös maksuton.

Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun Suomi itsenäistyi. Rajamuseo havainnollistaa, miten toiminta on kehittynyt vuosikymmenien aikana. Varusteet ja tekniikka on tyystin toisenlaisia kuin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Pienoismallien avulla selviää, miten raja-asemat ovat vuosikymmenien aikana muuttuneet. Rajamuseon kartoista näkee, miten Suomen rajatkin ovat vaihtuneet aina Pähkinäsaaren rauhan ajoista alkaen.

Rajamuseon eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on Suomen ensimmäinen rajavalvontakoira Cesar, joka vartioi maamme rajaa jo 1920-luvulla. Museon ulkoalueella on rajavalvontaan liittyviä rakennelmia, kylttejä ja aito malli rajalinjasta.

Tärkeä tieto kaikille museon tulijoille. Rajavartiolaitoksen Rajamuseo on nyt uuden aikakauden kynnyksellä. Kesä 2022 oli museonäyttelyn viimeinen sen nykyisissä tiloissa. Edessä on muutto. Rajamuseon kolme komeaa dioraamojen aidon oloiset ihmishahmot ovat Asko Liirin käsialaa. Niiden tulevaisuus on epävarma.

Museo avataan uudesssa paikassa kesällä 2024!

RAJAMUSEO

Osoite: Immolan varuskunta-alue, Niskapietiläntie 32 E, Imatra.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys

LUE MYÖS: Teollisuustyöväestön asuntomuseo on tärkeä osa Imatran alueen historiaa

LUE MYÖS: Imatran Valtionhotelli on yksi kaupungin symboleista

LUE MYÖS: Imatran Veteraanimuseon anti on hätkähdyttävä – kyseessä on kuitenkin yhden perheen koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.