Kesäinen automatka Saksin sydämeen – pako vankileiri Colditzista oli vaikeaa, mutta ei mahdotonta

Dresden.

Suuntaa kesän lomamatkasi Euroopan vähemmän tunnettuun kolkkaan. Historiallinen Saksin osavaltio oli vuosikymmenien ajan matkailureittien ulkopuolella entisen DDR:n alueella. Nyt turistikohteiden pölyt on pyyhitty ja hotellit kunnostettu.

Muistattehan 1970-luvun suositun brittiläisen televisiosarjan ”Vankileiri Colditz”? Se kertoi saksalaisten vankina olleiden liittoutuneiden uskomattomista pakoyrityksistä Colditzin linnasta. Kulttisarjaksi noussut sarja perustui sotavankien todellisiin kokemuksiin. Keskiaikainen linna on oikeasti olemassa, ja se on avoinna yleisölle.

Colditz valittiin vankileiriksi syrjäisen sijaintinsa ansiosta. Viralliselta nimeltään Oflag IVC -niminen linnavankila sijaitsi sodan aikana syvällä Saksan maaperällä, ja se oli tiukasti vartioitu. Sieltä oli vaikeaa, mutta ei mahdotonta karata. Siitä todistivat monet nerokkaasti suunnitellut paot. Vankeina oli lähinnä brittejä ja ranskalaisia, puolalaisia sekä jenkkejä. Jokainen oli arvoltaan upseeri.

Vankileirin ylläpidosta vastasi Wehrmacht, joka Geneven sopimuksen mukaisesti kohteli upseeriarvoisia vankeja asiallisesti. Saksalaiset ja brittiläiset upseerit kunnioittivat toisiaan.

Vielä nykyisinkin Colditz on Mulde-joen varren rauhallinen ja syrjäinen pikkukaupunki Saksin osavaltiossa. Alueella on useita linnoja, joista kukkulan laelle 1000-luvulla rakennettu Colditzin linna on sotahistoriansa takia ykkösnähtävyys. Linnaan voi tutustua omatoimisesti, mutta siitä saa enemmän irti, kun osallistuu opastetulle kierrokselle (myös englanniksi). Linnassa voi myös yöpyä, sillä kunnostetuissa tiloissa toimii retkeilymaja.

Sotahistoriasta kiinnostuneiden kannattaa poiketa lähellä sijaitsevaan Torgaun keskiaikaiseen Elbe-joen kaupunkiin. Se muistetaan paikkana, jossa puna-armeijan ja liittoutuneiden joukot kohtasivat toisen maailmansodan lopulla 25. huhtikuuta 1945 ja jakoivat Kolmannen valtakunnan kahtia. Tapahtuman kunniaksi on Elben rantaan pystytetty muistomerkki.

Saksin mielenkiintoisimmat pysähdyspaikat

Leipzig

Leipzigista löytyy kaksi uutta suosittua kohdetta jaetun Saksan lähihistoriasta kiinnostuneille: Zeitgeschichtliches Forum ja Museum in der Runden Ecke. Ensiksi mainittu esittelee värikkäästi Kylmän sodan ja DDR:n ajan tapahtumia. Runde Ecke on entinen Stasin päämaja, jonka huoneet ja sisätiloihin sijoitettu näyttely ovat mielenkiintoiset. Vierailijat saavat ihmetellä muun muassa laitteita, joilla kommunismin aikana urkittiin ihmisten elämää.

Leipzigin päärautatieasema on Euroopan suurin. Asemarakennus sisältää myös 140 liikkeen ostoskeskuksen (osa kaupoista on avoinna sunnuntaisin), joka kunnostettiin 1990-luvulla. Sisätiloissa on myös lukuisia ruokapaikkoja pikaruokaa myyvistä laadukkaampiin ravintoloihin.

www.hdg.de

www.runde-ecke-leipzig.de

www.leipzig.de

Zwickau

Zwickaun Automobilmuseum August Horch  on eräs Euroopan parhaimmista automuseoista. Vaikka ei olisi vanhoista autoista suuremmin kiinnostunut, kannattaa Zwickaun automuseossa vierailla pelkästään sen tunnelman takia. Kahteen kerrokseen sijoitetut 80 entisöityä autoa ja autoiluun liittyvä rekvisiitta on asetettu nähtäville kiinnostavasti ja tyylikkäästi. Trabantilla on oma osastonsa.

www.horch-museum.de

www.zwickau.de

Colditz

Kuuluisa Colditzin linna toimi toisen maailmansodan aikana sotavankilana.

www.schloss-colditz.com

www.colditz.de

Torgau

Torgaun tärkein nähtävyys on Saksin vaaliruhtinaiden rakennuttama Hartenfelsin renessanssilinna. Vaaliruhtinas Fredrik Viisas oli Lutherin tärkeä tukija. Torgaulla olikin merkittävä asema reformaation tukialueena. Monet poikkeavat Mariankirkkoon ihastelemaan Lucas Cranach vanhemman maalausta ja Lutherin vaimon Katariina von Boran hautamonumenttia.

Vuonna 1945 puna-armeijan ja liittoutuneiden joukot kohtasivat toisensa Torgaussa ja jakoivat Hitlerin Saksan kahtia.

www.torgau.de

Freiberg

Hopeakaupunki Freibergin kaivostoiminnan historiasta ja hopean merkityksestä kaupungille saa hyvän käsityksen vierailemalla kaupungin kaivosmuseossa ja osallistumalla kaivoksen opastetuille kierroksille. Saksin hallitsijat arvostivat Freibergia sen arvokkaiden hopeakaivosten takia. Niistä saaduilla tuloilla he rakennuttivat komeita rakennuksia pääkaupunkiinsa Dresdeniin.

www.freiberg.de

www.museum-freiberg.de

www.besucherbergwerk-freiberg.de

Meissen

Meissen tunnetaan arvokkaasta posliinistaan. 1700-luvulla Johan Friedrich Bötterin tehtävänä oli alkemistina tehdä raudasta keltaista kultaa. Lopputuloksena olikin ”valkoista kultaa”, posliinia. Vuonna 1710 posliinin valmistus onnistui ensimmäisen kerran Euroopassa August Väkevän hovissa.

Kun on kolunnut aikansa Meissenin vanhankaupungin kapeita kujia ja aukioita, voi poiketa posliinitehtaaseen. Opastetuilla kierroksilla voi ihailla, miten posliinia valmistetaan yhä perinteisin menetelmin.

www.meissen.de

Morizburg

Morizburgin veden pinnasta heijastuva pyöreätorninen linna on eräs Saksin kuvatuimmista matkailukohteista. Saksin vaaliruhtinas Moritz rakennutti pienen järven saareen renessanssityylisen metsästyslinnansa 1500-luvulla, mutta rakennuksen nykyinen barokkiulkoasu on vaaliruhtinas August Väkevän ajoilta 1700-luvulta. Hän rakennutti muun muassa neliönmallisen linnan tunnusmerkit, pyöreät kupolikattoiset kulmatornit.

www.schloss-moritzburg.de

www.moritzburg.de

Dresden

Dresden oli August Väkevän hallintokaupunki. Hän oli suuri taiteenkeräilijä. Hänen aikanaan Dresdeniin hankittiin suuri ja mittaamattoman arvokas taidekokoelma. Aarteet ovat nyt kaikkien nähtävinä.

Dresdenia pommitettiin toisen maailmansodan loppuvaiheessa. Tuho oli täydellinen. Sodan tuhoaman Dresdenin kunnostustyöt alkoivat vauhdittua Saksan yhdentymisen jälkeen. Frauenkirchen, kaupungin luterilaisen pyhätön rauniot, oli vuosikymmenien ajan sodan mielettömyyden muistomerkki. Nyt se on entisöity.

Zwingerissä on mittaamattoman arvokas maalausten kokoelma. Museossa voi viivähtää saksalaisten, italialaisten, hollantilaisten ja espanjalaisten teosten äärellä.

www.dresden.de

Königstein

Saksin Sveitsin suosituin matkailunähtävyys Königsteinin linna sijaitsee jylhän pöytävuoren huipulla 250 metriä Elbe-joen pinnasta. Sitä ei voi olla huomaamatta, sillä eräs Saksan suurimmista keskiaikaisista linnoista näkyy kauas. Vastaavasti sen muureilta avautuvat Saksin Sveitsin komeimmat maisemat. Dresdenin taideaarteet olivat sotien aikana turvassa linnavuoren uumenissa.

www.festung-koenigstein.de

www.schloesserland-sachsen.de

Görlitz

Saksan itäisin kaupunki Görlitz sijaitsee Neisse-joen varrella aivan Puolan rajalla. Nykyisin Görlitz on eräs vilkkaimmista Saksan ja Puolan välisistä rajakaupungeista. Sodista vähin vaurioin säästynyt vanhakaupunki on erittäin viehättävä. Se on monipuolinen arkkitehtoninen kokonaisuus, jossa lähes kaikki tyylisuunnat keskiajalta lähtien ovat edustettuina. Historiallisessa vanhassakaupungissa on monia goottilaisia rakennuksia sekä renessanssi- ja barokkitaloja. Entisöintityöt ovat edistyneet ripeästi ja talojen julkisivut hohtavat eri pastellisävyin.

www.goerlitz.de

Bad Muskau

Saksan ja Puolan rajalla sijaitseva prinssi Hermann Fürst von Pückler-Muskaun aloitteesta rakennettu englantilaistyylinen puisto on eräs Euroopan mahtipontisimpia. 1800-luvulla valistuksen ajan hengessä toteutettu maisemapuisto on laaja (560 hehtaaria). Muskaunpuisto liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2004.

www.muskauer-park.de

Saksin loisto palaamassa

Saksan itäisin osavaltio Saksi sijaitsee maan kaakkoiskulmassa. Etelässä on Tšekin tasavaltaan rajoittuva Erzgebirge-vuoristo, ja idässä naapurina on Puola. Saksi oli tärkeässä roolissa 1700-luvun eurooppalaisessa valtapolitiikassa. Saksin hallitsija August Väkevä teki alueensa pääkaupungista Dresdenistä taiteilijoita houkuttelevan kulttuurikeskuksen. Hän keräsi suuren taidekokoelman ja rakennutti upeita palatseja.

Saksi sopii hyvin automatkailuun. Maisema on jokien halkomaa kumpuilevaa mäkistä maastoa. Osavaltion pohjoiset tasankomaisemat muuttuvat kaakossa upeiksi Saksin Sveitsin kansallispuiston maisemiksi. Saksi tunnetaan parhaiten loistokkaista linnoistaan ja puutarhoistaan. Kohteet sijaitsevat lähellä toisiaan eikä turistejakaan ole ruuhkaksi asti.

Dresden, Leipzig ja Chemnitz muodostivat Saksan teollisuuden ytimen ennen toista maailmansotaa. Liittoutuneiden pommitukset aiheuttivat suurta tuhoa. Saksojen yhdentymisen jälkeen muutos on ollut suuri, kun valtiojohtoiset yritykset on yksityistetty. Matkailunkin merkitys kasvaa vuosi vuodelta.

Monet Saksin nähtävyyksistä ovat tuttuja historiasta. Osavaltion suurin kaupunki Leipzig muistetaan saksalaisen musiikin keskuksena. Johann Sebastian Bach, Robert Schumann ja Felix Mendelssohn vaikuttivat täällä. Nykyisin Leipzig tunnetaan tärkeänä messukaupunkina.

Saksan itäisimmässä kaupungissa Görlitzissä on ainutlaatuisia goottilaisia ja renessanssiajan rakennuksia. Meissen on vastaavasti kuuluisa posliinistaan. Uudenlaisia elämyksiä voi kokea Bautzenissa, jossa oli natsien ylläpitämä vankileiri sekä myöhemmin DDR:n aikana Stasin eli valtionpoliisin pahamaineinen vankila. Nykyisin se toimii museona.

www.sachsen.de

Sorbit (wendit)

Sorbin kieltä puhutaan Brandenburgin ja Saksin osavaltioissa lähellä Puolan ja Tšekin rajaa. Se kuuluu länsislaavilaisiin kieliin jakautuen ylä- ja alasorbiin. Sorbin kielellä on tunnustettu vähemmistökielen asema Saksassa. Muun muassa katukyltit ovat usein sorbien alueella kaksikieliset. Käytännössä kaikki sorbin kieltä puhuvat osaavat myös saksaa.

Königstein.
Colditz.
Morizburg.
Torgau.
Zwickau.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU