Kevään 2008 Mestis-mestaruus on TuTo-historian ikimuistoisimpia aikoja – kulisseissakin kuohui

Petri Koivisto (Kuva: Jaakko Stenroos)

Kupittaan jäähallin kattoon on ripustettu TUTO Hockeyn seurahistorian tärkein viiri. Se todistaa Mestiksen mestaruudesta keväällä 2008. Maalivahti Petri Koivisto torjui turkulaisten maalilla juuri kaudella 2007-2008 ja oli eräs tärkeimmistä joukkueen pelaajista Mestis-mestaruuden takana. Hänet palkittiin myös Mestiksen kauden parhaana maalivahtina. Mestaruuskauden jälkeen Koivisto siirtyi SM-liigaan.

Vuonna 1986 syntynyt Kiimingin Kiekko-Poikien kasvatti Koivisto kuoli vain 37-vuotiaana.

”Tulen aina muistamaan Petrin iloisena pohjoisen poikana, joka vahvalla pohjoisen murteella teki lähtemättömän vaikutuksen turkulaiseen pukukoppiin. Petri oli reilu ja rehti kaveri, joka kohtasi ihmiset ihmisinä. Urheilijana Petri oli intohimoinen ja viimeisen päälle joukkuepelaaja, jolla oli todella vahva voittamisen halu.” (joukkuekaveri Jouni Virpiö)

”Pete oli yksi parhaista maalivahdeista, jonka kanssa olen saanut pelata samassa joukkueessa. Peten intohimo kiekkojen torjumiseen ja voittamisen palo, mikä hänestä huokui, oli kovinta mitä olen nähnyt.” (joukkuekaveri Kim Törnström)

Kevään 2008 Mestis-mestaruus on TuTo-historian ikimuistoisimpia aikoja. Palataan muistelemaan niitä hetkiä.

TuTon kiekkolegendat Markku Vuorisalo (vas.), Tero Forsell ja Atte Saunamäki olivat varmasti mielissään, kun heidän pelipaitansa nostettiin Kupittaan hallin kattoon. Keväällä 2008 Vuosisalo ja Forsell voittivat Mestiksen mestaruuden, mutta Saunamäki oli päättänyt oman uransa vuotta aikaisemmin.

Tero Forsell, Jouni Virpiö, Markku Vuorisalo, Aki Keinänen, Aleksi Sillanpää, Pasi Järvinen, Kai Syväsalmi, Petri Koivisto…niin ja tietysti Iiro ”Moottorisaha” Junnila. Lista TUTO Hockeyn kauden 2007-2008 pelaajista on pitkä. Kyseessä oli kokoonpano, joka on ollut eräs Mestiksen parhaimmista, ellei jopa paras. Kauden päätteeksi joukkueesta peräti seitsemän pelaajaa sai liigasopimuksen.

Menestyskaudesta todisteena on myös Kupittaan jäähallin orsille ripustettu pahviviiri: Mestiksen mestari 2008, TUTO Hockeyn ensimmäinen ja toistaiseksi viimeisin mestaruusviiri.

TuTo lähti kauteen ennakkosuosikkina. Vaikka joukkue saikin lopulta nostella mestaruuspyttyä, paljon sattui ja tapahtui matkan varrella. Kaudesta 2007-2008 tuli eräs värikkäimmistä Mestiksen kiekkokausista Turussa.

Ymmärtääkseen, mistä lähtökohdista syksyllä 2007 lähdettiin tulevaan kauteen, pitää ensin kurkistaa ajassa hieman taakse päin.

Valmennus uusiksi

Anatoli Bogdanov valmensi TuTon joukkuetta pitkään, kunnes hänen aikansa päättyi potkuihin. Bogdanovin tilalle tuli TuTon entinen pelaaja Pekka Virta, mutta hänen uransa valmentajana jäi lyhyeksi. Virta onnistui kuitenkin pitämään karsintojen kautta turkulaisjoukkueen Mestiksessä.

Keväällä 2004 TUTO Hockey esitteli edustuksen uuden päävalmentajan, jonka tehtävänä oli myös laittaa koko seuran junioritoiminta kuntoon. Ismo Lehkosen palkkaaminen TuTon organisaatioon oli iso uutinen. Värikkäistä lausunnoistaan tunnettu kiekkopersoona jakoi mielipiteitä, mutta hänet katsottiin juuri sopivaksi henkilöksi puhaltamaan tekemisen meininki takaisin seuraan.

Lehkonen nostikin kolmen ensimmäisen valmennusvuoden aikana TUTO Hockeyn yhdeksi Mestiksen kärkijoukkueeksi. Kevät 2007 tuotti kuitenkin pettymyksen, kun joukkue putosi jo puolivälierissä Mikkelin Jukureille. TuTon materiaali ei vielä silloin riittänyt mestaruuteen asti.

Kaudesta 2007-2008 piti tulla poikkeuksellinen, sillä SM-liigan ja Jääkiekkoliiton välisen sopimuksen mukaan kauden päätteeksi pelattaisiin SM-liigan nousukarsinnat. Valmiiksi tehty päätös kuitenkin kumottiin ja TuTon pettymykseksi nousukarsintaottelut pelattaisiin myöhemmin, vasta vuoden kuluttua, keväällä 2009. Liigatasolle pyrkivälle Mestis-joukkueelle kaudesta 2007-2008 tulisi näin eräänlainen välivuosi.

– Vielä keväällä meille vakuutettiin, että SM-liigan ja Jääkiekkoliiton välistä sopimusta kunnioitetaan sopimuksen loppuun kevääseen 2008. Nyt yhtäkkiä, kun ensi kauden valmistelut ovat jo loppusuoralla, meille kerrotaan ensi kautta koskevasta uudesta mallista, totesi pettyneenä TuTo Hockey Oy:n silloinen markkinointipäällikkö Ville Heinonen.

Kulisseissa alkoi kuohua

Syksyn 2007 isoimmat lehtiotsikot eivät syntyneet TUTO Hockeyn hyvistä otteista kaukalossa, vaan siitä, mitä tapahtui kaukalon ulkopuolella kulisseissa. Ristiriidat TuTon hallituksessa johtivat useiden avainhenkilöiden eroon. Riidan taustalla olivat erilaiset visiot seuran tulevaisuudesta.

TUTO Hockeystä oli tehty jo aikaisemmin osakeyhtiö, kuten SM-liiga edellyttää joukkueilta, jotka haluavat pelata liigatasolla. Reijo Paksal omisti TuTon osakkeista 60 prosenttia ja Hesburgerin perustaja Heikki Salmela 40 prosenttia. Kaksikosta Paksal halusi siirtää seuran omistuksen säätiöpohjalle. Myös Salmela tuki ajatusta niin, että säätiöstä tulisi samalla TuTo Hockey Oy:n pääomistaja.

Paksalin ajatus ei sopinut kaikille hallituksen jäsenille.

Ensin erosi hallituksen puheenjohtaja, pitkäaikainen TuTo-vaikuttaja Esko Heinonen ja pian hänen jälkeensä Eskon veli, Matti Heinonen, jatkaen kuitenkin joukkueenjohtajana. Lopulta myös kolmas Heinonen, Eskon poika ja TuTon toimistolla 21 vuotta työskennellyt Ville Heinonen jätti paikkansa.

– Lehkosen Ikan kanssa oli menossa hieno yhteistyö siitä, miten kehitimme TuToa seurana. Se ei ollut pelkästään edustuksen toiminnan kehittämistä. Yhteinen tavoite oli, että Tuto olisi taloudellisesti ja urheilullisesti sellainen seura, joka tulevaisuudessa pystyisi oikeasti olemaan uskottava SM-liigaseura. Sen aikaiset TuTon pelaajatkin olisivat halunneet itse raivata joukkueena tien ylös liigaan, kertoo Ville Heinonen.

Kulisseissa tapahtunut kuohunta liittyi myös päävalmentaja Lehkosen mahdolliseen jatkoon seurassa. Lehkosella olisi ollut sopimusta jäljellä vielä seuraavakin kausi, mutta Heinosten pikainen lähtö ja seuran vitkastelu liigasuunnitelmissa, sai myös Lehkosen ajatukset muuttumaan. Seuraavan kauden joukkuetta olisi pitänyt rakentaa ajoissa, jos olisi haluttu taistella liiganoususta. Lehkonen lupautui olemaan kauden loppuun asti, mutta ei halunnut enää jatkaa seuraavalla kaudella TuTon päävalmentajana.

Lehkosen into jatkaa kauden loppuun johtui varmasti pitkälti siitä, kun hänellä oli käytössään poikkeuksellisen taidokas ja nälkäinen sekä ikärakenteeltaan juuri sopiva Mestis-joukkue, mahdollisesti tuleva liigajoukkue.

– Minulla on aivan huikea joukkue käsissäni, monta kentällistä laadukkaita jätkiä. Ja keski-ikä on 21 vuotta, Lehkonen hehkutti.

Uusia täsmähankintoja

Vaikka lähtijöitä oli, TuTon joukkueen runko säilyi melko hyvin. Eräs tärkeimmistä vahvistuksista oli edelliskauden mestarijoukkueen Kajaanin Hokin maalivahti Koiviston saapuminen Turkuun. Hokista saapui myös alun perin turkulaislähtöinen keskushyökkääjä Sillanpää, joka edellisellä kaudella oli ratkaisut mestaruuden Kai Suikkasen valmentamalle Hokille. Kokenut sotaratsu Vuorisalo saapui paluumuuttajana takaisin Turkuun Norjasta.

Jokereista tulivat puolustaja Ville Peltosuo ja hyökkääjä Tuomas Muhonen sekä Savonlinnasta Joni Lindlöf. Lisäksi Ruotsista tulivat Alex ja Andreas Pietilä. Raumalaislähtöinen Junnila pelasi edellisen kauden Pohjois-Amerikassa.

Kauden aikana TuTo teki yhteistyötä liigajoukkue HPK:n kanssa. Useampikin pelaaja siirtyi väliaikaisesti seurasta toiseen.

Uusi Kupittaan jäähalli valmistui

Lehkonen oli saanut aikaiseksi Turkuun hyvän Mestis-pöhinän. Oivan lisän toi uusi Kupittaan jäähalli, joka tarjosi TUTO Hockeylle Mestiksen parhaimmat olosuhteet. Reilun yhden kauden mittainen vierailu isossa Turkuhallissa jäi taakse. Kupittaa oli TuTon tarpeille sopivan kokoinen ja ottelutapahtuman kehittäminenkin oli sujuvampaa kuin kolkossa Turkuhallissa.

TuTon eduksi koitui myös se, kun naapuriseura TPS:llä meni SM-liigassa sekä urheilullisesti että taloudellisesti huonosti. Otaksuttiin, että TuTo ja TPS olisivat silloin olleet jopa taidollisesti melko tasavertaisia. Vahvistustakin tälle saatiin, sillä joukkueet kohtasivat toisensa ennen kauden alkua harjoitusottelussa, jonka TuTo voitti. Kupittaa oli lähes loppuunmyyty, sillä yleisöä oli paikalla miltei kolmisen tuhatta.

Joukkue eteni lähes voitosta voittoon

Seuran taustalla tapahtuneista kohuista huolimatta TUTO Hockey pelasi syksyn mainiosti. Vauhti ei hyytynyt suuremmin vuoden vaihtumisen jälkeenkään. Sekä runkosarjaottelut että pudotuspelit mukaan lukien TuTo hävisi ainoastaan kolmetoista ottelua koko kaudella. Runkosarjan ylivoimainen voitto, 21 pisteen marginaalilla kakkoseen, varmistui hyvissä ajoin. 45 ottelussa TuTo keräsi ennätyksellisesti 105 pistettä. Maaleja syntyi yli 200.

Forsell voitti Mestiksen runkosarjan pistepörssin jo neljännen kerran, tehoilla 15+50=65. Virpiö voitti maalipörssin 29 osumallaan ja Järvinen teki puolustajien uuden piste-ennätyksen, 45 (10+35).

TuTolla oli muistissa kitkeriä kokemuksia edelliskausien pudotusotteluista, mutta nyt ei löytynyt turkulaisjoukkueen pysäyttämiselle esteitä. Puolivälierissä TuTo voitti savonlinnalaiset suoraan kolmessa ottelussa. Seuraavaksi välierissä TuTo oli KooKoota parempi otteluvoitoin 3-1.

Finaaleissa vastustajana oli edelliskauden mestari ja nyt sarjakakkonen Kajaanin Hokki. Kun TuTo voitti ensin kotona 4-1 ja seuraavaksi Kajaanissa 3-2, oli mestaruus katkolla loppuunmyydyllä Kupittaalla. TuTo kuitenkin hävisi ottelun 1-3 ja mahdollinen ratkaisu siirtyi Kajaaniin. Neljännessä ottelussa TuTo oli selkeästi parempi voittaen 6-2 ja samalla varmistui TUTO Hockeyn ensimmäinen Mestis-mestaruus. Neloskentän Sillanpää valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kauden päättyessä Tuton pelaajat putsasivat palkintopöydän.

Tero Forsell: Mestiksen paras pelaaja.

Pasi Järvinen: paras puolustaja

Petri Koivisto: paras maalivahti.

Vuoden valmentaja: Ismo Lehkonen

Jouni Virpiö: All-stars -ykköskentän hyökkääjä

Markku Vuorisalo: All-stars -kakkoskentän hyökkääjä

Kai Syväsalmi: All-stars -kakkoskentän puolustaja

TUTO Hockeyn pelaajista nuori Jouni Virpiö pelasi toista kauttaan Turussa. Jyväskyläläinen kirjautti jo kaudella 2006-2007 hyvät pisteet, mutta ykkösketjun laiturin vauhti kiihtyi entisestään TuTon mestaruuskaudella. Kun nousumahdollisuutta ei ollut, Virpiö oli yksi niistä pelaajista, jotka jatkoivat uraansa muualla. Liigakokemusta kertyi jatkossa JYP:ssä ja Tapparassa.

Oliko TUTO Hockeyn ykköskenttä kaikkien aikojen paras Mestis-kentällinen?

– Paha on lähteä vertailemaan, sillä kovia jengejä on ollut muuallakin. Olisihan se ollut kiva päästä sillä joukkueella haastamaan liigajoukkuetta. TuTon joukkueessa oli silloin vähän kaikkea, nuoruutta, kokemusta, taitoa ja kokoa sekä näköäkin. 2007-2008 kausi oli hyvä jatkumo edelliselle kaudelle. Saatiin vielä hyviä vahvistuksiakin. Monella nuorella oli SM-liiga tavoitteena, muistelee Virpiö.

Kuinka paljon kulisseissa tapahtunut kuohunta vaikutti joukkueeseen?

– Keskityttiin pelaamiseen, eikä minulla ole vieläkään suuremmin muistikuvia, mitä silloin taustoilla tapahtui. Vaikka pääsin juhlimaan Suomen mestaruutta myöhemmin Jyväskylässä, oli TuTon mestaruusvuosi urani paras kausi.

Kannattajatkin olivat innoissaan

Yli kymmenen vuotta sitten TuTon oma kannattajaryhmä TuTo Rebels oli hyvin aktiivinen. Sosiaalisessa mediassa käytiin vilkasta keskustelua jo ennen kautta. Kannattajat kokivat, että nyt on kasassa laadukas joukkue, joka voi oikeasti taistella Mestiksen mestaruudesta. Toki intoa vähensi se, kun liigakarsintojen siirtämistä myöhennettiin vuodella.

Kimmo Välikoski oli kannattajatoiminnassa mukana jo TuTon mestaruuskaudella. Kun oman joukkueen pelit kulkivat, oli myös kannattajilla mukavaa.

– Kannattajien toiminta oli silloin vilkkaampaa kuin nykyisin. Meininki hallilla oli iloista. TUTO Hockey oli muutenkin paljon enemmän esillä mediassa kuin tänä päivänä. Pelaajista on jäänyt parhaiten mieleeni Iiro Junnila ja neloskentän raatajat ja rouhijat, jotka antoivat omalla panoksellaan ykköskentälle mahdollisuuden tehdä pisteitä. Junnilla oli velikulta, fyysinen rymistelijä kaukalossa ja joukkueen hengenluoja.

Kuinka paljon harmitti kannattajia, kun joukkueella ei ollut nousumahdollisuutta?

– Itseni kohdalla se ei vaikuttanut, kun kannatan joukkuetta joka tapauksessa. Joukkueelle se oli harmi, kun sillä olisi oikeasti ollut mahdollisuus nousta. Karsinnat olisivat olleet kuitenkin kannattajillekin tärkeitä. Silloin tietää, että niissä peleissä joukkue antaa aina kaikkensa.

Paljon julkisuutta ennen kuin sopimus oli edes tehty

Tätä tarinaa ei kannatta kirjoittaa ilman Iiro Junnilaa, pelaajaa, joka sai paljon julkisuutta jo ennen kuin oli pelannut TuTossa yhtäkään ottelua. Ennen Turkuun tuloa 20-vuotiaalle Lukon kasvatille oli tullut kokemusta Pohjois-Amerikan NAHL-liigasta. Tiedossa oli, että TuTon organisaatioon ei ollut tyrkyllä mailataituri, vaan elämäntapaintiaaniksikin kutsutun Junnilan vahvuudet olivat muualla.

Iiron lempinimi ”Moottorisaha” herätti TuTon kannattajissa tietynlaisia ajatuksia jo etukäteen. Loppu onkin sitten ihan oma tarinansa – lyhyt, mutta värikäs.

”Pär-pär-pär olen iso ja paha, raumalainen moottorisaha. Lehkosen Ikan ydinpommi, enkä mikään Vilpun Tommi”…

Siinä tiivistettynä, millaisesta pelaajasta olikaan kysymys. Junnilasta tehty räp-video herätti aikoinaan hilpeyttä, mutta myös paljon mielenkiintoa.

– Jääkiekko- ja urheiluvaikuttaja Jukka Suutari, joka aikoinaan kirjoitti värikkään kirjan Sami Heleniuksesta, otti minuun yhteyttä. Hän markkinoi minua uutena kaukalotappelijana, vaikka todellisuudessa olin ehkä kerran ollut mukana jossain kahakassa. Suutari keksi minulle Moottorisaha-lempinimen. Maineeni kasvoi suuremmaksi kuin mitä teot olivat. Räp-videokin on Suutarin ideoima. Hän järjesti minulle mahdollisuuden päästä TuTon testileirille. Joukkue tarvitsi lisää fyysistä voimaa, kertoo Junnila.

Oliko roolisi joukkueessa keksitty vai aito?

– Tunne oli aito, eli kun laitetaan kypärä päähän, joukkuekavereita on suojeltu aina junnupeleistä alkaen. Kaukalon ulkopuolella olin luonteeltani enemmänkin ujo velikulta. Ensimmäisellä kaudella TuTossa ei kentällä paljoa tarvinnut käydä, kun joukkue oli aika kova. Roolini olikin aluksi joukkueen tsemppari, mitä pelaajat myös arvostivat. Heistä monet ovat yhä sydänystäviäni. Toisella kaudellani sain jo enemmän peliaikaa.

Kun TuTon mahdollinen liiganousu muuttui pitkän aikavälin tavoitteeksi, se vaikutti monen pelaajan jatkosuunnitelmiin. Niinpä pelaajarunko koki mestaruuskauden jälkeen paljon muutoksia. Osa lopetti, moni siirtyi muihin seuroihin. Päävalmentaja Lehkonen ilmoitti jo kauden ollessa kesken siirtyvänsä muualle. Uusi paikka löytyi liigaseura Jokerien valmennuksesta. TuTon kakkosvalmentaja Petri Niukkanen nostettiin uudeksi päävalmentajaksi.

Nuori Jouni Virpiö pelasi mestaruuskaudella toista kauttaan TuTossa. Tuloksena Mestis-mestaruuden ohella oli myös maalipörssin voitto.
Iiro Junnila oli vuoden 2008 mestarijoukkueen väriläiskä. Lempinimi Moottorisaha oli ansaittu.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!