Keväinen Wien – Habsburgien loisto näkyy kaikkialla

Ensikertalainen ei voi välttyä Wienissä kohtaamasta keisarillista loistoa. Se on tärkeä osa Wienin ilmapiiriä. Keisarillinen aika päättyi lähes 100 vuotta sitten, mutta silti itävaltalaiset suhtautuvat yhä intohimoisesti menneeseen aikaan. Etenkin, kun kyseessä ovat Frans Josef ja hänen puolisonsa Elisabeth, ei ihailulla ja palvonnalla tunnu olevan mitään rajoja.

Habsburg-dynastian pääkaupunki pursuaa rakennuksia, patsaita, puistoja ja kahviloita, jotka liittyvät keisarivallan aikaan. Lähes joka askeleella voi aistia Habsburgien aikakauden. Historiallisen kulttuurikaupungin Wienin nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Paras aika matkustaa Wieniin on kevät. Aurinko lämmittää mukavasti jo huhtikuusta alkaen.

Ring

Ringstrasse sijaitsee vanhan kaupunginmuurin paikalla. Sen sisäpuolelle jää Wienin vanhakaupunki kapeine kujineen. Ringin vapaille tonteille rakennettiin 1800-luvun lopulla monumentaalirakennuksia, joiden rahoituksesta vastasi keisarillinen hovi.

Kävelemällä Ringin päästä päähän voi nähdä Wienin arkkitehtonisesti komeimmat rakennukset. Matkan voi aloittaa Oopperatalolta ja edetä kohti Votiivikirkkoa. Matkan varrella jäävät muun muassa Taidehistoriallinen museo, Luonnonhistoriallinen museo ja Wienin uusin hittikohde: Leobold-museo. Entinen keisarillinen tallirakennus on muutettu museokortteliksi.

Parlamenttirakennuksen jälkeen tulee Raatihuone ja Kiitoskirkko (Votivkirche). Frans Josef rakennutti sen kiitokseksi siitä, että pelastui murhayrityksestä. Ringin varrelle jää myös Hofburgin palatsi puistoineen. Lopuksi voi poiketa kahville legendaariseen Gafé Landtmanniin, Sigmund Freudin lempikahvilaan.

Askeleitaan voi säästää hyppäämällä raitiovaunuun, joka kulkee Ringiä pitkin.

Hofburg

Valtava rakennusrypäs on ollut vuosisatojen ajan Habsburgien tärkein vertauskuva. Matkailijoita kiinnostavat eniten keisarilliset asuintilat, joissa keisariperheet asuivat. Näytillä on runsaasti esineistöä ja huonekaluja keisarinvallan ajalta.

Elisabethista eli Sissistä kertovassa erikoisnäyttelyssä on esillä Sissin kuntosali, kylpyhuone ja WC. Lisäksi voi katsella hänen henkilökohtaisia esineitä, päiväkirjoja, runoja, koruja ja kiinnostavaa murha-asetta, jolla italialainen anarkisti Luigi Luccheni iski kuolettavasti keisarinnaa rintaan.

Osoite: Hofburgin linna, Keisarilliset asuintilat (Kaiserappartements).

www.hofburg-wien.at

Schönbrunn

Keisarin entinen kesäasunto sijaitsee kaupungin ulkopuolella, mutta sinne on helppo mennä metrolla (U4). Entisen metsästysmajan paikalle rakennettiin upea barokkilinna 1600-luvulla. Palatsi valmistui lopullisesti vasta 1700-luvulla Maria Teresian aikana.

Keisarinna asui linnassa miehensä ja kuudentoista lapsensa kanssa. Myös Frans Josef ja Sissi viihtyivät Schönbrunnissa, vaikka heidän asuintilat olivat vaatimattomat kuvastaen keisarin askeettista elämäntapaa. Aikaa kannattaa varata myös ympärillä olevaan hyvin hoidettuun puistoon tutustumiseen

Osoite: Schönbrunner Schlossstrasse 47.

www.schoenbrunn.at

Kaisergruft (Keisarillinen krypta)

Suurin osa Habsburgeista on haudattu Wienin Kapusiinikirkkoon. Kymmeneen pieneen kammioon on haudattu keisarisuvun jäseniä 1600-luvulta lähtien. Maria Teresian, hänen miehensä Franz Stephanin ja lasten arkut ovat vaikuttavin näky.

Franz Josef lepää puolisonsa Elisabethin ja poikansa Rudolfin välissä, jotka molemmat kuolivat ennen keisaria. Vanhan perinteen mukaan Habsburg-hallitsijoiden sisäelimet on taltioitu eri paikkaa, Pyhä Tapanin tuomiokirkon katakombien uurniin.

Osoite: Tegetthoffstrasse 2.

www.kaisergruft.at

Pyhän Tapanin tuomiokirkko (Stephansdom)

Wienin vanhankaupungin sydämessä sijaitseva goottilainen tuomiokirkko on kaupungin tunnetuin rakennus. Se on itävaltalaisille kansallisaarre, jonka värikkäästä tiilestä rakennettu katto loistaa kiiltävänä koko kaupungin yllä.

Pohjoisen tornin kirkonkelloa kutsutaan nimellä Pummerin (Kumisija). Alkuperäinen kello valettiin turkkilaisten kaupungin ulkopuolelle unohtuneista tykeistä, mutta toisen maailmansodan aikana tulipalon yhteydessä se romahti alas katon läpi.

Osoite: Stephansplatz.

www.stephansdom.at

Espanjalainen ratsastuskoulu

Espanjalainen ratsastuskoulu on keisarillisen Wienin erikoisnähtävyys. Kysymyksessä on klassinen taideratsastus. Koulutetut valkoiset Lipizzan hevoset suorittavat taidokkaita liikkeitä orkesterin musiikin tahdissa. Lähes puolitoista tuntia kestävä esitys tapahtuu upeassa ratsastushallissa. Lippu pitää varata esityksiin etukäteen. Varsinaisten esitysten lisäksi voi seurata aamuharjoituksia, jotka ovat edullisia.

Osoite: Hofburgin linna, sisäänkäynti Josefsplatzilta.

Lipunmyynti: Ohjeet löytyvät internetsivulta www.srs.at. Lippuja voi ostaa paikan päällä tai netin välityksellä.

Belleveu.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU