KGB:n vankilamuseo puistattaa – mutta niin on tarkoituskin

VIRO / TALLINNA – Vanhassakaupungissa Pikk- ja Pagari -katujen kulmatalo, kaunis jugendrakennus, on ilo silmälle. Valmistuessaan vuonna 1912 se oli haluttu asuintalo. Ja sitä se on jälleen, nyt hienoon kuntoon uudestaan kunnostettuna.

Kun Viron itsenäisyys julistettiin vuonna 1918, tasavallan väliaikainen hallitus kokoontui tässä rakennuksessa. Julistus johti vuosina 1918-1920 käytyyn Viron vapaussotaan. Sotatapahtumia johdettiin tästä talosta.

Kun toisen maailmansodan jälkeen koitti neuvostomiehistys, osoitteessa Pagari 1 sijaitsi kauhujen talo, KGB:n päämaja. Rakennuksen kellarikerroksessa sijaitsivat 50 vuoden ajan Viron pahamaineisimmat vankilasellit. KGB:n tutkintavankila onkin pala synkintä Viron historiaa.

KGB:n vankilamuseo avattiin kävijöille vuonna 2017. Nyt muutaman askeleen päässä katutasosta voi tutustua aikaan, josta paikallisten irvileukojen mukaan oli Viron parhaimmat näkymät, aina Siperiaan asti. KGB:n tutkintavankila oli paikka, josta moni toisinajattelija karkotettiin kauas Uralin toiselle puolelle. Salaisen poliisin kontrolli ulottui laajalle ja epäiltyjä riitti. Useat tuomittiin kuolemaan tai vankilaan.

Monelle vierailijalla, ei pelkästään virolaisella, iho menee kananlihalle tutustuessaan karujen vankilasellien miehitysajan ihmiskohtaloihin ja KGB:n vankilan epäinhimillisiin menetelmiin. Kyseessä on eräs pahamaineisimmista ja pelätyimmistä tutkintavankiloista. Pagari-kadun vankisellit ovat virolaisten mielissä kommunistisen terrorin vertauskuvia. Eikä niistä ajoista ole kovinkaan kauan aikaa.

Virolaisia poliitikkoja, paikallisia virkamiehiä, yliopiston henkilökuntaa, Vapaussodan veteraaneja ja tavallisia kansalaisia. Kuka tahansa epäilty saattoi joutua kuulusteltavaksi. Pelätty rakennus eristysselleineen oli todellinen kärsimysten paikka.

Kooltaan KGB:n vankisellien museo on melko pieni. Nähtävänä on kellarikerroksen kaksi käytävää, kuusi selliä ja yksi eristysselli. Tunnissa selviää ulos, mutta silti on saanut konkreettisen mielikuvan, mitä näissä tiloissa tapahtui vielä muutama vuosikymmen sitten. Näyttelyssä voi tutustua selleissä viruneiden ihmisten synkkiin kohtaloihin.

Tarkoitus ei ole kaunistella tapahtumia. Historia halutaan kertoa juuri sellaisena, mitä se oikeasti oli. Kun historian kauheudet tuodaan päivänvaloon, sillä halutaan, että ne eivät enää toistuisi. Siksi KGB:n vankisellien kaltaiset museot ovat tärkeitä paikkoja nähdä ja kokea.

Vankilamuseo ei ole Tallinnan ainoa yleisölle avoinna oleva KGB-nähtävyys. Viru-hotellin ylimmässä kerroksessa voi vierailla salaisessa huoneessa, joka toimi aikoinaan KGB:n radiohuoneena. Vierailu vaatii ennakkovarauksen.

KGB:N VANKILAMUSEO

Osoite: Pagari 1, Tallinna.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.