KYMENLAAKSO / VIROLAHTI – Traktoreiden yleistyessä vanhoja hevosvetoisia kulkupelejä vietiin kaatopaikoille. Osa unohtui hylättyinä tallien vinteille. Kotiseutuneuvos Risto Rahkonen oivalsi jo vuosikymmeniä sitten kerätä talteen käytöstä poistettuja kulkuvälineitä: rekiä, kiesejä, rilloja ja kilpakärrejä.
Osa Rahkosen kokoelmasta n esillä Virolahden keskustassa sijaitsevassa Virojoen kylämuseossa, osa Harjun Hevosajoneuvomuseo Kiessissä.
Harjun oppimiskeskus on yksityinen luonnonvara-alan oppilaitos Virolahden Ravijoella. Täällä koulutetaan hevos-, maatila- ja puutarhatalouden ammattilaisia. Historiallisen Suuren Rantatien varrella sijaitseva Harjun oppilaitos sijaitsee idyllisessä kymenlaaksolaisessa maisemassa. Harjun kartanon historian ulottuu 1700-luvulle Venäjän keisarinnan Katariina Suuren ajoille.
Harjun hovi tunnettiin mallitilana, jonne tuotiin muun muassa Suomen ensimmäiset Ayshire-lehmät Skotlannista. Kartanon pellot olivat ensimmäisiä tiiliputkilla salaojitettuja peltoja Suomessa. Eräs Harjun kartanon isäntä huolehti myös lasten opetuksesta. Hän luovutti tontin ja hirret kansakoulun rakentamista varten.
Vuonna 1885 kartano siirtyi valtiolle ja Harjuun perustettiin maanviljelyskoulu. Sen jälkeen opetusta on annettu myös puutarha- ja hevostaloudesta. Oppilaitos on kouluttanut hevostenhoitajia ja ratsastuksenohjaajia sekä -opettajia. Nykyisin Harjun oppimiskeskus on toisen asteen ammatillinen oppilaitos, jossa ammattiopintojen ohella voi suorittaa myös ylioppilastutkinnon.
1990-luvun lopulla Rahkonen ehdotti hevosajoneuvomuseon perustamista oppilaitoksen yhteyteen. Satojen talkootuntien jälkeen kartanon vanha kalustovaja tyhjennettiin rojuista ja tilalle tuotiin Rahkosen keräämiä hevosajoneuvoja. Nyt Kiessi-museossa on esillä jo yli 100 erilaista kulkupeliä.
KIESSIMUSEO
Osoite: Katariinankuja 19, 49980 Ravijoki (Virolahti).
LUE MYÖS: Bunkkerimuseo on osa Salpalinjaa
LUE MYÖS: Virolahden kotiseutumuseo on entisessä kansakoulussa
LUE MYÖS: Kuninkaantie yhdisti Ruotsin suurvallan alueet toisiinsa
LUE MYÖS: Virolahden graniittilouhokselta louhittiin kiveä Pietarin arvorakennuksia varten
LUE MYÖS: Virojoen kylämuseo perustuu yhden ihmisen elämäntyöhön