Kiessimuseossa on esillä jo yli 100 erilaista kulkupeliä

KYMENLAAKSO / VIROLAHTI – Traktoreiden yleistyessä vanhoja hevosvetoisia kulkupelejä vietiin kaatopaikoille. Osa unohtui hylättyinä tallien vinteille. Kotiseutuneuvos Risto Rahkonen oivalsi jo vuosikymmeniä sitten kerätä talteen käytöstä poistettuja kulkuvälineitä: rekiä, kiesejä, rilloja ja kilpakärrejä.

Osa Rahkosen kokoelmasta n esillä Virolahden keskustassa sijaitsevassa Virojoen kylämuseossa, osa Harjun Hevosajoneuvomuseo Kiessissä.

Harjun oppimiskeskus on yksityinen luonnonvara-alan oppilaitos Virolahden Ravijoella. Täällä koulutetaan hevos-, maatila- ja puutarhatalouden ammattilaisia. Historiallisen Suuren Rantatien varrella sijaitseva Harjun oppilaitos sijaitsee idyllisessä kymenlaaksolaisessa maisemassa. Harjun kartanon historian ulottuu 1700-luvulle Venäjän keisarinnan Katariina Suuren ajoille.

Harjun hovi tunnettiin mallitilana, jonne tuotiin muun muassa Suomen ensimmäiset Ayshire-lehmät Skotlannista. Kartanon pellot olivat ensimmäisiä tiiliputkilla salaojitettuja peltoja Suomessa. Eräs Harjun kartanon isäntä huolehti myös lasten opetuksesta. Hän luovutti tontin ja hirret kansakoulun rakentamista varten.

Vuonna 1885 kartano siirtyi valtiolle ja Harjuun perustettiin maanviljelyskoulu. Sen jälkeen opetusta on annettu myös puutarha- ja hevostaloudesta. Oppilaitos on kouluttanut hevostenhoitajia ja ratsastuksenohjaajia sekä -opettajia. Nykyisin Harjun oppimiskeskus on toisen asteen ammatillinen oppilaitos, jossa ammattiopintojen ohella voi suorittaa myös ylioppilastutkinnon.

1990-luvun lopulla Rahkonen ehdotti hevosajoneuvomuseon perustamista oppilaitoksen yhteyteen. Satojen talkootuntien jälkeen kartanon vanha kalustovaja tyhjennettiin rojuista ja tilalle tuotiin Rahkosen keräämiä hevosajoneuvoja. Nyt Kiessi-museossa on esillä jo yli 100 erilaista kulkupeliä.

KIESSIMUSEO

Osoite: Katariinankuja 19, 49980 Ravijoki (Virolahti).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bunkkerimuseo on osa Salpalinjaa

LUE MYÖS: Virolahden kotiseutumuseo on entisessä kansakoulussa

LUE MYÖS: Kuninkaantie yhdisti Ruotsin suurvallan alueet toisiinsa

LUE MYÖS: Virolahden graniittilouhokselta louhittiin kiveä Pietarin arvorakennuksia varten

LUE MYÖS: Virojoen kylämuseo perustuu yhden ihmisen elämäntyöhön

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.