Kirvun pitäjämuseo esittelee rajan taakse jääneen Kirvun kunnan elämää ja sen asukkaita

UUSIMAA / MÄNTSLÄ – Mäntsälän Kirkonmäen viljamakasiini kätkee sisälleen hieman erilaisen museon. Se esittelee rajan taakse jääneen eteläkarjalaisen Kirvun kunnan elämää ja sen asukkaita. Kirvulaisille tuli kiire, kun he saivat käskyn lähteä evakkomatkalle.

Paljon ehdittiin kuitenkin saamaan mukaan. Siitä osoituksena on Kirvun pitäjämuseon monipuolinen kokoelma. Esillä olevat esineet ovat kirvulaisten evakkokärryjen mukana kulkeutuneita.

Kirvulaisia sijoitettiin useita satoja Mäntsälän alueelle. Vaikka rajan takana syntyneiden määrä on vähentynyt, elää kirvulaisten muisto vielä kauan Mäntsälän viljamakasiinissa. Museossa on nähtävänä runsaasti valokuvia ja esineistöä Neuvostoliitolle menetetystä alueesta. Tästä kaikesta on kiittäminen kunnallisneuvos Soini Hämäläistä, jonka aktiivisen työn tuloksena museo on saatu aikaiseksi. Ovet avattiin vuonna 1988.

Museon aitiopaikalla on kirvulaisen Karjalan kannaksella syntyneen kansanedustajan ja moninkertaisen ministerin Juho Niukkasen valokuva suojeluskunnan vääpelin asu yllään. Hän teki pitkän uran suomalaisessa politiikassa Maalaisliiton vaikutusvaltaisena hahmona. Talvisodan aikana Niukkanen toimi puolustusministerinä.

Museon perustaja Soini Hämäläisen onnistui pelastamaan kirvulaisen valtiomiehen Juho Niukkasen arkiston sekä löytämään hänen piilottamansa ”asekätkön”. Yksi ase löytyi hänen talonsa vintiltä purujen seasta.

Kirvun pitäjämuseossa kerrotaan myös Kirvun 200-paikkaisesta luonnonparantolasta. Sen vesihoidosta ja kasvisravinnosta kävi nauttimassa moni kuuluisuuskin. Museossa on esillä parantolassa käytettyjä kuhnealtaina, vedellä täytettäviä ammeita.

Kirvun alkuperäinen kirkko on tuhoutunut, mutta alttaritaulun paikalta on otettu talteen hiekkaa. Sitä käytetään yhä siunaustilaisuuksissa. Tutkijoilla on käytettävissään laaja Kirvun alueesta kertova arkisto.

KIRVUN PITÄJÄMUSEO

Osoite: Vanha Porvoontie, Kirkonmäki, Mäntsälä.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alikartano tunnetaan kuuluisasta tutkimusmatkailijasta

LUE MYÖS: Mäntsälän kirkkomuseon erikoisuus on arvokas Tuskien mies

LUE MYÖS: Sepänmäen käsityömuseo kertoo, miten vanhan ajan mestarit asuivat ja tekivät töitään

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.