Kirvun pitäjämuseo esittelee rajan taakse jääneen Kirvun kunnan elämää ja sen asukkaita

UUSIMAA / MÄNTSÄLÄ – Mäntsälän Kirkonmäen viljamakasiini kätkee sisälleen hieman erilaisen museon. Se esittelee rajan taakse jääneen Karjalan kannaksella sijainneen eteläkarjalaisen Kirvun kunnan elämää ja sen asukkaita. Kirvulaisille tuli kiire, kun he saivat käskyn lähteä evakkomatkalle.

Paljon ehdittiin kuitenkin saamaan mukaan. Siitä osoituksena on Kirvun Pitäjämuseon monipuolinen kokoelma. Esillä olevat esineet ovat kirvulaisten evakkokärryissä mukana kulkeutuneita Kirvussa
valmistettuja ja/tai käytössä olleita.

Kirvulaisia sijoitettiin useita satoja Mäntsälän alueelle. Vaikka rajan takana syntyneiden määrä on
vähentynyt, elää kirvulaisten muisto vielä kauan Mäntsälän viljamakasiinissa. Museossa on nähtävänä
runsaasti valokuvia ja esineistöä Neuvostoliitolle menetetystä alueesta. Tästä kaikesta on kiittäminen
kunnallisneuvos Soini Hämäläistä, jonka aktiivisen työn tuloksena museo on saatu aikaiseksi. Samalla  avalla ovat työhön osallistuneet kaikki ne perheet ja henkilöt, jotka ovat halunneet luovuttaa esineitä museon kokoelmaan. Ovet avattiin juhannuksena vuonna 1985.

Museon aitiopaikalla on kirvulaisen Karjalan kannaksella syntyneen kansanedustajan ja moninkertaisen ministerin Juho Niukkasen valokuva suojeluskunnan vääpelin asu yllään. Hän teki pitkän uran suomalaisessa politiikassa Maalaisliiton vaikutusvaltaisena hahmona. Talvisodan aikana Niukkanen toimi puolustusministerinä.

Museon perustaja onnistui pelastamaan kirvulaisen valtiomiehen Juho Niukkasen Kirvuun
liittyvän arkiston. Puoluetyöhön liittyvä aineisto luovutettiin Maalaisliiton/Keskustan arkistoihin. Yksi Niukkasen ase löytyi hänen talonsa vintiltä purujen seasta.

Kirvun Pitäjämuseossa kerrotaan myös Kirvun 200-paikkaisesta luonnonparantolasta. Sen vesihoidosta ja kasvisravinnosta kävi nauttimassa moni kuuluisuuskin. Museossa on esillä parantolassa käytettyjä kuhnealtaita, vedellä täytettäviä ammeita.

Kirvun alkuperäinen kirkko on tuhoutunut, mutta alttaritaulun paikalta on otettu talteen hiekkaa. Sitä käytetään yhä siunaustilaisuuksissa. Tutkijoilla on käytettävissään laaja Kirvun alueesta kertova Kirvun Kotiseutuarkisto, os. Keskuskatu 12 A (käynnit sovittava erikseen; kts. kirvu.fi).

KIRVUN PITÄJÄMUSEO

Osoite: Vanha Porvoontie 8, Kirkonmäki, Mäntsälä.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alikartano tunnetaan kuuluisasta tutkimusmatkailijasta

LUE MYÖS: Mäntsälän kirkkomuseon erikoisuus on arvokas Tuskien mies

LUE MYÖS: Sepänmäen käsityömuseo kertoo, miten vanhan ajan mestarit asuivat ja tekivät töitään

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.