Kivimuseossa kivien kauneus tulee esiin

PIRKANMAA / TAMPERE – Museokeskus Vapriikin kiehtova Kivimuseo kertoo, mitä yksi ihminen voi saada aikaan, kun innostus on kova. Paavo Korhosen kivikokoelma ei ole ainutlaatuinen pelkästään Suomessa, vaan hänen kokoelmaansa tullaan ihailemaan ulkomaita myöten.

Diplomi-insinööri Korhonen teki työuransa ensin teollisuudessa ja viimeiset 20 vuotta Tampereen kaupungin palveluksessa. Keräilyinnostus alkoi jo nuorena. Milloin kohteena olivat postimerkit, milloin postikortit. Vasta eläkeiän kynnyksellä 1980-luvulla kivet alkoivat kiinnostaa. Niitä alkoi kertyä siihen tahtiin, että Korhosen kokoelmaa voidaan pitää täysin poikkeuksellisena.

Korhosen kokoelma on subjektiivinen eli hänelle kiven kauneus, sen ulkonäkö on tärkeintä. Estetiikka ratkaisee, ei kiven mineraalikoostumus. Kivikokoelman värikkyys onkin ehkä se syy, miksi Korhosen kokoelma on ollut aina yleisön suosikki. Osaan kiviä saa myös kosketella.

Kivinäytteitä kertyi tuhansia kymmenistä eri maista, mutta myös kotimaiset kivet ovat olleet kokoelman helmiä. Esimerkiksi museossa on nähtävänä komea kokoelma erikoisia pallokivinäytteitä. Kyseinen harvinaisuus on Pirkanmaan maakuntakivi. Paavon omia suosikkeja ovat brasilialaiset akaatit.

Kivimuseon erikoisuuksia ovat dinosauruksen munat, fossiilit, meteoriitit, korallit, ametistit, jalo- ja korukivet sekä tippukivet. Kivien koko vaihtelee pienistä aina tonnin painoisiin murikoihin. Koska monet kivet on hankittu ulkomailta, tuli painavia kivipaketteja kiivaimpina aikoina Tampereelle lähes päivittäin.

Korhosen Tampereen kaupungille museotoimintaa varten lahjoitetut kivet olivat alun perin esillä kirjastotalo Metsossa. Nyt uudet tilat Vapriikissa mahdollistavat nykyaikaisen tekniikan käyttämisen. Käytössä on muun maussa kosketusnäyttöjä ja tietokonepäätteitä lisätiedon saamiseksi.

KIVIMUSEO

Osoite: Alaverstaanraitti 5, Vapriikki, Tampere.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.