Kolesterolit kuriin Salon naapurissa – Limonen kyläläisten pitkän iän salaisuus

Salo! Hauska sattuma kaukana Suomesta. Pohjois-Italian Gardajärvellä risteilevän aluksen kippari kuuluttaa seuraavaksi pysähdyspaikaksi Salon, pikkukaupungin järven länsirannalla.

Vain osa matkailijoista poistuu laivasta, suurin osa haluaa jatkaa matkaa idylliseen Limoneen, joka on tullut kuuluisaksi geenimutaatiostaan. Keino kuolinsyytilastojen kärjessä olevan sepelvaltimotaudin parantamiseen saattaa löytyä pienestä italialaisesta Limonen kylästä.

Maan suurimman järven länsipuolella vuorten kainalossa lepäävä viehättävä Limone sul Gardan kylä. Limone on nykyisin matkailijoiden suosima lomakohde. Toisin oli ennen toista maailmansotaa, jolloin pikkukylä oli eristyksissä muusta maailmasta. Sinne pääsi vain laivalla.

Vajaan tuhannen asukkaan kyläyhteisö eli vuosisatojen ajan leppoisaa elämää. Kylä oli köyhä, sillä toimeentulo kapealla järven ja vuorten välisellä maakaistaleella oli niukkaa. Hedelmällistä maatakin piti tuoda muualta. Tärkein tulonlähde oli kalastus sekä sitruunoiden kasvattaminen.

Limonen nimi tarkoittaa rajaa (limes), sillä Rooman vallan aikaisen kahden provinssin raja kulki Gardajärven poikki. Toisen käsityksen mukaan kylän nimi tulisi sitruunoista, joiden kasvattamiseen tarkoitettuja puutarhoja on yhä kylän jyrkillä rinteillä. Sitruunapuut piti suojata järveltä puhaltavalta tuulelta ja kylmyydeltä. Tästä ajasta kertovat sitruunatarhojen ympärillä törröttävät betonipilarit, joiden varaan ripustettiin suojakatoksia.

Auvoinen elämä muuttui Limonessa, kun vuonna 1932 Mussolini rakennutti Gardesana occidentalen, järven länsirantaa pitkin kulkevan tien. Kapea kulkuväylä ja tien 74 tunnelia louhittiin vuoren seinämään. Sen myötä kylään saapuivat ensimmäiset matkailijat.

Hätkähdyttävä löytö

Kansainväliseen tietoisuuteen Limone ylsi sattumalta vuonna 1979. Milanolaiseen sairaalaan tuli tutkittavaksi Limonesta kotoisin oleva mies, jolla oli alhainen veren HDL-arvo. Kyseessä on niin sanottu ”hyvä” kolesteroli, joka kuljettaa kolesterolia pois kudoksista ja verisuonten seinämistä.

Alhaisen HDL-arvon takia lääkärit otaksuivat, että miehellä olisi runsaasti kolesterolin aiheuttamia plakkeja verisuonistossa. Potilaan verisuonet olivat kuitenkin puhtaat kuin lapsella. Myös miehen lähiomaiset tutkittiin ja myös heillä oli alhaiset HDL-arvot.

Syyksi limonelaismiehen alhaiseen kolesteroliarvoon osoittautui geenimutaatio, jonka johdosta HDL:n valmistamiseen tarvittava proteiini on normaalista poikkeava. Tuloksena on tehokas HDL, joka puhdistaa kolesterolia elimistöstä normaalia nopeammin. Tutkijat antoivat Super-HDL:lle nimeksi Apolipoprotein A1 Milano.

Lääkefirmat kiinnostuivat Limonen ”pitkän iän eliksiiristä”. Koko Limonen kylän asukkaiden veri tutkittiin. Tutkimuksissa selvisi, että 42 kylän asukkaalla oli kyseinen geenimutaatio perimässään. Osa heistä lepää jo Limonen hautausmaalla, mutta neljä uutta lasta, Amedeo, Ariel, Giuliano ja Jacopo ovat luonnon antaman lahjan kantajia.

Vuosisatoja taaksepäin ulottuvassa sukututkimuksessa selvisi jopa Apo A1 Milanon kantaisä. Hän oli Christoforo Pomaroli, vuonna 1640 kylään muuttanut mies. Hän oli rakastunut limonelaiseeen tyttöön, ja kaikki geenimutaation nykyiset kantajat ovat heidän jälkeläisiään. Limonen kylän eristyneisyys ja sukulaisuusavioliitot ovat mahdollistaneet geenimutaation rikastumisen ja säilymisen vuosisatojen ajan.

Helpotusta miljoonille lähitulevaisuudessa

Apo A1 Milanon löytyminen saattaa olla mullistava keksintö sepelvaltimotaudin hoidossa. Tutkijat ovat jo onnistuneet valmistamaan synteettisen Super-HDL:n. Eläinkokeella saavutetut tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Lopullinen läpimurto onnistunee lähitulevaisuduessa. Tavoitteena on synteettisen Apo A1 Milanon ruiskuttaminen suoraan verisuoniin kalkkeutumien poistamiseksi. Jos tässä onnistutaan, on patentin omistavalle lääkeyritykselle tiedossa jättimarkkinat.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU