Könnimuseo – mestareiden taito kulki sukupolvelta toiselle

ETELÄ-POHJANMAA / KOSKENKORVA – Koskenkorvan Trahteeri ylläpitää Koskenkorva Museon ohella ravintola- ja majoitustoimintaa. Pihan perällä sijaitsevassa päärakennuksessa on mahdollisuus tutustua Ilmajoen kellontekijöihin, Könnin sukuun.

Nykyinen Koskenkorvan talon omistajat, Koskenkorvan perhe, ovat jo neljättä sukua tällä paikalla. Aikoinaan oli tapana, että tilan omistaja otti sukunimekseen omistamansa tilan nimen. Tässä tapauksessa Koskenkorva.

Koskenkorvan talo sijaitsi aluksi muualla, mutta siirrettiin nykyiselle paikalleen. Silloin sen isäntänä oli Juho Koskenkorva. Juhon poika Mauno jatkoi tilan pitämistä. Maunon kuoltua talon nykyinen isäntä Martti Koskenkorva oli vasta 5-vuotias.

1990-luvun lopulla Martti, Könnin suvun oltermanni eli suvun päämies seitsemännessä polvessa, ja hänen vaimonsa Päivi perustivat matkailuyrityksen, Koskenkorvan Trahteeri. Martin poika Jaakko ja hänen vaimonsa Sari ovat jatkaneet suvun perinteitä.

Kellomestarisuvun ”kantaisä” oli Jaakko Könni (1721–1794). Hänestä kehittyi mestareitaan taitavampi takoja ja kelloseppä.

Könninkello nimet tulivat tunnetuksi luotettavista kelloistaan. Pienimmät könninkelloista ovat taskukelloja, tunnetuimmat kaappikelloja ja suurimmat, mitä valmistettiin, olivat tornikelloja.

Könninkellot ovat kellojen aatelia. Kaikkein kuuluisin lienee tornikello, joka on nykyisin Valtioneuvoston linnan Senaatintorin puolella rakennuksen päätykolmiossa.

Niin ja, könninkello ei ole kuoret, vaan niiden sisällä oleva koneisto.

Könnin mestareiden taito kulki sukupolvelta toiselle, kunnes neljännen sukupolven Jaakko Könni kuoli niin nuorena, että hän ei ehtynyt opettaa taitojaan omille lapsilleen. Arvokasta tietoa katosi ja Könnin kellojen 100-vuotinen valmistus päättyi.

Kelloja valmistui neljän sukupolven aikana toista tuhatta, mutta jäljellä olevien aitojen Könnin kellojen määrä ei ole tiedossa.

Oppipoikien tekemiä kelloja ei lasketa aidoiksi Könnin kelloiksi. Ulkomailta alkoi myös tulla Suomeen edullisempia kelloja, joten niiden käsityönä tekeminen maassamme ei ollut enää kovin kannattavaa.

Martti Koskenkorvan kodissa, maatilan päärakennuksessa, on eräs hämmästyttävä harvinaisuus ”seitsemänviisarinen” Könnin tarkkuuskello, joita valmistettiin vain muutama kappale. Kello mittaa päivät ja kuun asennot. Se tietää, montako päivää on kuussa. Kello tietää jopa sen, että helmikuussa on vähemmän päiviä kuin muissa kuukausissa. Ainoastaan karkausvuotta se ei tunnista.

KÖNNIMUSEO

Osoite: Trahteerintie 3, Koskenkorva.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Koskenkorvan Museo – omistettu suomalaiselle kansallisjuomallemme

LUE MYÖS: Sheriffi Mäen Amerikan maailma Koskenkorva West Ranch sijaitsee Pohjanmaan lakeuksilla

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.