VARSINAIS-SUOMI / KORPPOO – Kaksikielinen Korppoo sijaitsee mantereelta kahden lauttamatkan päässä. Retken ajankohta kannattaa harkita tarkoin, sillä etenkin viikonloppuisin mökkiläiset ruuhkauttavat lossit. Joudut ehkä odottamaan pidempään kuin mihin oli varautunut.
Keskiaikainen Korppoo mainitaan historiankirjoissa jo 1300-luvulla. Sotilaallisesti se on aina sijainnut tärkeässä paikassa. Suomen puolustusvoimat oli pitkään kunnan merkittävin työantaja. Muita työllistäjiä ovat olleet maatalous ja kalastus. Viime aikoina matkailun merkitys on kasvanut.
Korppoon mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin kuuluu kotiseutumuseo. Se sijaitsee hieman kirkonkylän ulkopuolella Strömman ja Hväsbyn suunnalla. Museo pihapiireineen on hyvin hoidettu. Kauniilla alueella on kymmenkunta eri aikakausien rakennusta eri puolilta Korppoota. Nähtävänä kahden asuinrakennuksen lisäksi on pappilan renkitupa ja niin sanottu Idan tupa, tuulimylly ja useita ranta-aittoja. Kokoelmiin sisältyy vanhoja käyttöesineitä, työkaluja, kalusteita ja vaatteita. Vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta.
Bergmanin aitan punamullattuun hirsiseinään on ripustettu vanha välimatkakyltti höyrylaiva-aikakaudelta. Museoalueen iäkkäin rakennus on harmaahirsinen Svarvarsin talon suola-aitta vuodelta 1773. Se siirrettiin tänne Kjöllingbystä 1970-luvulla. Mukana tuli kokoelma erikokoisia suolan mittaamiseen tarkoitettuja puuastioita.
Napsin tilalta tuotuun suola-aittaan on kerätty vanhan puutyöverstaan työkaluja sorveineen. Nähtävänä on myös nahan muokkaukseen tarkoitettuja työvälineitä sekä seulakone, jolla tehdään puimakoneen seuloja. Tiettävästi kyseessä on Korppoon ainoa säilynyt seulakone. Rantavajassa säilytetään Galtbyn ja Wattkastin kylien yhteistä talvinuottaa.
KOTISEUTUMUSEO
Osoite: Strömmantien 39, Korppoo (Parainen).