Korsumuseo tehty nähtäväksi nuorille, jotta he saisivat käsityksen siitä, millaista oli elämä korsussa

KESKI-SUOMI / LAUKAA – Taistelutoiminnan aikana syntyi suuri luottamus kavereiden välillä. Näin syntyi yhteinen asevelihenki, joka jäi pysyväksi entisten rintamakavereiden keskuuteen. Tällaisen asevelihengen myötä on syntynyt myös Peurungan kylpylähotellin maastoon rakennettu korsumuseo, Veljeskorsu.

Tämä korsu syntyi talkoovoimin. Puut saatiin lahjoituksena. Rakennustöissä auttoi Pioneeripataljoonan varusmiehet. Korsu on tehty nähtäväksi nuorille, jotta he saisivat käsityksen siitä, millaista oli elämä korsussa.

Korsu oli rakennettu suojapaikaksi vihollisen tulelta ja majapaikaksi rintamalla oleville sotilaille. Tähän korsuun mahtui jalkaväen puolijoukkue eli noin kaksikymmentä sotilasta. Veljeskorsu vastaa varustukseltaan puolustussodan loppuvaiheen tilannetta. Alkuvaiheen korsut olivat vaatimattomimpia.

Rinteeseen naamioidun korsun edessä on tykki ja pätkä juoksuhautaa. Sisätiloihin vahvojen lukkojen takana on tallennettu muun muassa Puolustusvoimilta saatuja aseita. Veljeskorsun kokoelma koostuu suurimmaksi osaksi sota-ajan esineistöstä. Nähtävänä on aseiden ohella kypäriä, asepukuja, reppuja, ruokailuvälineitä, sota-ajan puhdetöitä ja käsikranaatteja. Jalkarätit ovat kuivumassa kamiinan lämmössä. Eräs museon erikoisuus on suosukset.

Korsussa saatettiin viettää pitkiäkin aikoja. Osa oli vartiotehtävissä, osa varustelutöissä ja osa levossa. Komppanian huolto oli takalinjassa kilometrien päässä. Useamman päivän kuivamuona tuotiin hevosella pimeän aikana. Korsun kamiinan päällä saatiin vesi kiehumaan pakissa. Yleisin valaisin oli karbidilamppu.

Hiljaisina aikoina jäi aikaa monenlaisille puhdetöille. Radio ja soittovehkeetkin olivat yleisiä. Sodan aikana kenttäposti toi ja vei kirjeitä. Veljeskorsun seinällä on ikuistettuna erään sotilaan kesken jäänyt koskettava kirje.

KORSUMUSEO

Osoite: Peurungantie 85, Laukaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Laukaan kirkkomuseo on suunnittelu ammattitaitoisesti

LUE MYÖS: Museokylä Kallunkylän eräs erikoisuus on kauppias August Häyrisen puoti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.