Kotajärven Auto- ja Traktorimuseo siirtyi uusiin tiloihin – museon anti muutetaan teemalliseksi

PIRKANMAA / VAMMALA – Vammalalainen Seppo J. Kotajärvi oli intohimoinen keräilijä. Innostus koneisiin, etenkin traktoreihin, syntyi jo lapsena. Vuosien varrella Kotajärven kokoelma kasvoi suureksi ja monipuoliseksi. Keräilyharrastus sai dramaattisen lopun, kun Kotajärvi menehtyi yllättäen vuonna 2007.

Sepon tekemän testamentissa olleen toiveen mukaisesti perustettiin säätiö. Sen toiminta-ajatuksena on tutkia ja tallentaa Suomen maaseudun sekä maatalouden koneellistumisen historiaa että välittää tietoa niistä uusille sukupolville.

Kotajärvi keräili kaikkea mahdollista. Nyt säätiön hallussa on muun muassa laajat soitinkokoelmat, täytettyjen eläinten kokoelmat ja taulukokoelmat. Kokoelman arvokkain osuus on mittava ajoneuvokokoelma. Traktoreita, autoja ja moottoripyöriä oli yli 200. Vain osaa voidaan pitää esillä yhtä aikaa.

Pelkästään traktoreita on liki sata. Tshekkiläinen Zetor, englantilaiset Fordson ja Ferguson tai kotimainen Valmet kuulostavat tutuilta. Sen sijaan venäläinen Vladimirez ja hollantilainen Binckhorst kuulostavat vieraammalta. Kotajärven kokoelmissa on traktoreita eri puolilta maailmaa. Vanhimmat mallit ovat 1920- ja 1930 -luvuilta. Kun määrä on suuri, traktoreistakin on vain osa esillä.

Ensimmäiset mallit, joita suomalaiset viljelijät saivat hankittua sotien jälkeen, olivat pääasiassa Fordson Majoreita. Monet brittiläiset traktorit maalattiin laivastonharmaalla värillä. Kyseistä väriä oli jäänyt sodan jälkeen käyttämättöminä varastoihin suuria määriä. Harmaita Fergusoneja käytettiin lähes joka maailman kolkassa. Ferguson FE-35-malli sai lempinimen Kultamaha, kun tietyt osat saivat omaleimaisen kuparisävyn.

Säätiö ylläpitää aluksi muutaman kilometrin päässä Sastamalan keskustasta sijainnutta Kotajärven Auto- ja Traktorimuseota. Ensin tilat löytyivät Kotajärven museolle tyhjäksi jääneestä vanhasta laukkutehtaasta. Sitten tuli tilaisuus siirtyä paremmalle paikalle. Vaikka uusissa tiloissa on nyt vähemmän tilaa, muutto Sastamalan keskustaan Itsenäisyydentielle mahdollistaa myös satunnaisten ohikulkijoiden poikkeamisen museolle.

Samalla myös museon anti muuttuu teemalliseksi, sillä vanha tila muistutti enemmänkin täyteen ahdettu varastoa. Tavoite on, että museo uusii antiaan tasaisin välein. Kesällä 2023 ollaan vielä museolla osin rakentamisvaiheessa, mutta talkoolaisten into on kova.

Taloudellista turvaa saadaan museolle, kun näytille otetaan myös ulkopuolisten tahojen kulkuneuvoja. Esimerkiksi museon tuorein ”hankinta” on kumialayritys Teknikumin (Suomen Kumitehdas) käytössä ollut historiallinen paloauto. Toinen lahjoituksena tullut harvinaisuus on Sampo Rosenlewin alkuaikojen leikkuupuimuri.

Elämyksellisen museotoiminnan ohella säätiö panostaa myös kahvilatoimintaan. Sopivasti myös perinteeksi muodostunut Museo- ja harrasteajoneuvojen vappuparaati kulkee Kotajärven Auto- ja Traktorimuseon vierestä. Silloin kadunvarret täyttyvät ihmisistä.

KOTAJÄRVEN AUTO- JA TRAKTORIMUSEO

Osoite: Itsenäisyydentie 5 Sastamala, Vammala (Sastamala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Herra Hakkaraisen talo kiehtoo kaikenikäisiä

LUE MYÖS: Pyhän Olavin kirkko rakennettiin uudestaan tuhopolton jälkeen

LUE MYÖS: Pukstaavi on omistettu suomalaiselle kirjalle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.