Kouvolan Koti- ja Radiomuseo on tarkoitettu alan ammattilaisille ja ihan tavalliselle vierailijalle

KYMENLAAKSO / KOUVOLA – Kouvolan Museokorttelissa sijaitseva Kouvolan Koti- ja Radiomuseo on sekoitus nostalgiaa ja radiotekniikan historiaa. Alan ammattilaisille on tarjolla kattaus, jonka nauttimiseen ei yksi päivä riitä. Radioalan tekniikkaa on kerääntynyt vuosikymmenien takaa runsaasti.

Erilaisia radiomerkkejä ja -malleja on lukematon määrä. Vaikka ei ymmärtäisi radiotekniikasta mitään, on vierailu Kotimuseon puolella monelle nostalginen aikamatka lapsuuteen.

Kotimuseo on sijoitettu päärakennukseen. Se oli alun perin kouvolalaisen rautatievirkamiehen ja hänen perheensä asunto. Nyt rakennuksen huoneet on sisustettu monen aikakauden tyylein. Eri vuosikymmenien muodin mukaisesti kalustetuissa huoneissa on saman ajan teknisiä laitteita: radiota, puhelimia ja levysoittimia. Nähtävänä on muun muassa vuoden 1940 Helsingin olympialaisiin valmistettu radio.

Kouvolan Radiomuseon kokoelmat perustuvat Vesa Harsin keräämiin esineisiin. Aluksi hän säilytti niitä omassa kodissaan, kunnes vuonna 1990 nykyinen museo aloitti toimintansa. Harsin kokoelma oli aluksi esillä museon päärakennuksessa, mutta ne siirrettiin vieressä sijaitsevaan uuteen rakennukseen.

Esillä on eräs Suomen suurimmista radiokokoelmista 1920-luvulta alkaen kideradioista 1960-luvun hienoihin kaappiradioihin. Täällä näkee, miten putkiradiot korvattiin lopulta transistoriradioilla. Myös muoti on muuttunut. 1950-luku oli radiomuotoilun kulta-aikaa.

Radiomuseon tiloissa sijaitsee myös Sotilasradiomuseo. Kokoelma keskittyy talvi- ja jatkosodassa käytössä olleisiin radio- ja viestintäkalustoon sekä sanomien salausmenettelyihin. Nähtävänä ovat esimerkiksi partioradiot Töpö ja Kyynel sekä viestien purkamiseen tarkoitettu matolaatikko. Koti- ja Radiomuseo ylläpitää Kouvolan Putkiradiosäätiö. Kannattaa tutustua museon informatiivisiin internet-sivuihin.

KOUVOLAN KOTI- JA RADIOMUSEO

Osoite: Pajaraitti 1, Kouvola.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Pienoisrautatiemuseo Semaforo on Suomessa harvinaisuus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.