Ei tullut akateemikkoa, ei professoria. Ei edes yliopistouraa suunnittelevaa tieteentekijää. Akateemisen perheen vesasta Kristian Palotiestä tuli koripalloon intohimoisesti suhtautuva asiantuntija, joka nuoresta iästään huolimatta on johtanut Ura Basketin Korisliigan kynnykselle.
– Aika aikaisessa vaiheessa tuli tajuttua, että olen omanlaiseni persoona. Koulussa pärjäsin hyvin, mutta urheilu on ollut pienestä pitäen fanitukseni kohde. Asuin vanhempieni kanssa nuorena Kaliforniassa. Los Angeles Lakersin mestaruusvuodet ja NBA-TV synnyttivät innon koripalloon. Liityin koulun koripallojoukkueeseenkin, kertoo Kristian Palotie.
Ei akateemisesta perhetaustasta haittaakaan ole ollut. Kristian Palotie on Leena Peltonen-Palotien ja Aaro Palotien, maailmankuulujen geenitutkijoiden, poika. Kun kuuntelee Kristian Palotien otteluanalyysejä lehdistötilaisuudessa, pitää olla kuulolla. Ura Basketin päävalmentaja analysoi mennyttä ottelua syvällisen sanakääntein, joka ei ole ihan jokapäiväistä normi koripallovalmentajalle. Palotie saa koripallon kuulostamaan ajoittain tieteeltä.
Korista, korista ja vielä kerran korista. Kristian Palotie hengittää joka solullaan rakastamaansa lajia. Tämä oivallettiin myös Kaarinassa viime kauden päätteeksi. Koripallon Divisioona B:n voittanutta valmentajaa Kristian Palotietä kosiskeltiin Kaarinan suuntaan. Miehen nimi rustattiin neljäksi vuodeksi Ura Basketin sopimuspapereihin.
– Muutama seura otti minuun yhteyttä viime keväänä. Uran projekti oli minulle sopivin. Seurajohto vaikutti hyvin motivoituneelta. Haluan olla mukana rakentamassa jotain pysyvää.
Neljä vuotta katsottiin Kaarinassa riittävän nousuun Korisliigaan. Nyt kevään kynnyksellä aikataulua on nopeutettu. Pelit ovat kulkeneet siksi mallikkaaksi. Ura Basket on edennyt Korisliigan nousukarsintojen finaalivaiheeseen.
Vaikka Suomessa koripallon ystävät tuntevat hyvin kommentaattori Kristian Palotien, on 30-vuotiaan valmentaja Kristian Palotien ura vasta alussa. Taskussa on jo Suomen Koripalloliiton huippukoripallovalmentajatutkinto. Pelaajana kokemusta on kertynyt vain koripallon alasarjoista.
– Valmentajana koen, miten isoin asia on luottamuksen rakentaminen. Annan ison vastuun pelaajille. Pelaajat pelaavat, joten heidän pitää olla aktiivisia eikä vain tulla paikalle. Toki itse mietin 24/7 miten voisi tehdä paremmin. Valmentajan oma pelaajaura tuo vahvuuksia, joita minulla ei ole. Siksi toivonkin, että apuna olisi myös entinen pelaaja, joka ymmärtäisi paremmin pelaajan näkökulmaa.
Kun divarivalmentajan tuloilla ei vielä saada suuremmin särvintä ruokapöytään, pitää toimeentuloa hankkia muualtakin. Palotie muun muassa välittää yöntunteina kuvaruutuihin NBA-otteluiden ja Euroliigan tunnelmia. Kiireisellä miehellä pitää olla asunto Turku-Helsinki -moottoritien molemmissa päissä.
Ura Basketin päävalmentaja reissaa autollaan kauden aikana Kaarinan ja pääkaupungin väliä tiuhaan. Jos Ura Basket nousee Korisliigaan, niin joukkueen päävalmentajan monenkirjavaa tehtäväkuvaa jouduttaneen tarkistamaan. Hyvän itsetunnon omaavan Kristian Palotien päätä eivät tulevaisuuden suunnitelmat huimaa. Henkilökohtaiset tavoitteet ovat korkealla.
– Aikaisemmin suunnittelin tulevaisuuttani. Pitää olla tavoitteita, mutta nyt pysyn hetkessä. Jos tekee päivittäisen työn hyvin, portit aukeavat itsestään. Tein Uran kanssa neljän vuoden sopimuksen. Nyt en mieti, mitä teen viiden vuoden kuluttua. Tietysti olisi hienoa olla mukana amerikkalaisen yliopistokoripalloilun maailmassa. NBA kuulostaa absurdilta, mutta sinnekin on mennyt enemmän ja enemmän eurooppalaisia apuvalmentajia. Suomen maajoukkueen kanssa toimiminen olisi myös hienoa.