Valikko Sulje

Kristian Palotie – koripalloa, koripalloa ja vielä kerran koripalloa

Ura Basketin valmentaja Kristian Palotie hengittää koripalloa joka solullaan. Otteluissakin on aina tunnetta mukana

Muutto aurinkoiseen Kaliforniaan koitui Kristian Palotien kohtaloksi. Ala-asteikäisen nassikan vanhemmat, meritoituneet geenitutkijat Leena Peltonen-Palotie ja Aarno Palotie työskentelivät UCLA-yliopistolla Los Angelesissa. Länsirannikon koripallokaupungissa nuorukaisen rinnassa roihahti oikein kunnolla. NBA sytytti Palotien pojassa suuren koripallorakkauden.

– Los Angeles Lakersin mestaruusvuodet ja NBA-TV synnyttivät innon koripalloon. Koulussa olen aina pärjännyt hyvin, mutta urheilu on ollut pienestä pitäen suurin kiinnostukseni kohde.

Koripallosta ja NBA:sta tuli Palotielle suoranainen addiktio, positiivisessa mielessä. Hän saattoi katsella tuntikausia innostuneena NBA-otteluita. Olen jossain määrin adrenaliiniaddikti ja koripallo on sellaista, mikä synnyttää paljon adrenaliinia, on Palotie todennut.

Ei siis ihme, että valtameren takainen ammattilaissarja kuuluu yhä Palotien arkeen. Hän välittää kuvaruutuihin selostajana ja lajin kotimaisena erikoisasiantuntijana NBA-otteluiden ja myös Euroliigan tunnelmia. Ottelupäivinä Palotielle ei kannatta soittaa aamulla aikaisin. Aikaeron takia Lauri Markkasen ottelut välittyvät kotimaan kuvaruutuihin aina aamuyön tunneille asti.

Akateemisen perheen pojasta ei siis tullut tutkijaa, vanhempien kaltaista tieteentekijää. Ei akateemikkoa, ei professoria. Tuli omanlaisensa oman tien kulkija, joka hengittää koripalloa joka solullaan.

Kristian ei voi ylpeillä omalla koripallourallaan. Se ei ole kuitenkaan estänyt häntä ryhtymistä valmentajauralle. Vaikka ikää ei ollut kertynyt vielä paljoakaan, Palotie suoritti valmiiksi Suomen Koripalloliiton huippukoripallovalmentajatutkinnon.

Valmennusura piti aloittaa junioreista. Paikka löytyi Sykki ry:n koripalloseurasta. Osa seuran pelaajista tulee yhä Helsingin Suomalainen Yhteiskoulusta, joka on yksityinen oppilaitos. Sieltä ovat lähtöisin monet kotimaiset suurnimet. Se on ollut myös Palotien oma opinahjo.

– Ensimmäistä kertaa aloin miettimään koripallovalmennusta ammattina, kun PuHu Juniorien ja Sykin aloittaman yhteistyön myötä pääsin 2013-14 kaudella Danny Janssonin apuvalmentajaksi. Janssonin kanssa työskentelin vain vuoden, mutta sen kauden aikana tuli ymmärrys, mistä kaikesta ammattivalmentajan työnkuva rakentuu.

Palotien matka Kaarinaan kulki Vantaan PuHu Junioreiden 1B-divisioona joukkueen päävalmentajapaikalta. Hän vastasi myös seuran A-junioreiden SM-sarjajoukkueesta. PuHu:lla oli mahdollisuus sarjavoittajana nousta toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, mutta seura kieltäytyi vastaanottamasta Divisioona A:n paikkaa. Ura Basket tarjosi valmentajapestiä. Palotie otti sen vastaan ja toi mukanaan kolme tuttua pelaajaa PuHU:sta, Trey Niemen, Eero Sahlbergin ja Pyry Rainamaan.

Neljä vuotta katsottiin Kaarinassa riittävän nousuun Korisliigaan. Nousu tapahtuikin nopeammin. Ensimmäinen kausi Korisliigassa meni joukkueelta ja valmentaja Palotieltä opetellessa. Vuotta kokeneimpina molemmat sekä seura että valmentaja tietävät, mitä pitää tehdä, että enää ei jouduta karsimaan liigapaikasta. Muun muassa loukkaantumisia oli useita.

– Olemme ottaneet opiksemme ja katsoneet peiliin. Kuormittavia harjoituksia on nyt vähennetty, ja kun viime kaudella vedimme usein päivässä kahdet kovat treenit, olemme nyt vähentäneet määrää yhteen, totesi Palotie ennen kauden alkua.

Oman valmennusfilosofiansa Palotie tiivistää näin.

– Valmentajana koen, miten isoin asia on luottamuksen rakentaminen. Annan ison vastuun pelaajille. Pelaajat pelaavat, joten heidän pitää olla aktiivisia eikä vain tulla paikalle. Toki itse mietin 24/7 miten voisi tehdä paremmin. Valmentajan oma pelaajaura tuo vahvuuksia, joita minulla ei ole. Siksi toivonkin, että apuna olisi myös entinen pelaaja, joka ymmärtäisi paremmin pelaajan näkökulmaa.

Se on selvää, että tavoitteellisella ja kielitaitoisella valmentaja Palotiellä on ajatuksia tulevaisuudestaan. Kokemuksen myötä on syntynyt ymmärrys, että tavoitteet toteutuvat ajallaan.

– Aikaisemmin suunnittelin tulevaisuuttani. Pitää olla tavoitteita, mutta nyt pysyn hetkessä. Jos tekee päivittäisen työn hyvin, portit aukeavat itsestään. Tein Uran kanssa useamman vuoden sopimuksen. Tietysti olisi hienoa olla mukana amerikkalaisen yliopistokoripalloilun maailmassa. NBA kuulostaa absurdilta, mutta sinnekin on mennyt enemmän ja enemmän eurooppalaisia apuvalmentajia. Suomen maajoukkueen kanssa toimiminen olisi myös hienoa.

Mutta niin vain kävi, Ura Basket irtisanoi Palotien sopimuksen 2,5 vuoden jälkeen – kesken kauden. Sopimusta olisi ollut vielä vuosi jäljellä.

ETUSIVU