Kuddnäsin museo tunnetaan satusetä Topeliuksen syntymäkotina

POHJANMAA / UUSIKAARLEPY – Kuddnäsin museo on kaupungin suosituin nähtävyys. Syynä on tietysti kirjailija runoilija ja satusetä Zacharias (Sakari) Topelius, joka syntyi tässä talossa vuonna 1818.

Topelius muutti muualle hyvin nuorena lähtiessään opiskelemaan, mutta hän omisti vanhempiensa ostaman tilan vuoteen 1873 asti. Vaikka Topelius asuikin muualla, hän kävi usein lomillaan Uudessakaarlepyyssä. Vuodesta 1934 Kuddnäs on ollut Topelius-museo. Se ei ole pelkästään tunnetun suomalaisen merkkihenkilön koti, vaan museo kertoo myös, miten varakas pohjanmaalainen porvarisperhe asui 1800-luvulla.

Vuonna 2018 vietettiin Topeliuksen 200-vuotisjuhlia. Sen kunniaksi Kuddnäs kävi läpi perusteellisen kunnostuksen. Nyt valkoiseksi rapattu hirsitalo pihapiireineen on hienossa kunnossa.

Sakari syntyi sivistyneeseen perheeseen. Isä Zacharias Topelius vanhempi oli lääkäri, mutta myös innokas kansanperinteen keräilijä. Lisäksi hän oli hyvin kiinnostunut maanviljelyksestä.

Äiti Catharina Sofia Topelius (Calamnius) tuli varakkaasta kauppiassuvusta. Pariskunnan tiedetään ostaneen Kuddnäsin huutokaupasta vaimon perinnöksi saamillaan rahoilla vuonna 1814.

Kuddnäs on onnistuneesti sisustettu ikään kuin Topeliuksen perhe yhä asuisi täällä.

Isä Zacharias Topelius vanhempi piti täällä myös vastaanottoaan. Tohtorin huoneen lasivitriiniin on tallennettu lääkärinlaukku välineineen, jotka hän otti mukaansa kotikäynneille. Isä Topelius kuoli jo 50-vuoden iässä pojan ollessa vasta 13-vuotias. Isä halvaantui ja vietti sen jälkeen aikaa Kuddnäsissä istuen enimmäkseen nahkatuolissaan. Istuin on esillä tohtorin omassa huoneessa.

Tohtori Topelius majoitti mielellään kodissaan kulkukauppiaita, jotka kulkivat talosta taloon pyytäen yösijaa. Hän oli kiinnostunut kansanlauluista ja niitä kulkukauppiailla riitti kerrottavaksi. Topeliuksen isä kirjoitti tarinat ja laulut muistiin.

Äidin Catharina Sofian huoneessa on nähtävänä kehto, missä Sakari nukkui pienenä. Hän on myös syntynyt tässä huoneessa. Esillä on myös Sakarin pari vuotta nuoremman siskon Sofian nukkekoti.

Yhdessä salissa on flyygeli, jolla Sakari ja hänen sisarensa opettelivat pianonsoittoa. Perhe olikin hyvin musikaalinen. Seinillä on muotokuvia Topeliuksesta ja hänen perheestään.

Museokierroksen aikana voi nähdä myös vierashuoneen, salongin, ruokasalin ja keittiön. Kuddnäsissä Topeliuksen perheeseen oli palkattu kaksi piikaa. Salongissa istuttiin vieraiden kanssa juomassa kahvia, teetä ja punssia sekä pelaamassa korttia. Salissa vietettiin perhejuhlia. Vierashuoneessa asui muun muassa sukulaistyttö Fanny hänen vanhempiensa kuoltua.

Vuoden 1858 tulipalo tuhosi kaupungin. Monet kaupunkilaiset jäivät kodittomiksi. Kuddnäs säästyi tulipalolta. Topeliuksen perheen kerrotaan majoittaneen kodittomiksi jääneitä kaupunkilaisia.

Ullakkokerroksesta löytyy Sakarin oma huone, jota käytettiin myös muutaman vuoden ajan koulusalina. Yksityisopettaja antoi opetusta Topeliuksen perheen lapsille ja heidän serkuilleen.

Päärakennuksen lisäksi museon pihapiirissä on sivurakennus, paakarintupa ja vaunuliiteri. Puutarhan perältä löytyy romanttinen huvimaja, jossa Topeliuksen tiedetään istuneen mielellään runoja kirjoittaessaan.

Pihan keltainen rakennus on kahvila Emilie. Sieltä voi ostaa pääsylipun museoon.

Topelius kuoli Sipoossa vuonna 1898 ja hänet on haudattu Helsingin Hietaniemen hautausmaalle.

KUDDNÄSIN MUSEO

Osoite: Pietarsaarentie 22, Uusikaarlepyy.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Tulisieluinen monitaituri Josef Herler perusti Uudenkaarlepyyn museon

LUE MYÖS: Uudenkaarlepyyn museorautatie vie ajassa yli 100 vuotta taaksepäin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.