VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Sitä hämmästyy, kun astuu sisälle. Niille entisaikojen opiskelijoille, joille opiskeluaikojen sanat Iskeri ja Proffan Kellari olivat arkipäivää, on vierailu uutuuttaan hohtavaan Aurum-nimiseen Yliopistomäen rakennukseen melkoinen elämys. Vastaavasta ei nähty edes unta itse kunkin varttuneemman väen omana opiskeluaikana.
Poikkeuksellista on myös kahden eri yliopiston yhteistyö, sillä Aurum on sekä Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteiskäytössä. Rakennus on Turun yliopiston kemian laitoksen ja Åbo Akademin luonnontieteiden sekä tekniikan tiedekunnan uusi koti. Yhteiskäyttörakennuksessa on opetus- ja tutkimustiloja, laboratorio- ja kokoontumistiloja sekä eri toimistoja.
Aurumissa on muun muassa myös Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön ja kirjaston tiloja. Alakerrassa on Kårkaféernan ravintola ja CampusSportin kuntosali sekä pääluentosali 120 henkilölle.
Tilaa uudelle rakennukselle saatiin, kun samalla paikalla sijainnut Juslenia purettiin pois. Vuonna 1975 valmistunut rakennus oli tullut käyttöikänsä päähän eikä sitä ollut järkevää peruskorjata. Uusi Aurum on kooltaan puolta suurempi kuin purettu Juslenia.
Hintaa kuusikerroksiselle Aurumille tuli muhkeat 80 miljoonaa euroa, mutta on lopputuloskin komea, ja ennen kaikkea se on nykyaikainen. Siitä osoituksena ovat useat ekologiset ratkaisut. Rakennus on liitetty kaukolämpöön, mutta kestävän kehityksen mukaisesti Aurumissa lämpöä ja viilennystä tuottaa myös ekologinen maaenergiajärjestelmä. Lisäksi katolla sijaitsevat aurinkokennot.
Pihalla on yli 200 pyöräparkkipaikkaa ja autojen parkkipaikalla on sähköautojen latauspisteet.
Julkisivulaatoissa on sama materiaali ja sama vaalea värisävy kuin mitä oli entisessä Jusleniassa. Aurumin kaksi ylintä kerrosta on lasia, jota koristaa silkkipainokuvio.
Puuta on käytetty sisustusmateriaalina paljon ja vieläpä tyylikkäästi. Henrikinkadun pääsisäänkäynnin kaareva puurimoitus, kotimaista lämpökäsiteltyä puuta, jatkuu talon sisäpuolella koko rakennuksen korkuisena aina ylös kattoikkunoihin asti.
Betoniportaita ja -tasoja pitkin voi edetä kerroksesta toiseen samansuuntaisesti kuin kävelisi Yliopistonmäkeä ylös. Vaikutelma on hieno. Kerroksien lepotilat luovat rentoa tunnelmaa. Opiskelu- ja työskentelytilat ovat useammassa kerroksessa. Alhaalta päin katsottuna vasemmalla puolella sijaitsevat laboratoriotilat ja oikealla puolella toimistotilat. Niiden välillä on atriumin ylittäviä kulkusiltoja.
Myös valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Korkeaan atriumiin tuovat näyttävyyttä riippuvalaisimet.
Menneisyyttäkään ei ole unohdettu, sillä esillä on vitriinejä, joissa on vanhoja laboratoriovälineitä.
Nimikilpailun mukaan nimetty Aurum on latinaa ja merkitsee kultaa. Arvometallia ei ole käytetty sisustukseen, mutta esimerkiksi messinkiset ovenkahvat hieman viittaavat siihen suuntaan.
Rakennuksen pääsuunnittelijana toimi Aihio Arkkitehdit Oy:n Piia Viitanen ja projektinjohtourakoitsijana Skanska Talonrakennus Oy.
AURUM
Osoite: Henrikinkatu 2, Turku.