Kuopion kauppahalli on mahdollisesti Suomen kaunein

POHJOIS-SAVO / KUOPIO – Todellinen katseenvangitsija. Savolaiset väittävät jopa Suomen kauneimmaksi. Jugendia huokuva keltainen kaunotar, Kuopion kauppahalli, on jokaisen kaupungissa vierailevan matkailijan suosituin käyntikohde.

Kauppatorin laidan koristeellinen kauppahalli erottuu kaupunkikuvasta. Miltä se näyttikään vuonna 1902 hallin valmistuttua. Kuopio oli vielä siihen aikaan puutalovaltainen kaupunki. Johan Victor Strömbergin (1863-1932) suunnittelema kauppahalli poikkesi suuresti kaupungin muista rakennuksista.

Viipurissa syntynyt Strömberg, Kuopion Teknillisen koulun huoneenrakennusopin lehtori, on jäänyt tuntemattomaksi Kuopion ulkopuolella. 1900-luvun alun arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen kuulostavat tutuimmilta. Kuopiossa Strömberg oli kuitenkin eniten kaupunkikuvaan vaikuttanut arkkitehti. Monet Kuopion julkiset rakennukset ovat hänen piirtämiään.

Pohjois-Savossakin kauppahalli tuli tarpeeseen. Kauppaa oli käyty aikaisemmin viereisellä Kuopion torilla taivasalla. Torin ilme haluttiin siistimmäksi ja ruuan hygieniavaatimuksetkin olivat tiukentuneet.

Jo ennen nykyisen kauppahallin valmistumista paikalle suunniteltiin basaarityyppistä myyntipaikkaa, mutta tämä suunnitelma ei koskaan toteutunut. Niin sanottu kaupungin kaunistuskomitea esitti valtuustolle kauppahallin rakentamista. Idea sai kannatusta, mutta koska elettiin tsaarinvallan aikaa, suunnitelma piti hyväksyttää Pietarissa. Lupa tuli ja rakentaminen voitiin aloittaa.

Kesällä vuonna 1902 kauppahalli aloitti toimintansa. Siitä tuli heti suosittu kaupunkilaisten tuoreen lihan, kalan ja leipomotuotteiden ostospaikka.

Ensimmäiset laajennukset tehtiin jo vuonna 1914, kun arkkitehti Arne Sireliuksen piirtämä lihatarkastamo rakennettiin hallin yhteyteen. Tämä tila, joka myöhemmin purettiin, toimi myös kalahallina.

Kun rakennuksella on ikää jo toista sataa vuotta, on Kuopion kauppahalliakin remontoitu ja nykyaikaistettu useampaan kertaan. Onpa sitä 1960-luvulla ehdotettu vanhanaikaisena jopa purettavaksi. Tältä kuitenkin vältyttiin, mutta vuonna 1973 halli sai uuden värityksen arkkitehti Matti Höyhtyän suunnitelman mukaan. Julkisivun vaaleankeltainen väri vaihtui okran eli oranssin väriseksi. Myös ulkoseiniä koristavat kasvi- ja eläinkoristeet saivat lisäväriä.

Viimeisimmät isot muutostyöt tehtiin vuosina 2012-2013. Julkisivu sai nykyisen värityksensä. Puretun kalahallin paikalle rakennettiin kritiikkiäkin saanut pyöreä lasipaviljonki.

Moni poikkeaa Kuopion kauppahalliin sen erityisen tunnelman takia. Ennen sisälle siirtymistä kannattaa kuitenkin ihailla julkisivun hienoja yksityiskohtia. Strömberg ikuisti yhteensä kuusikymmentä eläinhahmoa. Julkisivusta löytyy oravia, kaloja, lehmiä, sammakoita, lepakoita, rapuja jne. Kasvikuntaa edustavat muun muassa lumpeet, kaalit ja omenat.

Jos Kuopion kauppahalli poikkeaa ulkoapäin muista Suomen kauppahalleista, noudattaa se pohjakaavaltaan suorakaiteen mallista perinteistä kauppahallia. Sisäänkäynnit löytyvät rakennuksen molemmista päistä. Hallin keskilinja on korotettu luonnonvalon hyödyntämiseksi. Sisätilan kattorakenteet ovat muiden saman aikakauden kauppahallien tapaan näkyvissä.

Kauppahallin toisen sisäänkäynnin edessä, rakennuksen itäpäädyssä, on kuvanveistäjä Heikki Konttisen Veljmies-patsas vuodelta 1959. Se on kuopiolaisyrittäjien lahja Kuopion kaupungille. Kauppahallin toisessa päädyssä sijaitsee kuvanveistäjä Taru Mäntysen Siskontyttö-veistos, joka kuvaa paikallista torimyyjää. Molemmat veistokset lakitetaan vappuna.

KAUPPAHALLI

Osoite: Kauppakatu 45, Kuopio.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.