Kuuman kostea Singapore – himoshoppailijan paratiisi

Takanani on vuorokausi polvet koukussa matkustamista. Suomesta katsottuna Singapore sijaitsee kaukana, Aasian eteläisimmässä kolkassa. Aikaerokin on useita tunteja.

Matkasta ryytynyttä oloa helpottaa mukavasti maailman parhaimmaksi lentoyhtiöksi valitun Singapore Airlinesin loistopalvelu. Myös Singaporen Changin lentokenttä valittiin valmistuessaan maailman parhaimmaksi. Saapuminen terminaalin tyylikkäisiin tiloihin kertoo oitis, mikä piirre on Singaporessa tärkeää: kaikkialla on ylen siistiä ja puhdasta.

Jo heti lentoterminaalin ulkopuolella aistii Singaporelle tyypillisen toisen ominaisuuden: trooppisen kuuman ilmaston. Taksijonossa ei tarvitse värjötellä kylmässä, olo on kuin olisi kasvihuoneessa. Eikä ihme, sillä Singapore sijaitsee vain runsaan sadan kilometrin päässä päiväntasaajalta. Kautta vuoden on kuumaa ja kosteaa. Myös öisin. Alhaisin Singaporessa mitattu lämpötila on ollut 19,4 astetta! Keskipäivällä varjot ovat minimaaliset, kun Aurinko pahtaa lähes aina taivaan lakipisteestä. Täällä olisi helppo olla säätieteilijä. Lähes varmuudella voi ennustaa joka päivälle iltapäiväsateita.

Idän ja Lännen sekoitus

Kostean kuuma Singapore. Himoshoppailijan Singapore. Futuristinen. Aasia pienoiskoossa. Supersiisti. Ystävällinen. Tehokas. Järjestäytynyt. Kansainvälinen… Pientä saarivaltiota Singaporea voi kuvata osuvasti useilla eri sanoilla. Paras ilmaisu on Idän ja Lännen sekoitus, sillä Singaporeen saapuva aistii nopeasti brittiläisen siirtomaavallan aikaisen perinnön yhdistettynä aasialaisuuteen.

Singapore sijaitsee Malesian niemimaan kärjessä Etelä-Kiinan meren ja Intian valtameren välissä, meriteiden risteyskohdassa. Eurooppalainen ”sivistys” saapui alueelle brittiläisen siirtomaavirkamiehen Sir Thomas Stamford Rafflesin toimesta 1800-luvun alkupuolella. Rafflesin ansiosta Singaporesta tuli brittien siirtomaa.

Englantilaiset olivat vallassa vuosikymmenien ajan, kunnes 1950-luvulla paikallisen pääministerin Lee Kuan Yewin aloitteesta Singapore itsenäistyi vuonna 1965. Vahvin jäänne siirtomaavallan ajasta on englannin kielen virallinen asema ja vasemmanpuoleinen liikenne.

Pilvenpiirtäjiä rakennetaan aina vaan lisää

Singapore muodostuu pääsaaresta ja useista kymmenistä pikkusaarista. Vaikka Helsingin kokoiselle alueelle on ahtautunut yhtä paljon ihmisiä kuin koko Suomeen, on silti yli puolet maasta metsää ja viheralueita. Maa-ala käytetäänkin tehokkaasti hyväksi: kaikkialla, myös lähiöissä, kohoaa korkeita pilvenpiirtäjiä.

Singaporen ydinkeskustassa kaupat, ravintolat, kahvilat ja muut kaupunginpalvelut on sijoitettu maan alle. Täällä voi kulkea pitkiä matkoja katujen alla ostoskeskusten pitkissä käytävissä. Ja mikä parasta: kaikkialla ilmastointi viilentää. Jos Suomessa energiaa kuluu lämmitykseen, niin täällä päiväntasaajaan seudulla energiaa kuluu viilennykseen monin verroin enemmän. Singaporessa on trendikästä tehdä bisnestä pikkutakissa mukavan viileissä olosuhteissa.

Siisteydestä pitää huolen tiukka järjestyslaki, joka koskettaa turistiakin. Tupakointi yleisillä paikoilla on kielletty, purukumin myyminen on kielletty, jopa yleisen vessan pöntön tyhjentämistä valvotaan. Rangaistuksena on sakkoja, vakavimmista rikoksista raipaniskuja. Huumeiden salakuljettajat teloitetaan. Tiukoista seuraamuksista huolimatta Singaporen ilmapiiri on rento ja ihmiset ovat ystävällisiä. Hymy irtoaa helposti. Järjestelmä ainakin toimi. Siitä on osoituksena voimakas talouskasvu, korkea elintaso ja maailman alhaisin korruptoitumisaste.

Pehmeä lasku aasialaisuuteen

Jos Aasia on matkakohteena vieras, on Singapore hyvä aloituskohde, ikään kuin pehmeä lasku aasialaisuuteen. Singaporen asukkaista kaksi kolmasosaa on kiinalaisia. Loput ovat alueen alkuperäisiä asukkaita malaijeja ja intialaisia. Brittiläisten määrä on vähentynyt Singaporen itsenäistymisen myötä. Hallintokieli on yhä englanti, muun muassa katujen nimet ovat englanninkielisiä. Muut viralliset kielet ovat malaiji, mandariinikiina ja tamili. Lisäksi monet kiinalaiset puhuvat kiinan eri murteita. Vaikka Singaporen yleisilme on länsimainen, ovat eri etnisten ryhmien uskonnot, islam, buddhalaisuus, taolaisuus ja hindulaisuus, vahvasti mukana modernissa yhteiskunnassa.

Vaikka tilastojen mukaan Singaporen vajaa 700 neliömetrin alueella on runsaslukuisempi kasvillisuus kuin koko Pohjois-Amerikassa, ei tänne matkusteta luonnon vuoksi. Useimmalle matkailijalle Singapore on vain kiinnostava parin päivän välietappi matkalla muihin Aasian maihin tai Australiaan sekä Uuteen-Seelantiin.

Ilmastoituja ostoskeskuksia

Himoshoppailijalle Singapore on paratiisi. Ostosmahdollisuudet ovat valtaisat. Kaikki merkkiliikkeet ovat edustettuina. Ostoskeskuksia on kahdenlaisia: suuria ja vielä suurempia. Nimet Suntec City Mall, Millenia Walk, Marina Square Shopping Mall, Raffles City Shopping Center ja City Link Mall takaavat, että vaativallekin ostajalle löytyy ostettavaa. Ja jollei edellä mainitut vielä riitä, kannattaa suunnata Orchard Roadille, sieltä löytyy lisää. Tavarapaljoudesta vähemmän kiinnostuneille ilmastoidut ostoskeskukset kahviloineen suovat pakopaikan trooppiselta pätsiltä.

Singapore saa kiitosta monipuolisesta ruokakulttuuristaan. Sen takeena on kirjava etninen tausta. Monelle itämaisen ruuan ystäville Singapore on maailman paras paikka. Tarjolla on makuelämyksiä kaikista Aasian maista Kiinasta Japaniin. Myös länsimaista murkinaa on tarjolla. Huippuravintolat ovat huippuhintaisia. Vastaavasti paikallisten käyttämät ruokapaikat ovat edullisia.

Niin sanotut ruokatorit (Hawker center) ovat suosittuja. Niissä on yhdessä paikassa useita ravintoloita, mutta laajalle alueelle levittäytyneet pöydät ovat yhteisiä. Ruuan tilaaminen on helppoa, sillä annoksista on valokuva numeroineen.  Kannattaa vierailla esimerkiksi Viktoria-aikaisessa valurautarakennuksessa Lau Pat Satissa (Telok Ayer Street). Ruokakeskukset (Food courts) ovat edellä mainittuja hieman tasokkaampia ja paremmin ilmastoituja. Annoksen saa muutamalla paikallisella Singaporen dollarilla.

Pikanttina yksityiskohtana voi olla aperitiivi kuuluisan Ruffles-hotellin baarissa. Drinkkinä pitää tietysti olla paikallinen ginipohjainen Sling.

Nyky-Singaporen kehitys on ollut valtaisa. Syystäkin sitä pidetään Aasian mallimaana. Toisaalta vanhaa arkkitehtuuria on revitty surutta. Tilalle on noussut amerikkalaistyylistä lasipintaisia pilvenpiirtäjiä. Osa moderneista rakennuksista on arkkitehtonisesti häkellyttäviä. Onneksi täälläkin on havahduttu vanhan säilyttämiseen. Pilvenpiirtäjiä näkee muuallakin. Matkailija haluaa nähdä jotain alkuperäistä. Esimerkiksi perinteikkäät ja värikkäät Chinatown ja Little India ovat säilyneet. Näissä paikoissa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Muiden suurten kaupunkien tavoin Singaporesta puuttuvat valtavat liikenneruuhkat. Osittain syynä ovat leveät kadut ja mielikuvitukselliset liikenneratkaisut siltoineen. Tärkein autoilua rajoittava tekijä on kuitenkin korkea autoverotus. On hämmentävää vierailla maassa, jossa autoverotus on kovempi kuin Suomessa.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU