Kuvankaunis Fiskarsin ruukki houkuttelee paljon väkeä

UUSIMAA / POHJA – Jo saapuminen Pohjan Fiskarsiin on elämys. Historiallinen arkkitehtuuri ja kaunis jokilaakso synnyttävät poikkeuksellisen vaikutelman, ikään kuin ei olisikaan Suomessa. Väkeä piissä enemmän kuin muissa alueen ruukkikylissä. Tunnelma on perin kansainvälinen, sillä paljon tänne saapuvista vierailijoista on ulkomailta tulleita turisteja.

Ruukkikylä valittiin vuonna 2019 toistamiseen Vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi. Vanha ruukkikylä on paitsi matkakohde, myös reilun 500 asukkaan koti. Pysäköinti ruukissa on maksutonta, mutta sesonkiaikana parkkialueet täyttyvät. Fiskars on myös pyöräilijöiden ja motoristien suosiossa.

Pelkkä nimi Fiskars tuo mielikuvan korkeasta suomalaisesta laadusta. Nykyään ruukki tunnetaan kansainvälisestikin muotoilun keskuksena. Fiskars on ollut pitkään taiteilijoiden ja käsityöläisten suosiossa. Siitä on tullut suosittu matkailukohde.

Fiskarsin ruukki perustettiin 1649. Hollantilainen Peter Thorwöste sai luvan rakentaa masuunin ja kankirautavasaran virtaavan joen varrelle. Fiskars on vanhin yhä toiminnassa oleva suomalainen yritys. Ammattitaitoista työvoimaa saatiin ulkomailta, Ranskasta ja Belgiasta. Fiskarsin ruukki ei ollut ainut, sillä lähellä sijaitsivat Mustion, Antskogin, Billnäsin ja Fagervikin ruukit.

Useiden omistajavaihdosten jälkeen Fiskarsin ruukki siirtyi turkulaiselle apteekkarille Johan von Julinille 1822. Hänen aikakaudellaan ruukki menestyi. Julin kiinnitti raudanjalostuksen ohella huomiota ruukin harjoittamaan maa- ja metsätalouteen.

Tehdas valmisti muun muassa hevosvetoisia auroja. Fiskarsin Kymppi-auroja myytiin lukemattomat määrät. Ruukkipatruuna. Yhteiskunnallisesti edistyksellinen Julin perusti oman sairaalan ja koulun.

Ruukin toiminta koki nousut ja laskut. Sotavuodet, lama-ajat ja öljykriisit vaikeuttivat Fiskarsin ruukin toimintaa. 1980-luvulla teollista toimintaa siirrettiin Billnäsiin. Tilalle saapuivat uudet kädentaitajat.

Tänään Fiskarsissa toimii useita puusepänverstaita, arkkitehtitoimistoja, keramiikkaverstaita ja matkailualan yrittäjiä. Vesivoima piti kylän elävänä ja ruukkiin perustettiin pajoja ja muita verstaita. Kankiraudasta valmistettiin muun muassa nauloja, lankaa, veitsiä, kuokkia sekä raudoitettuja pyöriä. Lisäksi Fiskarsissa valmistettiin valutavaraa, kuten patoja ja paistinpannuja. Monet rakennukset ovat nykyään muutettu taiteilijoiden työtiloja.

Fiskarsiin tultaessa edessä on ruukin raitti. Sitä reunustavat raudan tuotantoon liittyneet rakennukset Makasiini, Vanha Mylly, Kuparipaja ja Hotel Tegel sekä Lasistudio. Eräs komeimmista rakennuksista on kellotornirakennus, jonka huipulla on koristeellinen Könninkello. Kellotornin vierestä löytyvät kahvilat ja puodit. Työpajoja ja myymälöitä on myös Paja-aukiolla sekä Peltorivin punaisten talojen reunustaman tien päässä

Fiskarsin Yläruukissa sijaitseva museo esittelee paikallista ruukkihistoriaa 1600-luvulta nykypäivään.

FISKARSIN RUUKKI

Osoite: Peltorivi 9, Fiskars, Pohja (Raasepori).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Antskogin ruukki houkuttelee pienelle pysähdykselle

LUE MYÖS: Billnäsin ruukki tunnetaan myös tammisista konttorihuonekaluista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.