Kuvankaunis Hallstatt on Unescon suojeluksessa

Hallstattiin ei eksy sattumalta, sillä Itävallan idyllisin kylä sijaitsee syrjässä. Visiitti sinne tarjoaa aikamatkan menneisyyteen.

Hallstatt saattaa vaikuttaa turistirysältä. Jotakin kiehtovaa yli tuhannen asukkaan kylässä täytyy kuitenkin olla: siellä käy vuosittain miljoona matkailijaa. Nykyisin perille pääsee vaivattomasti autolla tai junalla, mutta Hallstatt oli vuosisatojen ajan erityksissä muusta maailmasta. Tie- ja junayhteys valmistuivat vasta 1800-luvun lopulla.

Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Hallstatt voi ylpeillä pitkällä historiallaan. Alueella oli asutusta jo kivikaudella. Ympäristöstä on löydetty poikkeuksellisen paljon esihistoriallisia esineitä: solkia, nilkka- ja rannerenkaita ym. Rautakauden aikaisia löytöjä on niin runsaasti, että Euroopassa koko ajanjakso, Hallstattin aikakausi, nimettiin paikkakunnan mukaan.

Kauniit maisemat

Useimmat matkailijat saapuvat Hallstattiin Salzburgin suunnasta. Jo matka kylään on elämyksellinen. Reitti kulkee Itävallan kauneimpiin kuuluvaan Salzgammergutin alueen eteläosaan. Ensin matkan varrelle osuu Wolfgang Seen tuntumassa sijaitseva Bad Ischl, jonka Kaiservillassa viihtyivät aikoinaan Itävallan keisari Frans Josef puolisonsa Sissin kanssa.

Täältä eteenpäin tie kulkee Traun-joen laaksossa vuortenseinämien välissä. Lopuksi tie seuraa alppijärven Hallstätter Seen läntistä rantaa. Hallstattin kylä sijaitsee kahdeksan kilometrin pituisen järven toisessa päässä.

Juuri ennen kylää tie sukeltaa yli kilometrin pitkään tunneliin. Vuonna 1966 valmistunut vuoren seinämään louhittu oikotie sekä parkkihallit kertovat Hallstattin suurimmasta ongelmasta: tilasta on kova puute.

Hallstattia ympäröivät vuorenseinämät nousevat lähes suoraan järven pinnasta. Kylän rakennukset suorastaan roikkuvat toistensa niskassa. Osa taloista on rakennettu pilareiden varaan veden ylle. Kun järvi on peilityyni, kuvastuu kylän siluetti kauniisti turkoosinvärisestä vedestä. Talvella Hallstattissa on tylsempää, sillä aurinko ei pääse korkeiden vuortenhuippujen takia paistamaan kylään lainkaan.

Pääkallot hyvässä järjestyksessä

Vaikka jo upeat maisemat riittävät syyksi poiketa Hallstattiin, tulevat useimmat matkailijat ihmettelemään kylän makaaberia nähtävyyttä, Beinhausia eli luutaloa. Erikoinen kokoelma sijaitsee kirkon takana sijaitsevassa pienessä kappelissa. Yli 1200 pääkalloa on asetettu tiiviisti pinoon. Satoja kalloja on koristeltu kukilla, lehdillä ja risteillä. Jokaisen otsaan on vielä ikuistettu vainajan nimi ja kuolinpäivä.

Merkillinen traditio sai alkunsa 1700-luvun alussa. Kylän hautausmaa oli käynyt ahtaaksi ja polttohautauskin oli kielletty. Tilaongelma ratkaistiin kaivamalla vanhat haudat auki ja asettamalla luut samaan tilaan. Käytännöksi tuli, että vainajat saivat levätä omissa haudoissaan ainoastaan 10-15 vuotta.

Sitten pääkallot puhdistettiin, kiillotettiin valkoisiksi ja sijoitettiin uuteen paikkaan. Viimeisin kallo on siirretty kalmistoon vuonna 1995. Kaksitoista vuotta aikaisemmin kuolleen naisen viimeinen toivomus oli tulla haudatuksi luuhuoneeseen.

Luutalon kokoelmaan pääsee tutustumaan maksamalla pieni pääsymaksu. Miljoona uteliasta vuodessa takaa kylälle sievoisen summan ylimääräistä matkailutuloa.

Suola antoi kylälle nimen

Toinen pakollisista nähtävyyksistä on kylän museo, joka esittelee havainnollisesti alueen historiaa. Hallstattin nimi viittaa suolaan, joka on ollut koko Salzkammergutin tärkein luonnonvara. Jo keltit kaivoivat vuorten uumenista ”valkoista kultaa” kauan ennen ajanlaskumme alkua.

Kylän läheltä on löydetty esihistoriallinen suolakaivos sekä sen yhteydessä ollut iso pronssi- ja rautakauden aikainen kalmisto. Haudoista löydettiin runsaasti sormuksia, koriste-esineitä, miekkoja ja keihäänteriä sekä arkikäytössä olleita tavaroita. Nyt harvinaisuuksia voi katsella kylän museossa.

Mukaan opastetulle kierrokselle

Hallstattin kylään voi tutustua vaivattomasti opastetuilla kierroksilla. Puolitoista tuntia kestävän kierroksen aikana paikallisopas kertoo elävästi kylän menneisyydestä sekä nykypäivästä. Kierrokset lähtevät lauantaisin (touko-syys) klo 10 turistitoimiston luota.

Useimmat tekevät vain päivämatkan Hallstattiin. Pienestä koostaan huolimatta kylästä löytyy hyviä majapaikkojakin, joista käsin voi tehdä mielenkiintoisia retkiä lähimaastoon. Ensimmäinen hotelli avattiin vuonna 1855. Taiteilijat ja kirjailijat, jopa keisarit kuninkaat, ovat viihtyneet Hallstattin idyllissä. Löytyy kylän vieraskirjasta Marlene Dietrichin nimikin.

Majoituksen voi varata etukäteen internet-osoitteesta www.hallstatt.net (Unterkünfte/ Accomodations). Paikan päällä majoitusta voi kysellä kylän turistitoimistosta.

Hallstattin turistitoimisto

Toimisto sijaitsee kylän keskustassa.

www.hallstatt.net

www.hallstatt.at

Auton pysäköinti

Hallstattin keskustassa on autolla ajo kielletty toukokuusta lokakuuhun klo 10-17. Maan alle on louhittu viisi suurta maksullista parkkiluolaa. Muutama parkkipaikka löytyy myös bussin päätepysäkin läheltä. Kylän keskustaan majoittuvat saavat hotellista pysäköintiluvan.

Retkiä ympäristöön

Dachsteinin jääluolat

Dachsteinin jääluolat ovat eräs maailman suurimmista. Yli 150 000 matkailijaa vierailee niissä matkailusesongin aikana (toukokuusta lokakuun puoleenväliin). Luolan suulle noustaan ensin parkkipaikalta (Obertraun) vuorijunalla yli kahden kilometrin korkeuteen (Krippenstein). Loppumatkan kävelee vartissa. Luolan sisätiloihin pitää pukeutua lämpimästi. Luolakierros kestää noin tunnin.

Lähellä on kaksi muutakin käymisenarvoista luolaa, Die Mammuthöhle ja Die Koppenbrullerhöhle. Kaikkien luolien tarkat aukioloajat sekä hissilippujen ja yhdistelmälippujen hinnat voi tarkistaa internet-ositteesta www.dachstein.at.

Salzwelten Hallsatt

Hallstattin kuuluisalle suolakaivokselle on opastus alhaalta kylästä. Luolan suulle noustaan vuorijunalla. Suolan kaivuun historia tulee havainnollisesti esiin kiehtovalla kierroksella maan uumenissa. Vauhdin hurmaa voi kokea laskemalla 64 metriä pitkää liukumäkeä, kuten tekivät kaivosmiehetkin aikoinaan siirtyessään kerroksesta toiseen.

www.salzwelten.at

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU