ETELÄ-POHJANMAA / LAPPAJÄRVI – Otsikko on suora lainaus eräästä Lappajärven shamaani Tapio Autiosta kirjoitetuista lukuisista tarinoista. Otsikko on mitä osuvin, sillä siihen tiivistyy kaikki olennainen.
ITE-taiteilija, eläkkeelle siirtynyt entinen poliisi Autio on luonut vuodesta 1995 alkaen Tapolanvuoren laelle mystisen ja henkeäsalpaavan maailman. Se herättää takuuvarmasti jokaisessa vierailijassa vahvoja tuntemuksia – kuten jokainen taiteilija haluaakin.
Osa on ihastuksissaan, osa on tyrmistynyt. Osa vierailijoista lähtee kotimatkalle kyyneleet silmissä. Osa, joille paikan sanoma jää avautumatta, pitää taiteilijaan todennäköisesti kylähulluna. Joku saattaa miettiä virkamiesten kanssa käytyjä keskustelua rakennusmääräyksistä.
Aution ateljee, omin käsin vuosien aikana syntynyt hurjalta vaikuttava taidemaailma, sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Lappajärven keskustassa. Omintakeinen tievarren kyltti ohjaa kapealle hiekkatielle, joka johtaa näyttävän sisääntuloportin kautta Tapolanvuoren laelle.
Autio työskenteli 36 vuotta poliisina. Hän ehti nähdä työvuosiensa aikana elämän varjopuolet laidasta laitaan. Rajut kokemukset siirtyivät vapaa-ajalla intohimoiseen taiteen tekemiseen. Autio halusi purkaa poliisityössä syntynyttä ahdistusta tekemiinsä kivimaalauksiin. Vähitellen mukaan alkoi tulla myös jykevät kivirakennelmat.
”Täällä olen viettänyt vapaa-aikanani, omilla rahoillani ja voimillani haastanut lähinnä itseäni fyysisesti ja henkisesti. Jokaisella meillä on oma taistelukenttänsä, josta haetaan myös kasvua.”
Paikalle on esimerkiksi noussut kirkko, metsästysaiheinen huone, iso alttari, tuonela, enkelihuone, lammasalttari ja Kalevala-huone. Jokainen osasto on mykistävä. Jopa niin mykistävä, että niiden ymmärtämiseen ei tämä yksi kirjoitus riitä. Ne pitää nähdä itse paikan päällä.
Eikä näkeminenkään aina riitä. Taiteilijan itsensä kertomat kiehtovat tarinat vasta avaavat teoksiin sisältyvää symboliikkaa. Jos Aution on taitava käsistään, niin sitä hän on myös kertojana. Verbaliikka on niin värikästä ja syvällistä, että kuuntelijat seuraavat Aution filosofista tarinointia ihmeissään.
Autio on käyttänyt rakennusmateriaalina kiveä, Pihtiputaan kiveä sekä Alajärven Viranperän kiveä. Painavien kivijärkäleiden siirtämisessä on tarvittu paljon fyysistä voimaa, mutta ajoittain myös vipuvarsia, toisinaan jopa kaivuria ja dynamiittia.
“Olen halunnut fyysisesti kokeilla rajojani, sillä kivi on vastustajana valtavan voimakas. Se, että pystyt murtamaan kiven ja pääset sen kanssa sinuksi ja tiedät, milloin palanen lähtee, siinä on sen hienous.”
Ensimmäiseksi paikalle syntyi massiivinen kivilinna Villa Vuorenpeikko. Myöhemmin Autio näki unen kivikirkosta. Se syöpyi niin vahvasti hänen mieleensä, että piirustuksiaan ei tarvittu kirkon rakentamiseen. Tuloksena oli Tapolanvuoren ehkä tunnelmallisin osasto, 120-paikkainen kirkko. Sen seiniä koristavat taiteilijan kivenpintaan tehdyt hengelliset maalaukset ja puureliefit. Hämyisen kirkkotilan erikoisin teos on alttarikivi, johon luonto on muovannut valmiiksi ristinmerkin.
Kirkko ei ole vain hetkellistä hiljentymistä varten, sillä pyhätössä on pidetty häitä, kastajaisia ja laulutilaisuuksia.
Kiven sileään pintaan maalaaminen on haastavaa. Maalaukset syntyvät akryylivärillä pienillä värimäärillä kerrallaan ja päälle tulee kerros venelakkaa. Maalauksia on jo yli parisen sataan.
Aution ateljeessa yhdistyvät kristinusko kansanperinteeseen ja Kalevalaisiin tarinoihin. Kansalliseepoksemme sanomassa hän näkee paljon viisautta myös tämän päivän ihmiselle. Väinämöinen laulaessa Joukahaisen suohon siinäkin voi nähdä paljon symboliikkaa nykypäivään.
”Kun Väinämöinen laulaa Joukahaisen suohon, voi nähdä kuinka helppoa on lyödä toista ihmistä, ivata, nauraa ja häpäistä. Sanoilla lyödään, se on kuin käärmeen kieli tuo ihmisen kieli. Pahuudessaan nuo sanat syövät kuin rotta ihmistä sisältäpäin. Pahuus tulee kuitenkin takaisin tavalla tai toisella.”
Ateljeen rajuimman kokemuksen voi astia astumalla alas portaita pitkin tuonelaan. Osalta vierailta se saattaa jäädä tekemättä. Autio on onnistunut luomaan tuonelan portille tunnelman, miten hyvä ja paha vuorottelevat. Onneksi 50 metrin pitkän tunnelin päässä näkyy valoa ja vihreää maisemaa.
”Käymme taistelua siitä, tuotammeko toiselle ihmiselle hyvää vai pahaa.”
Jos Tapolanvuoren mystinen ateljee kiinnostaa, niin oheinen video opastaa hyvin, mistä oikeastaan on kyse. Annetaan taiteilijan itse kertoa…
ATELJEE TAPIO AUTIO
Osoite: Tapolanvuorentie 50, Lappajärvi.
LUE MYÖS: Lappajärvi syntyi meteoriitin iskusta kymmeniä vuosimiljoonia sitten
LUE MYÖS: Lappajärven museo on entinen käräjätalo – Patokapina on yhä kuntalaisten muistissa