Salibandyn MM-kisat Helsinki – Lajikonkari Oskari Saaresta vakiokommentaattori salibandyotteluihin

Eiks toi kaveri ole joku formulamies, toteaa varmasti moni nuorempi urheilua seuraava nähdessään Oskari Saaren F-liigan finaalilähetyksen ottelustudiossa.

Saari vetää osuutensa niin asiantuntevasti, että moni haluaisi nähdä lajikonkarin vakituisesti kommentaattorina F-liigan otteluissa. Tarjolla on aina ammattitaitoista näkemystä ilman turhanpäiväisiä jorinoita.

Saari on urheilun monitoimimies, entinen Tulosruudun vakiokasvo. Oskari oli toistakymmentä vuotta mukana Formula 1 -sirkuksessa välittäen eri puolilta maailmaa autourheilun kuninkuusluokan tunnelmia kotikatsomoihin. Oskarilla on myös oma pitkä salibandyhistoria, pidempi kuin monella intohimoisella lajifriikillä. Saaren salibandyura on jatkunut jo kolmisenkymmentä vuotta.

Elämässä tulee toisinaan työtarjouksia, joista yksinkertaisesti ei voi kieltäytyä. Saaren kohdalle on tullut kaksikin vastustamatonta tarjousta.

– Jokaisen selostajan unelma on päästä mukaan Formula ykkösiin. Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta päästä selostamaan F1-osakilpailuja, en yksinkertaisesti voinut kieltäytyä. Sain olla mukana unelmatyöpaikassa kolmentoista vuoden ajan, mutta Formuloiden selostaminen perheelliselle on haasteellista. Matkapäiviä tulee paljon. Kun sain Moskito Televisionilta hyvän työtarjouksen, urheilutuotannon johtajapestin, vaihdoin työtehtäviä, toteaa Saari.

Toinen houkutteleva tarjous tuli salibandymaajoukkueen meritoituneelta päävalmentaja Petteri Nykyltä. Hän pyysi Oskaria maajoukkueen joukkueenjohtajaksi. Harvalla on mahdollisuus aloittaa pesti hallitsevan maailmanmestarin taustajoukoissa.

– Innokkaalle laji-ihmiselle tällainen pyyntö on toiveiden täyttymys. Ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin hoitaa muut työkuvioni niin, että saatoin ottaa tehtävän vastaan. On etuoikeutettua päästä mukaan tällaiseen tarinaan ja nähdä aitiopaikalta maajoukkueen toimintaa sekä sen valmistautumista omiin MM-kisoihin. Kun kyseessä on kotikisat, median kiinnostus on suurta. Media-alan osaajana minusta on varmasti hyötyä myös siihen suuntaan.

Salibandy on Saarelle perin tuttu, niin pelaajana, valmentajana, maajoukkueen viestintäkonsulttina kuin selostajana.

– Olin yläasteikäisenä mukana koulumme sählykerhossa 1980-luvun lopulla. Muutama innokas kaveri, kuten Ferneliuksen Ville ja minä, päätimme perustaa oman salibandyjoukkueen. Soitin numerotiedotukseen ja kysyin, löytyisikö ”sählyliiton” puhelinnumeroa. Ei löytynyt, mutta löytyi Suomen Salibandyliiton numero. Sieltä sain ohjeet joukkueen perustamiseen. Seuraavana syksynä olimme jo mukana 3. divisioonassa ja B-junioreiden SM-sarjassa. Aluksi olimme Espoon Tikka -nimisen jalkapalloseuran salibandyjaosto, mutta pian liityimme Espoo Oilersiin.

Eräs kotimaiseen salibandyhistoriaan liittyvä yksityiskohta on Saaren ryhtyminen nuorena kirjailijan uralle.

– Kirjoitin Suomen ensimmäisen salibandyaiheisen opaskirjan. Olin silloin vasta 19-vuotias. Asiantuntijana minulla oli silloisen maajoukkueen päävalmentaja Antti Ruokonen.

Saaren kohdalla salibandyn harrastamisen oheen tuli nopeasti myös tuomarointi.

– Lähdin Villen kanssa tuomarikurssille, jotta joukkueessa olisi joku, joka osaisi salibandyn säännöt. Huomasin nopeasti, miten tuomarointi sujui minulta paremmin kuin pelaaminen. Siihen aikaan pääsi etenemään tuomariuralla nopeasti. Puhalsin ensimmäisen liigapelini jo 16-vuotiaana.

Saaren tuomariuran huippuhetki tuli vuonna 1998, kun hän pääsi tuomaroimaan MM-finaalia.

– Välierissä tunnelma oli kaksijakoinen. Sveitsi pudotti Suomen rankkareilla. Se tarkoitti väylän avautumista finaaliin suomalaisille tuomareille, myös minulle.

Saaren tuomariura jäi taka-alalle, kun edessä oli uusi aluevaltaus: salibandyotteluiden selostaminen.

– Urheilukanava aloitti liigaotteluiden televisioinnin 2000-luvun alkuvuosina. Selostin otteluita yhdessä Jani Alkion kanssa. Meidän kemiat sopivat heti ensimmäisestä ottelusta täydellisesti yhteen. Ne olivat ikimuistoisia vuosia.

Saari on valmentaja Nykylle luontainen aisapari, sillä veljet tuntevat toisensa jo vuosien takaa. Yhteistä on myös Saaren Nykystä kirjoittama kirja Alkemisti, joka ilmestyi velholuotsin ensimmäisten MM-mestaruuksien jälkeen. Toinen Nykystä kertova ja Saaren kirjoittama kirja Menestyksen Tie ilmestyi viime syksynä.

– Nykky pyysi minua jo aikaisemmin joukkueenjohtajaksi, mutta sen hetkisten työkuvioiden takia en voinut vastaanottaa tarjottua tehtävää. En halua lähteä mihinkään tehtävään, jos en voi tehdä sitä täysillä.

Joukkueenjohtajan tehtävän monipuolisuutta voi kuvata toteamalla:

– Siihen kuuluu kaikkea mahdollista, juomapullojen täyttämisestä apteekissa käytiin. Tätä tehtävää pitää tehdä ”all in” -periaatteella. Kyse on toisten auttamisesta. Se tuottaa minulle mielihyvää ja se on tämän työn edellytyskin.

Maajoukkueen mukana Saari pystyy aitiopaikalta seuraamaan maamme eturivin valmentajien työskentelyä. Se on Oskarille oiva lisäbonus, sillä hänetkin tunnetaan innokkaana valmentajana. Saaren omaan muistivihkoon ja kännykkäkameraan tallentuu valtakunnan parhaimmat harjoitusvinkit. Niitä hän hyödynsi oman joukkueensa Vihdin Salisusien harjoituksissa.

– Vaikka Suomisarja-joukkueena harjoittelimme harvemmin kuin liigajoukkueet, niin miksi emme tekisi asioita hyvin. Tai miksi tehdä asioita huonommin. En halua olla sählykerhon vetäjä, vaan teen oman joukkueeni ja nyt maajoukkueen eteen kaiken, minkä osaan ja pystyn.

Valmentajauralla Saari otti uuden askeleen. Oskari ehti neljän vuoden aikana nostaa Salisusien edustusjoukkueen kolmosdivarista Suomi-sarjaan. Seuraavaksi tie vei F-liigassa pelaavan EräViikinkien valmennustiimiin. Saari on joukkueen uuden päävalmentaja Tomi Rastaan nelihenkisen valmennusporukan yksi jäsenistä.

Oskari Saari (vas.) lähti mukaan haalarihommiin. Päävalmentaja Petteri Nykky pyysi Oskaria maajoukkueen taustatiimiin. Salibandy on tuttu laji urheilun monitoimimiehelle jo kolmenkymmenen vuoden ajalta.
Oskari Saari on ollut monessa mukana. Tuloksena on kirjallista tuotantoa mielenkiintoisista aiheista.

ETUSIVU