UUSIMAA / SAMMATTI – Lammintalo sijaitsee nykyisinkin syrjässä. Se oli aikanaan Elias Lönnrotinkin tarkoitus. Tiettömien taipaleiden takana Sammatin Haarjärven vanha savupirtti tarjosi hyvän mahdollisuuden Lönnrotille keksittyä rauhassa kirjoittamiseen. Ennen muuttoaan Lönnrot teki rakennuksessa isoja muutoksia – rakennettiin muun muassa lasi-ikkunainen kuisti.
Olipa sisätiloissa hellakin, joka oli siihen aikaan vielä maaseudulla harvinaisuus. Uusi tiekin piti rakentaa perille. Sama Lönnrotin rakennuttama tie on yhä käytössä. Seutu oli Eliakselle tuttua. Hän oli syntynyt Paikkarin torpassa vain noin neljä kilometriä Lammintalolta.
Lönnrot asui Lammilla 1876-1884. Melko lyhyestä ajasta huolimatta hän oli vanhuudenpäivilläänkin varsin tuottelias. Lönnrot saattoi panostaa vain kirjoittamiseen, sillä hänellä oli Lammilla apunaan palvelusväkeä. Lammin vuosien aikana syntyi muun muassa suomalais-ruotsalainen sanakirja sekä useita virsiä.
Lönnrotin kerrotaan työskennelleen säännöllisen päivärytmin mukaan. Siihen kuului myös päivittäiset kävely- tai hiihtolenkit. Vähitellen Eliaksen voimat kuitenkin hiipuivat. Hän kuoli Lammilla kevättalvella 1884.
Lammintalo on hyvässä kunnossa. Se on hyvä esimerkki 1800-luvun säätyläisperheen savupirtistä. Lammilla on yhä nähtävänä Lönnrotin aikaisia, henkilökohtaisia esineitä. Tosin Lönnrot halusi, että Lammintalosta ei tulisi perillisille rasite ja se myytiin ulkopuolisille.
Osa huonekaluista huutokaupattiin. Useiden omistajavaihdosten jälkeen talo päätyi Suomen Kulttuuriperinnön Säätiölle 1987. Lammintalo on suojeltu ja se on pihapiireineen nimetty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurikohteeksi. Talo on avoinna rajoitetusti kesäkuukausien aikana.
LAMMINTALO
Osoite: Lammintie 399, Sammatti (Lohja).
LUE MYÖS: Johannes Lohilammen museossa on laaja kokoelma talonpoikaisesineistöä
LUE MYÖS: Elias Lönnrotin syntymäkoti Paikkarin torppa on eräs Suomen merkittävimmistä nähtävyyksistä