ETELÄ-POHJANMAA / LAPPAJÄRVI – Tulivuorirock oli musiikkifestivaalitapahtuma, jonka historia ulottui 1970-luvun alkuun. Se oli Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali Ruisrockin jälkeen. Lappajärven Halkosaaressa järjestetty tapahtuma sai nimensä siitä oletuksesta, että Lappajärvi olisi oikeasti ollut tulivuoren synnyttämä kraatterijärvi.
Näin ei kuitenkaan ollut.
Nimenä Tulivuorirock ei ollut ainoa erehdys. Tulivuorihiihto, Tulivuorijuoksu, Tulivuori-kauppa jne. Onpa Lappajärven kunnan vaakunnassakin kuvattuna leimuavat tulen lieskat.
Lappajärvi on meteoriittikraatteri, jonka synnytti taivaalta pudonnut kivenjärkäle, asteroidi, 78 miljoonaa vuotta sitten liitukauden lopulla. Lappajärven, Vimpelin ja Alajärven alueella sijaisteva Lappajärvi on Euroopan suurin kraatterijärvi. Sen pituus on 24 kilometriä, leveys 12 kilometriä ja syvin kohta 38 metriä.
Meteoriitin iskeytyessä Lappajärven kohdalle, paikka sijaitsi silloin lähempänä päiväntasaajaa. Mannerlaattojen liikkuessa iskeytymispaikka on siirtynyt pohjoisemmaksi.
Puolentoista kilometrin läpimittainen kappale oli lähtöisin Marsin ja Jupiterin väliseltä asteroidivyöhykkeeltä. Kivimeteoriitin rata toi sen törmäyskurssille Maan kanssa.
Kraatterin synnyttänyt meteoriitti tuhoutui räjähdyksessä. Se sekoittui sulaneeseen kallioperään. Meteoriitin törmäys synnytti kaksi erittäin harvinaista kivilajia: kärnäiitin ja sueviitin, jotka ovat sekoituksia alueen kallioperästä. Järven suurin saari on Kärnänsaari, joka on saanut nimensä järven rantamilta löydetyn kivilajin kärnäiitin mukaan. Saarta voidaan pitää kraatterin keskuskohoumana.
Järven todellinen syntytarina kävi ilmi ruotsalaisen Nils-Bertil Svenssonin tekemisissä tutkimuksissa 1960-luvun lopulla. Lopullinen vahvistus saatiin professori Martti Lehtisen tekemien perusteellisten tutkimusten jälkeen. Hän löysi lisää todisteita järven menneisyydestä.
Nykälänniemessä sijaitseva kylpylähotelli Kivitippu on saanut nimensä maahan pudonneen meteoriitin mukaan. Kivitipussa sijaitsee myös Meteoriittikeskus-niminen näyttely.
Lappajärvi laskee Ähtävänjokea pitkin Merenkurkkuun.
LUE MYÖS: Lappajärven museo on entinen käräjätalo – Patokapina on yhä kuntalaisten muistissa