UUSIMAA / MYRSKYLÄ – Kulta-Lassen kaatuminekin olisi voitu ikuistaa patsaaksi. Moni muistaa, miten hän Münchenin olympiakisoissa vuonna 1972 törmäili takasuoralla Mohammed Gammoudin kanssa, mutta voitti silti kultamitalin, vieläpä maailmanennätys ajalla. Myrskylän Keskustiellä Lasse Viren on ikuistettu tuttuun juoksuasentoon.
Kuvanveistäjäprofessori Terho Sakin veistämä patsas on tarkoituksella tehty rosopintaiseksi. Se kuvaa olemuksellaan urheilijan raskasta urakkaa kehittyä kestävyyslajissa huippu-urheilijaksi. Sarkin muotokieli onkin erilainen kuin Wäinö Aaltosen Paavo Nurmi -patsaassa. Lasse Viren on niitä harvoja suomalaisurheilijoita, jotka ovat saaneet näköispatsaan jo eläessään. Lassen patsas pystytettiin Myrskylään vuonna 1994.
Terho Sarkin veistämiä pronssisia Lasse-patsaita on kaksi kappalein. Virenin kotikunnan, Myrskylän, lisäksi samanlainen patsas löytyy Helsingin Olympiastadionin läheisyydestä Töölön Kisahallin edestä. Paavo Nurmen patsas löytyy sekin samoista maisemista.
Münchenin ja Montrealin tuplakultien lisäksi Rolf Haikolan valmentamalla Virenillä on hopeamitali Euroopan mestaruuskisoista. Loistavan olympiauransa Lasse päätti Moskovassa 1980, josta tuloksena oli 10 000 metrin viides sija.
Nelikertaisen olympiavoittajan voi nykyisinkin nähdä Myrskylässä. Entisen poliisin ja kansanedustajan nimi on ikuistettu vuosittain järjestettävään hölkkään. Myrskylän Myrskyn järjestämä Lassen hölkkä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974. Mukana on ollut Lassen ohella nimekkäitäkin urheilijoita. Myrskylässä, Supimäen soraharjulla, kulkee Lassen polku -niminen maisemapolku, jonka varrella on näköalapaikkoja.
Myrskylän valkoisen 1800-luvun puukirkon vieressä Keskustien varrella sijaitsee kaksi vanhaa viljamakasiinia. Niiden suojissa on kotiseutumuseo. Esillä on liki tuhat vanhaa esinettä.
LASSE VIRENIN PATSAS
Osoite: Keskustie, Myrskylä.