Kolme sekuntia aloituksesta ja pallo Kanadan maaliin. Latvian Peteris Treksen tekemä maali jäänee Helsingin MM-kisojen nopeimmaksi maaliksi. Hyvin on oppi mennyt perille, sillä latvialaisen nuorukaisen taustalla on vahvasti suomalainen osaaminen. Arto Riihimäki on vuonna 1999 syntyneen Treksen valmentaja sekä Tampereen KooVeen divarijoukkueessa että Latvian maajoukkueessa.
MM-kisojen kommentaattori ja TPS Salibandyn urheilutoimenjohtaja Perttu Kytöhonkakin tuntee Treksen sekä Latvian maajoukkueen hyvin.
– Kesällä 2017 Riihimäki soitti minulle. Hän kertoi pohtivansa ryhtymistä Latvian maajoukkueen päävalmentajaksi ja kysyi halukkuuttani lähteä mukaan. Olimme molemmat olleet aikaisemmin Sveitsissä valmentajina, tosin eri joukkueissa, mutta teimme jo silloin yhteistyötä. Päivän harkitsin ja päätin lähteä mukaan. Olin siihen aikaan myös NST:n divarijoukkueen päävalmentaja.
Suomalaiskaksikon pesti alkoi Riian MM-kisojen jälkeen. Kotikisat päättyivät Latvian maajoukkueelta isoon epäonnistumiseen.
– Latvian kotikisat oli täydellinen floppi. Jo valmistautuminen MM-kisoihin oli ollut heikkoa. Arton ja minun yhteinen ajatus oli, että tsemppisählyn aika on Latviassakin ohi. Halusimme muuttaa pelitapaa. Tavoite oli pelaavampi Latvia.
Uuden maajoukkueen kehittäminen alkoi lähes alusta.
– Aluksi oli koossa iso ryhmä pelaajia ja siitä lähdimme raakkaamaan pelaajia. Pian tuli esiin, että moni kokeneempi ei tule taipumaan uuteen systeemiin. Vaikka osa vanhemmasta kaartista halusi oppia uuden pelitavan, aloimme reippaasti nuorentamaan joukkuetta. Nuori vasemmassa laidassa pelaava Trekse tuli mukaan ensimmäisille leireille vuonna 2017 ja oli selvä valinta Prahan 2018 kisoihin. Yhdessä Rolands Kovalesvkin kanssa Trekse oli jo silloin eräs joukkueemme parhaimmista.
Prahan kisoissa Latvian sijoitus oli viides.
– Se oli maksimisuoritus. Prahassa samassa lohkossa olivat Tshekki, Sveitsi ja Saksa. Etukäteen ajattelimme Tshekin olevan meidän mahdollisuus. Tavoite oli päästä alkusarjassa kahden joukkoon, muuten tulisi puolivälierissä vastaan Suomi tai Ruotsi. Voitimme Tshekin alkulohkon pelissä, mutta hävisimme Saksalle emmekä päässeet kahden parhaan joukkoon. Neljännesvälierissä voitimme vielä Slovakian, mutta jatkossa hävisimme Ruotsille 100-0.
Latvian tavoite on yltää lähemmäksi maailman kärkeä. Tshekin saavuttaminen on lähivuosien tavoite.
– Jos Latvia haluaa kolkutella Tshekin kantapäitä, pitää oppia pelaamaan myös pallolla. Pelkkä vastaanottaminen ei riitä kuin nätisti häviämiseen. Pitää ajatella seuraaviakin kisoja. Riihimäki on jatkanut nykyisen apuvalmentaja Teemu Variksen kanssa joukkueen nuorentamista. Helsingin MM-kisoihin valittiin kahdeksan 2000-luvulla syntynyttä ensikertalaista.
Jotta kärjen tavoittaminen olisi realistista, latvialaisten pelaajien pitää päästä pelaamaan kovempia pelejä.
– Latviassa paikallinen sarja ei ole riittävän kova, joten parhaiden pelaajien on lähdettävä ulkomaille, esimerkiksi Suomeen, Ruotsiin tai Sveitsiin. Se pitää tehdä järkevillä stepeillä, ei liian kovaan joukkueeseen istumaan penkille. Kun yksittäiset pelaajat ovat kovemmassa ympäristössä, maajoukkuekin kehittyy.
Peteris Trekse on tuttu suomalaisille, sillä hän siirtyi valmentaja Riihimäen houkuttelemana kaudella 2019-2020 Tampereelle. Kolme vuotta vanhempi Kovalevskis pelaa myös KooVeen divarijoukkueessa.
– Trekse on noin 190 senttinen rightin pelaaja, urheilullinen niin kuin useat Latvian pelaajat. Kyseessä on kokonaisvaltainen hyökkääjä, joka on pelannut myös pakkina. Treksen laukaus ei ole huono, mutta siinä olisi vielä kehitettävää.
Tälläkin kaudella latvialaisen pistetehtailu on jatkunut. Trekse on Divarin pistepörssin kärkinimi. Hänet on valittu myös Divarin Kuukauden pelaajaksi.
– Trekse erottuu Divarissa, mutta pärjäisi myös liigassa. Divari on tässä vaiheessa kuitenkin parempi, sillä ulkomaalaisena hänellä on paljon muutakin opittavana. MM-kisoissa Suomea tai Ruotsia vastaan se on vielä hänelle liian kova paikka, mutta muita joukkueita vastaan Trekse on todellinen syömähammas.