KESKI-SUOMI / LAUKAA – Laukaan nykyisessä vuonna 1835 valmistuneessa empiretyylisessä kirkossa näkyy arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelutyön jälki. Kirkon katolla sen korkeimmalla kohdalla on siro torni, jonka ikkunoista avautuu näkymä joka suuntaan. Talvisodan aikana sieltä oli hyvä tehdä ilmavalvontaa.
Kirkon alakertaan on sijoitettu Laukaan kirkkomuseo, joka jo ensisilmäyksellä vaikuttaa normaalia tasokkaalta kirkkomuseolta. Aikaisemmin seurakuntasalina käytetty ikkunaton iso tila mahdollistaa monipuolisen museon.
Monet kirkkomuseoista on vain käytöstä poistettujen kirkollisten esineiden säilytyspaikkoja. Laukaan seurakunnan omistama kirkkomuseo on suunnittelu ammattitaitoisesti lasivitriinejä myöten. Paikallinen opettaja, kotiseutuneuvos Atso Kena on tehnyt hyvää työtä.
Museon näyttely etenee kronologisesti kertoen Laukaan neljän kirkon historiaa ja Laukaan suuren emäseurakunnan vaiheista keskiajan lopulta nykypäivään asti. Ensimmäisestä 1500-luvun lopun Hartikan kirkosta ei ole säästynyt ainuttakaan kuvaa. Jäljellä on kuitenkin pala kirkon seinähirttä ja arvokas tuuliviirillä varustettu harjaristi.
Osa museon näyttelystä on varattu kirkkovenematkalle. Kirkkoon kuljettiin pitkienkin matkojen takaa kirkkoveneillä vielä 1900-luvun alkuvuosina. Matka alkoi yhteisvalkamasta. Kun koko joukko, useita kymmeniä henkilöitä, oli koolla, aloitettiin matka. Kirkonmenojen päätyttyä lähdettiin kiireesti kotimatkalle, usein kilpaa soutaen. Talvella matkattiin kirkolle hevosen vetämällä reellä.
Museon on tallennettu arvokkaita hopeisia ehtoollisvälineitä. Puinen ehtoollisviinipullon kuljetuslaatikko on 1800-luvulta. Vitriinissä on myös neljä messukasukkaa, joista vanhin on vuodelta 1835. Varreton kolehtihaavi, siunaushiekkalaatikko ja ruumiinsiunauslapio ovat 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.
KIRKKOMUSEO
Osoite: Saravedentie, Laukaa.
LUE MYÖS: Museokylä Kallunkylän eräs erikoisuus on kauppias August Häyrisen puoti