Lavian Kauppamuseo on salaisten museoiden helmi – museo on avoinna vain harvakseltaan

SATAKUNTA / LAVIA – Lavialaiset olivat ihmeissään. Keskeltä kylää paljastui erikoinen nähtävyys, jonka olemassaolosta kellään ei ollut aavistustakaan. Birgitta ja Harri Lautaoja päättivät avata salaisen museonsa ovet lavialaisille. Tosin vain yhden päivän ajaksi.

Museo, jolla ei ole edes virallista nimeä, on ollut nyt auki toisenkin kerran. Se tapahtui jälleen Lavian Raurasta Tehryt -kylätapahtuman yhteydessä. Seuraavan kerran Lautaojien ihmeellistä kokoelmaa pääsee katsomaan vuoden kuluttua edellisestä kerrasta.

Onneksi keräilijäpariskunta raotti museonsa ovea ja pääsin tutustumaan sekä valokuvaamaan erikoista kohdetta.

Kyse on monipuolisesta Kahvimuseosta. Voisi toki myös käyttää nimeä Kauppamuseo. Tai Kauppamuseo, joka on erikoistunut entisaikojen kahviin. Joka tapauksessa Birgitan ja Harrin keräilyinto on keskittynyt pääasiassa kahvin ympärille – huolimatta siitä, että kumpikaan ei tunnusta olevansa intohimoisia kahvinjuojia.

Jo vuosia kestänyt yhteinen harrastus on synnyttänyt poikkeuksellisen komean kokoelman. Erityistä on myös se, että Lautaojien kauppamuseo sijaitsee entisessä kaupassa. Paikkakuntalaiset muistavat hyvin alkuperäisen Matti Jokisen sekatavarakaupan ja sen ohessa olleen leipomon, ja siksi ällistys lieneekin ollut melkoinen, kun suljettujen ovien takaa paljastui vuosikymmeniä myöhemmin Birgitan ja Harrin entisaikojen kauppa.

Kyse on osin sattumastakin. Kummallakaan ei alun perin ollut ajatusta rakentaa kauppamuseota. Ensin Birgitta kiinnostui vanhoista pannuista. Antti Nurmesniemen Pehtoori-pannu tarttui matkaan eräältä kirpputorilta. Vähitellen pannuja ja muitakin vanhoja esineitä alkoi kertyä kotiin eri kirpputoreilta ja antiikkimessuilta.

Vuosi vuodelta kokoelma alkoi kasvaa niin suureksi, että tuli aika hankkia niille isommat tilat. Sopiva kiinteistö pariskunnan yritystoiminnalle ja samalla museoesineille löytyi Laviasta. Oma asuntokin on sopivasti samassa rakennuksessa.

Vaikka Lautaojat ostivat entisen kaupan, sen alkuperäinen kalustus oli viety pois. Uudet, mutta käytetyt on hankittu kirpputoreilta. Kauppamuseota hallitsee aito myyntitiski, jonka löytäminen on ollut sekin iso sattuma. Sen saaminen on edesauttanut aidonnäköisen kauppamuseon rakentamista.

Lautaojan kaupanhyllyistä ison osan vie kahvipaketit ja purkit. Osa on tyhjiä, osa täysiä. Kaikki ovat aikoinaan kotimaassa myytyjä. Kappalemäärä lasketaan sadoissa. Vanhimmat pakkaukset ovat lähes 100-vuotiaita. Myös irtopapuja löytyy, ja niitä varten on tietysti oma kahvimylly kaupan pöydällä.

Kun kyse on kahvista, löytyy museosta myös sokeritoppia ja sokeripakkauksia sekä kermapulloja. Löytyypä yhdestä kermatölkin kyljestä nimi Lavian Osuusmeijeri. Kaupan seinällä alkuperäisellä paikallaan on kauppias Jokisen aikainen hinnasto.

Lautaojan kaupanhyllyiltä löytyy myös jauhopusseja, karamellirasioita ja laaja kokoelma erilaisia takavuosien puhdistusaineita. Muun muassa Andy lupaa räjäyttää lian pois.

Eräs mielenkiintoinen lisä on Birgitan isoisän kumipyöräiset kauppakärryt, jotka löytyivät yllättäen vanhasta ulkorakennuksesta. Niillä pappa kuljetti tavaraa asiakkailleen vuosikymmeniä sitten.

Kerran pariskunta löysi metallisen kyltin, johon oli kirjoitettu Talonmiehen asunto. Siitä syntyi idea lavastaa kauppamuseon yhteen kulmaan talkkarille oma pieni asunto. Sen sohvalla voi istuskella samalla kun kahvi kiehahtaa hellalla.

Mielenkiintoisen lisän Lautaojat saivat, kun Lavian kunta lahjoitti museoon paikallisen kupariseppä Oskari Ahon kuparipannut ja hänen käyttämiä työvälineitä.

LAVIAN KAUPPAMUSEO

Osoite: Porintie 8, Lavia (Pori).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Lavian Linja-auto- ja koriteollisuusmuseo on ainutlaatuinen kohde Suomessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.