Lefkadalla lomaillaan sivistyneesti – Onassis viihtyi Jacquelinen kanssa naapurisaarella

Lefkadalla buzuki soi ja kaskaat sirittävät, tsatsiki maistuu ja yrtit tuoksuvat. Kaikki on niin kuin Kreikassa pitääkin. Rehevän saaren parasta antia ovat kuitenkin luonnonkauniit rannat.

Lefkadan saari, nykyisin pikemminkin niemimaa, sijaitsee Keski-Kreikan rannikolla Joonianmeressä. Matkaa mantereelle on alle 100 metriä. Saari yhdistettiin penkereellä mantereeseen jo vuosisatoja sitten. Hyvien kulkuyhteyksien takia Lefkada on myös kreikkalaisten suosima lomakohde. Maan pääkaupunkiin Ateenaankin on vain muutaman tunnin automatka.

Myös italialaiset, skandinaavit, britit ja hollantilaiset viihtyvät saarella. Örveltäjät puuttuvat, sillä Lefkadalla lomaa vietetään sivistyneesti.

Kasvillisuus rehevää

Jokainen Kreikan saari on omaleimainen, ainakin paikallisten mielestä. Lefkadan saari poikkeaa selvästi Kreikan eteläisimmistä karuista saarista. Vaikka Lefkada on vuoristoinen, se on varsin rehevä. Sen mahdollistavat runsaat talvisateet. Juomavedestä ei saarella ole puutetta. Sitä riittää kesäkuumallakin kasteluun ja jopa autojen pesuun.

Lefkadan saaren pääkaupunki Lefkada sijaitsee saaren koilliskärjessä. Alle 10 000 asukkaan kaupungin arkkitehtuuri on pikemminkin italialaista kuin kreikkalaista. Syynä on pitkä Venetsian vallan aika. Itse asiassa koko saarelta ei juurikaan löydy tyypillistä sinivalkoista kreikkalaisuutta, vaan lähinnä pastellinsävyisiä rakennuksia. Useimmat myynnissä olevat postikortitkin ovat yllättäen Santorinin maisemista.

Lähin lentokenttä Preveza sijaitsee mantereen puolella 25 km Lefkadasta. Useimmat suomalaiset matkailijat majoittuvat pääkaupunkiin Lefkadaan tai itärannikon Nidrin lomakylään. Molemmat tarjoavat mahdollisuuden rantalomailuun, mutta parhaimmat nähtävyydet ja rannat sijaitsevat näiden turistipaikkojen ulkopuolella. Autonvuokraus on siten lähes pakollista.

Vuokra-autolla ympäri saarta

Välimatkat 35 kilometrin pituisella Lefkadan saarella ovat lyhyet, mutta tiet ovat sitäkin kiemuraisemmat. 50 kilometrin matkaan menee helposti puolitoista tuntia. Hitaan vauhdin korvaavat huikeat maisemat ja viehkeät vuoristokylät.

Autonvuokraajia on useita, joten hintoja kannattaa verrata. Auton päivävuokra vaihtelee merkistä riippuen 50 eurosta ylöspäin. Päivähinta halpenee, jos vuokraa auton useammaksi päiväksi. Polttoaine on hieman edullisempaa kuin Suomessa. Tiet ovat ahtaat ja sesonkiaikana ruuhkaiset, joten kannattaa ehdottomasti harkita omavastuun poistoa vakuutusta ottaessa.

Kunnon kartan hankkiminen on erittäin tärkeää. Kioskeissa myydään monenlaisia halpoja karttoja, jotka ovat ”vähän sinne päin”. Muutamalla eurolla saa jo tarkan kartan, johon on merkitty muun muassa huoltoasemat. Niitä on saaren länsiosassa ja vuoristossa harvakseltaan.

Monet huimapäät vuokraavat mopon. Kreikassa on kypäräpakko, mutta on eri asia kuinka moni paikallinen sitä käyttää. Ilman kypärää ajamisesta saattaa saada sakon.

Myös julkisilla kulkuvälineillä pääsee kulkemaan edullisesti suurempien kylien välillä. Aikataulut ja vuorojen määrä vaihtelevat vuodenajan mukaan. Lefkadan ja Nidrin välillä kulkee kesäkuukausina vuoroja lähes tunnin välein, mutta länsirannikon uimarannoille pääsee vain muutamalla vuorolla päivässä.

Kuvankauniille rannoille

Lefkadan ja Kreikan parhaimmistoon kuuluvat luonnonrannat ovat saaren erikoisuus. Kelpo uimarantoja löytyy toki koko saarelta, mutta länsirannikon rannat ovat luksusta. Niille pääsy vaatii kuitenkin omatoimisuutta. Muutamille pääsee kesäkuukausien aikana paikallisbussilla, mutta kätevintä on kulkea omalla vuokra-autolla. Usein loppumatkan joutuu kävelemään.

Monilla rannoilla on vuokrattava aurinkotuoleja, mutta ei kaikilla. Myös tavernoita ja saniteettitiloja on rajallisesti. Kiihkeimmän kesäsesongin aikana palvelutarjonta kuitenkin paranee. Kannattaa ottaa etukäteen selvää rannan palveluista, jotta voi varautua esimerkiksi eväiden mukaan ottamiseen. Iso vesipullo tulee ottaa mukaan joka tapauksessa.

Useimmat Lefkadan rannat ovat pikkukivisiä, joten matalassa turkoosin sinisessä vedessä saattaa olla merisiilejä. Se on tosin myös merkki veden puhtaudesta. Osa rannoista jyrkkenee nopeasti. Aurinkovarjosta ja kahdesta aurinkotuolista saa pulittaa kuusi euroa.

Nidrin ranta

Nidrin kapea hiekkaranta on lähellä hotelleja, mutta se on vaatimaton verrattuna saaren länsirantoihin. Palvelut ovat kuitenkin lähellä. Rannalla voi harrastaa vesihiihtoa ja ym. vesiurheiluja.

Lefkadan kaupungin rannat Agios Giannis ja Gira

Kumpukaan ranta ei ole parhaimmasta päästä. Giran useamman kilometrin pituisella karkeahiekkaisella rannalla ei ole palveluita. Agios Giannisin rannalla on tavernoita ja baareja.

Perigialin ranta

Vieressä olevan lasten leikkipuiston takia ranta on perheiden suosiossa. Myös hotelli saattaa sijaita kävelymatkan päässä. Rannalla on mahdollisuus vuokrata aurinkovarjoja ja -tuoleja.

Agios Nikitas

Länsirannalla sijaitsevan Agios Nikitaksen pitkän hiekkapohjaisen rannan palvelut ovat vaatimattomat, mutta kylän pieni hiekkaranta on viihtyisä ja lapsiystävällinen. Rannan läheisyydessä on myös viehättäviä ruokapaikkoja.

Kathisma

Saaren suosituimmalle rannalle on matkaa Nidristä 33 km ja Lefkadasta 16 km. Koska asfaltoitu tie johtaa perille ja rannan palvelut (mm. vessat ja suihkut) ovat tasokkaat, riittää Kathismassa auringonpalvojia. Tilaa pikkukivisellä uimarannalla on kuitenkin riittävästi.

Egremni

Egremnin hiekkaranta on upea, mutta se on vaikean ja pitkän matkan päässä. Rannalle saakka ei ole tietä, vaan loppumatka pitää laskeutua 400 rappusta alas jyrkännettä. Paluumatka onkin melko hikinen urakka. Rannalla ei ole palveluita. Keskikesällä on kuitenkin mahdollisuus vuokrata aurinkovarjo ja -tuoli.

Porto Katsiki

Vaikka automatka Nidristä on lyhyt (44 km), kuluu aikaa perille asti lähes puolitoista tuntia. Kiemuraisesta matkasta huolimatta on ranta kokemisen arvoinen, sillä se on saaren upein. Porto Katsiki on myös eräs Välimeren kauneimpia rantoja. Jyrkänteeltä pitää laskeutua rannalle portaita pitkin, mutta matka on lyhyt. Vessaa rannalla ei ole, mutta ruokapaikkoja on riittävästi. Myös aurinkovarjoja ja -tuoleja on vuokrattavana.

Vassiliki

Kylän keskustan lähellä sijaitseva karkeahiekkainen ranta sopii hyvin lapsille. Iltapäivällä rannalla tuulee usein, joten se on surffaajien suosiossa. Tavernat ja baarit sijaitsevat rannan tuntumassa.

Lefkadan suosituimmat nähtävyydet

Historian nälkäisille Lefkadan saarelta puuttuvat tärkeät nähtävyydet, vaikka monien muiden paikkojen tapaan saaren uskotaan olleen Odysseuksen syntymäpaikka. Pienellä saarella nähtävyyksien luo pääsee autolla tai mopolla.

Rachin vesiputous

Nidristä vesiputouksille on matkaa noin neljä kilometriä. Autolla pääsee lähes perille asti, vaikka monet patikoivatkin Nidrista asti. Loppukesästä vesi on vähissä, mutta matkalla olevat maisemat ovat kauniit.

Karya

Karya on sisäosan vuoristossa sijaitseva saaren suurin kylä, joka on tunnettu käsityöperinteistään. Kylän kirjailutöitä voi ihailla paikallisessa museossa tai kylän kaupoissa.

Lefkadan kaupunki

Saaren pääkaupungin vanha osa kapeine kujineen on mukava kävelykohde. Lefkada tarjoaa myös saaren parhaat ostosmahdollisuudet. Arkeologisessa museossa esitellään kuuluisan arkeologi Dörpfeltin saarella tekemiä  kaivauksia. Lefkadan Kansantaiteen museossa on esillä vanhoja työkaluja, astioita ja kansallispukuja.

Agia Mauran linnoitus

Lefkadan saarta vartioiva linna on muisto 1300-luvulta Venetsian vallan ajoilta. Elokuussa Lefkadan festivaalien aikana osa tapahtumista pidetään tässä linnoituksessa.

Faneromenin luostari

Pieni, mutta kaunis luostari on saaren suosituimpia käyntikohteita. Se on ainoa toimiva luostari koko saarella. Hyvin hoidettu puutarha, upea näköala, kaunis kirkko ja ihmeitä tekevä Neitsyt Madonnan kuva kiinnostavat monia matkailijoita.

Lisäbonukset

Vesille ja lähisaariin

Nidristä on mahdollisuus lähteä koko päivän kestäville laivaristeilyille, jotka vievät Lefkadan saaren kauneimmille paikoille. Lippuja myydään satamalaiturilla. Omatoiminen voi vuokrata oman veneen perätuupparista isoihin purjeveneisiin.

Myös yhteysaluksilla pääsee lähisaariin. Lipun voi ostaa lautalta. Meganissin idyllisiin Spartochorin ja Vathyn kyliin pääsee lautalla Nidrin satamasta. Matka kestää puolisen tuntia. Myös auton voi ottaa mukaan saarelle

Kefaloniaan ja Ithakalle pääsee Nidristä Captain Aristides -lautalla. Auton voi ottaa myös mukaan.

Erikoisuus

Lefkadan kupeessa on eräs Kreikan kuuluisimmista saarista, Skorpios, joka tuli tunnetuksi laivanvarustaja Onassiksen lomanviettopaikkana. Aikoinaan paparazzien laivat ankkuroituivat saaren läheisyyteen seuratakseen Aristoteles Onassiksen ja Jacquelinen Kennedyn puuhia saarella. Skorpios on yhä suljettu saari ja ulkopuolisilla ei ole sinne pääsyä. Saaren kapealle rantakaistaleelle on kuitenkin mahdollista rantautua lyhyeksi aikaa.

Saari on nyt myytävänä. Kreikan valtio havittelee paikkaa itselleen, olisihan se melkoinen matkailunähtävyys. Esimerkiksi Aristoteles’n ja Jacquelinen vihkikappeli ja Onassiksen suvun haudat kiinnostaisivat varmasti matkailijoita.

PLUSSAT

+ Kasvillisuus rehevää

+ Useita luonnonkauniita rantoja

+ Monipuolinen lomakohde

+ Matkanjärjestäjillä runsas retkitarjonta

+ Saaren sisäosissa aitoja kreikkalaisia kyliä

MIINUKSET

– Parhaat rannat automatkan päässä hotelleista

– Useilla rannoilla palvelut vaatimattomat

– Hyttyset saattavat kiusata

– Rauhallinen yöelämä

– Nidrissä liikaa turistikrääsää

– Autonromuja tien varsilla

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU