Joskus yliluonnollista kauneutta, suloutta ja taidokkuutta kasaantuu yhdelle ainoalle ihmiselle niin runsain määrin, että hänen jokainen tekonsa on jumalallinen.
Näin kuvasi italialainen taiteilija ja taidehistorioitsija Giorgio Vasari Leonardo da Vincia jo 1500-luvulla. Renessanssiajan mestarin taidokkuus voidaan kiteyttää yhteen sanaan: nero.
Vaikka Leonardo da Vinci eli yli 600 vuotta sitten, hän matkusti ahkerasti, lähinnä Italiassa ja Ranskassa. Nykypäivän matkailija voi seurata suurmiehen jalanjälkiä eri puolilla Etelä-Eurooppaa. Taidemaailman tämän hetken eräs kohutuimmista taiteilijoista on nyt muotia. Dan Brownin Vinci-koodikin on osaltaan saanut monet tutkimaan taidehistorian teoksia ja tarkastelemaan Leonardon teoksia lähemmin.
Retretin Leonardo-näyttely
Leonardo da Vinci oli ennen kaikkea keksijä ja tiedemies, joka oli monipuolisesti sivistynyt ihminen, uomo universale. Leonardo oli monilahjakkuus, jota kiinnostivat lentäminen, sotakoneet, nosturit ja ihmisen anatomia. Harrastustensa ohessa hän maalasi muutaman taidehistorian merkkiteoksen.
Leonardo työskenteli ahkerasti, tosin vain silloin kun itse halusi. Hän aloitti monta teosta, vastaavasti moni jäi kesken. Esimerkiksi hänen futuristiset keksintönsä jäivät toteuttamatta. Hänen yksityiskohtaisia muistiinpanojaan on säilynyt lähes 6000 sivua. Taidekeskus Retretti esitteli Leonardon suunnitelmien mukaan rakennettuja koneita. Erikoisnäyttely esittelee viisikymmentä laitetta, osa luonnollisessa koossaan, osa pienoismalleina.
Sukunimi tulee Vincin kylästä
Leonardon pohjoisitalialainen kotikylä Vinci sijaitsee oliivilehtojen ja viinitarhojen keskellä. Kylän laitamilla Anchianossa on hänen syntymäkotinsa, ainakin näin uskotaan. Vaikka rakennuksen nykyinen ulkoasu on hieman liian viimeistelty, on Leonardon isän Ser Pieron omistamasta talosta jäljellä ainakin takka. Vincin keskustan vanhassa linnassa toimii kylän suurmiehelle omistettu museo, jossa on esillä lähes sata erilaista vempainta ja niiden alkuperäispiirrokset.
Firenze oli 1400-luvulla Italian vauraimpia ja edistyksellisimpiä kaupunkeja. Osoittaakseen mahtiaan rikkaat suvut palkkasivat kyvykkäitä taiteilijoita. Taide koki mesenaattiensa suojassa uudestisyntymisen, renessanssin. Leonardon ohella muun muassa Michelangelo ja Botticelli menestyivät samanaikaisesti Firenzessä.
Monet Leonardon työt ovat tuhoutuneet aikojen kuluessa. Lisäksi taitavia väärennöksiä on oletettavasti maailmalla lukuisia. Hänen muistiinpanojaan ja luonnoksiaan on tallessa eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Milanon ja Madridin kirjastoissa sekä Windsorin kuninkaallisessa kirjastossa Englannissa. Leonardon tuotantoa on kulkeutunut myös Yhdysvaltoihin. Da Vincin piirustuksia ja muistiinpanoja kiertää eri puolilla maailmaa pidettävissä yksittäisissä näyttelyissä.
Eniten yksittäisiä teoksia on nähtävänä Firenzen Uffizin galleriassa ja Pariisin Louvressa. Firenzen ja Milanon tieteen ja tekniikan museossa on myös Leonardon vempaimia.
Vatikaanin museossa on muun muassa keskeneräinen Pyhä Hieronymus autiomaassa. Kuuluisa Vitruvianuksen ihminen on Venetsian Galleria dell’Accademiassa. Nainen ja kärppä on Krakovassa Czartorsky -museossa. Myös Pietarin Eremitaasi omistaa kaksi Leonardon työtä.
Leonardon viimeisin asunto Ranskassa, Chateau du Clos-Lucé lähellä Amboisea toimii museona. Rakennuksen ulkopuolella on myös Leonardon mukaan nimetty puisto, jonne on rakennettu neron suunnittelemia koneita.
HISTORIAN ETAPIT
1452 Syntyy Vincin kylässä lähellä Firenzeä aviottomana lapsena.
1469 Muuttaa isänsä kanssa Firenzeen ja pääsee kuuluisan Verrocchion ateljeehen oppipojaksi. Da Vincin lahjakkuus huomataan nopeasti ja hän pääsee vaikutusvaltaisen de Medici -suvun suojelukseen.
1473 Maalaa ensimmäisen huomattavan teoksensa Marian ilmestys (Uffizin galleria, Firenze).
1482 Muuttaa Milanoon herttua Ludovico il Moro Sforzan palvelukseen.
1498 Viimeinen ehtoollinen valmistuu Milanon Santa Maria delle Grazie -kirkkoon. Teoksen rahoittajana on Ludovico il Moro.
1499 Ranskalaiset valloittavat Milanon ja Ludovico syöstään vallasta.
1500 Muuttaa Firenzeen. Toimii armeijan insinöörinä.
1505 Matkustaa Roomaan ja aloittaa Mona Lisan maalaamisen.
1508 Palaa takaisin Milanoon ja aloittaa Pyhä Anna kolmantena -teoksen (Louvre, Pariisi) maalaamisen.
1513 Muuttaa Roomaan, missä majoittuu Vatikaaniin.
1516 Mesenaatti Giuliano de Medici kuolee ja Leonardo lähtee Roomasta Ranskan kuninkaan Frans I:n kutsusta asettuen Amboisen lähelle Mona Lisa (Louvre, Pariisi) mukanaan.
1519 Kuolee 67 vuoden iässä. Haudataan Amboisen St. Florentinin luostarin kirkkoon.
Viimeinen ehtoollinen säväyttää
Milanon Santa Maria delle Grazie -luostarikirkon vaatimamaton julkisivu kätkee sisäpuolelleen erään maalaustaiteen arvokkaimman helmen. Pihalla parveilee kuitenkin pettyneen näköisiä ihmisiä: Leonardo da Vincin Viimeisen ehtoollisen näkeminen ei olekaan nykyisin ihan yksinkertainen asia.
Valmiiksi saatujen restaurointitöiden ja Dan Brownin kirjoittaman da Vincin koodin takia klassikkomaalaus on kokenut melkoisen yleisöryntäyksen. Ilman ennakkovarausta teoksen näkeminen on liki mahdotonta. Jonot ovat kuukausien pituiset. Paikan päällä voi käydä kokeilemassa onneaan, jos olisi tullut peruutuksia.
Yhden päivän aikana vain rajallinen määrä uteliaita pääsee näkemään luostarin ruokasalin seinään ikuistetun maalauksen: parikymmentä ihmistä otetaan kerrallaan 15 minuutiksi ihmettelemään Leonardon mestariteosta. Turvatarkastus on tiukka ja monet ovet avautuvat ja lukkiutuvat ennen kuin pääsee ruokasalin puolelle ällistelemään lähes kymmenen metrin pituista seinämaalausta.
Mona Lisan haluavat nähdä kaikki
Pariisissa Louvren taidemuseossa jonotetaan myös pitkään, etenkin sesonkiaikana. Pelkästään turvatarkastus vie oman aikansa. Suurin osa kävijöistä suunnistaa suoraan opasteita seuraten ensimmäisen kerroksen Denon-siipeen ihailemaan maailman kuuluisinta maalausta Mona Lisaa. Louvren tuhansien taideteosten joukossa kooltaan pieni, panssarilasin takana turvassa oleva maalaus herättää turisteissa hämmennystä: miksi juuri tämä maalaus on maailmankuulu?
Selvästi vähemmälle huomiolle jää nurkan takana sijaitseva Louvren toinen da Vincin maalaus Luolamadonna, mutta Vinci-koodin takia senkin edessä on aina ryhmä uteliaita. Luolamadonnan toinen versio on Lontoossa National Galleryssa.
Vinkit jonotuksen välttämiseksi
Santa Maria delle Grazie
Varauksen voi tehdä myös internetin avulla. Vinkki niille, jotka eivät näe mestariteosta aitona: Scala-oopperan lähellä Piazza Medialla sijaitsevassa Banca Popolare de Milanon sisätiloissa on tarkka jäljitelmä Viimeisestä ehtoollisesta, tosin ennen teoksen restaurointia.
Uffizin galleria
Kesän sesonkiaikana sisäänpääsyä Uffiziin voi joutua jonottamaan 2-4 tuntia. Jonojen välttämiseksi aamuvirkku lähtee museoon heti kun ovet avataan. Myös alkuilta on museoissa rauhallista aikaa. Ruuhka-aikana pääsylipun voi varata etukäteen puhelimitse mutta se käy kätevästi myös paikan päällä. Sisäänkäynnin läheisyydessä on varaustoimisto, jossa voi tehdä varauksen esimerkiksi seuraavalle päivälle. Jonon voi ohittaa myös osallistumalla matkatoimistojen järjestämille museokäynneille.
Louvre
Louvressa jonotuksen välttämiseksi kannattaa ostaa Paris Carte-Musée, jolla pääsee lukuisiin museoihin usein jonottamatta. Museokortista huolimatta joutuu jonottamaan turvatarkastuksessa. Suurin osa Louvren kävijöistä tulee sisään niin sanotun lasipyramidin kautta, jossa jonot ovat yleensä tuskallisen pitkät. Sisälle Louvreen pääsee helpommallakin: museokorttelin alla on ostoskeskus, josta on oma vähemmän tunnettu sisäänkäyntinsä museoon.
Santa Maria delle Grazie
Milanon tieteen ja tekniikan museo
Chateau du Clos-Lucé
Gallerie degli Uffizi
Firenzen tieteen historian museo
Venetsian Galleria dell’Accademia
Czartoryski –museo
www.muzeum-czartoryskich.krakow.pl