ETELÄ-POHJANMAA / ISOKYRÖ – Paikkahan on mitä kaunein. Ympärillä on Pohjanmaan viljavat vainiot. Peltojen keskellä on aidattuna koivuja ja kuusia kasvava alue. Ruohomättäiden keskeltä pilkottaa pieniä suolammikoita. Mikään ei viittaa siihen, että tällä paikalla on karmea historia.
Leväluhdan rautakautinen uhrilähde Orismalan kylässä Isossakyrössä on eräs Suomen tärkeimmistä arkeologisista kohteista. Leväluhta tunnetaan arvoituksellisista muinaisjäännöksistään, suohon upotetuista lukuisista vainajistaan.
Leväluhdan vainajat on haudattu upottamalla veteen, vaikka sen tiedetään olleen harvinaista rautakaudella. Polttohautaus oli yleisempää. Ruumiiden pehmeät kudokset ovat ajan myötä hajonneet, mutta luut ovat jääneet jäljelle. Ne ovat painuneet pohjalle, peittyneet hapettomaan saveen ja säilyneet satoja vuosia. Suomen kansallismuseossa on esillä Leväluhdan vainajien kalloja.
Arkeologisissa kaivauksissa on löydetty vajaan sadan vainajan jäännökset. Leväluhtaan haudattiin pääasiassa naisia, mutta myös lapsia. Ruumiiden mukana on haudattu arvoesineitä, joten kyse ei ole ilmeisesti orjista.
Leväluhdan arvoitus on ratkaisematta, mutta teorioita on useita. Paikkaa on arveltu uhripaikaksi, jolloin vainajat olisivat ihmisuhreja. Koska luurangoissa ei ole väkivallan merkkejä, lähdettä on arveltu kalmistoksi eli muinaiseksi hautapaikaksi, tai jopa kulkutautiin kuolleiden joukkohaudaksi.
Leväluhdasta on löydetty myös eläinten luita eri aikakausilta. Tämä viittaisi Leväluhdan pidempiaikaiseen käyttöön. Ajoitusten mukaan paikka olisi ollut käytössä 300-luvulta 800-luvulle.
Se ainakin tiedetään, että lähde on ollut suon keskellä ollut lampi. Maankohoamisen ja suon kuivattamisen myötä se on jäänyt yksittäisenä saarekkeena keskelle peltoa. Nykyään lampikin on kadonnut. Vain lähde on jäljellä.
Auto jätetään parkkiin ja lähdetään opaskyltin johdattamana metsäpolulle. Se haaraantuu, joten kannattaa valita vasemmanpuoleinen polku. Kävelymatka perille on lyhyt, muutama sata metriä.
LEVÄLUHDAN UHRILÄHDE
Osoite: Leväluhdantie 70, Orismala (Isokyrö).
LUE MYÖS: Asemiesmuseossa on esineitä ja tarinoita kaikista Suomessa käydyistä sodista
LUE MYÖS: Isonkyrön Maatalouskonemuseon Sirpistä Puimuriin -tapahtuma on kesän kohokohta
LUE MYÖS: Napuen taistelun muistomerkki – Matti Visanti tunnettiin mahtipontisista monumenteistaan
LUE MYÖS: Perttilän riippusilta on Suomen vanhin